Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Mica Familie a sfintei Tereza de Calcutta

"Dacă nu poți să hrănești o sută de oameni, hrănește unul singur" spunea maica Tereza de Calcutta. Modelul de caritate și dăruire al acestei sfinte pentru cei mai mici și săraci frați ai noștri a avut un ecou în multe suflete.

Astfel, în Iași, spre finalul anului 2017, din dorința unor studenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, Asistență Socială, împreună cu alți prieteni, a luat naștere "Mica Familie a sfintei Tereza de Calcutta" (MFTC). Mică, deoarece nu reușim să hrănim o sută de oameni, ci... șase. În prezent grupul nostru susține șase copilași din Iași și din împrejurimi, care provin din familii cu o situație financiară precară.

Și pentru că "nu contează atât de mult ceea ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci", în anul ce a trecut am pus toată dragostea noastră pentru acești copii în realizarea unor obiecte handmade, organizarea unor momente artistice în preajma sărbătorilor... și prin mici renunțări personale și datorită sprijinului unor persoane cu inimă mare, am reușit să le oferim celor mici zâmbete și câte ceva material. Și nu vrem să ne oprim aici! Pentru anul școlar și universitar ce începe, grupul MFTC a elaborat noi proiecte pentru a-i susține material, emoțional și spiritual pe cei șase pui de om (și cei care se vor mai adăuga pe parcurs). Iar primul proiect al acestui an deja s-a concretizat.

"Grupul «Mica Familie a sfintei Tereza de Calcutta» în perioada 6-7 septembrie, împreună cu binefăcătorii și colaboratorii din acest an, s-a ocupat să facă prima zi din anul școlar mai frumoasă pentru copiii înscriși anul acesta în proiect.
În ziua de 6 septembrie 2018, începând cu ora 16.30, la mănăstirea «La Salle» a avut loc întâlnirea membrilor MFTC pentru a se pregăti cum se cuvine pentru acest nou an școlar. Alături de ei a fost pr. Iosif Iacob, îndrumătorul spiritual al grupului. Pe lângă activitățile de organizare și de desfășurare a anului școlar și de activitate 2018-2019, membrii au luat parte la o oră de adorație euharistică, la care i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru anul precedent de activitate, i-au încredințat noul an, s-au rugat pentru copiii beneficiari și familiile lor, pentru colaboratori, binefăcători și pentru ceilalți membri ai grupului care nu au putut fi prezenți.
În ziua de 7 septembrie, începând cu ora 09.00, au sosit copiii pentru o zi de pregătire și de timp împreună. Am început dimineața printr-un joc de cunoaștere, apoi copiii au aflat de la membrii grupului cine a fost sfânta Tereza de Calcutta și câteva povestioare din viața ei, precum și ce înseamnă a nu avea și totodată recunoștința pentru ceea ce au primit de la Dumnezeu. Momentul central al ambelor zile a fost sfânta Liturghie de binecuvântare a noului an școlar și an de activitate. La această Liturghie împreună cu copiii l-am rugat pe Dumnezeu să ne binecuvânteze pentru acest nou an școlar, precum și pentru buna desfășurare a proiectelor pe care le avem în plan. O mulțumire și o rugăciune specială au fost înălțate către cer pentru toți binefăcătorii care ne-au ajutat și ne vor ajuta în acest an.
După ce am ascultat cuvântul lui Dumnezeu și ne-am împărtășit la masa sa, a urmat un moment de rugăciune și primirea crucii binecuvântate pe care membrii o vor purta în semn de apartenență și de dăruire. Înainte de am merge să luăm prânzul, părintele ne-a împărtășit istoria vocației sale, după care copiii au primit «Ghiozdănelul școlarului», plin cu rechizitele necesare pentru acest an. După prânz a urmat un moment de fraternitate, apoi ne-am îndreptat spre parcul din centrul orașului unde ne-am bucurat de vremea frumoasă de afară" (Iuliana Pal, membră MFTC)

Închei cu sufletul plin de gratitudine, înălțând un gând de mulțumire providenței divine, precum și instrumentelor sale - colaboratorii și binefăcătorii noștri, oameni cu suflet mare și frumos, creioane în mâna lui Dumnezeu, prin care el săvârșește operele sale minunate. Dorim să ducem la bun sfârșit lucrarea pe care am început-o în folosul fraților noștri mai mici... așadar, pentru a putea continua, ne încredințăm rugăciunilor voastre și sperăm să primim în continuare ajutorul spiritual și material necesar acestui proiect de suflet.

Date de contact ale grupului "Mica Familie a sfintei Tereza de Calcutta" (MFTC): tel. 0757/293854; e-mail: mftc.tereza.17@gmail; https://mftc17.wordpress.com; coordonator: Anton Barticel (0784/631331).

Maria-Cosmina Barticel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Mica Familie a sfintei Tereza de Calcutta


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat