Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Sărbătoare la Surorile "Maria Bambina"

În perioada 5-8 septembrie 2018, comunitatea din Faraoani a trăit un nou moment de sărbătoare. Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, cunoscute ca Surorile "Maria Bambina", au îmbrăcat comunitatea cu aura sfintei Fecioare Maria, patroana casei.

Cu ocazia centenarului primului miracol al Mariei Copilă, 1884-1984, sfântul papă Ioan Paul al II-lea, fiind în vizită la Sanctuarul "Maria Copilă" din Milano, în 1984, li s-a adresat Surorilor de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, cunoscute ca Surorile "Maria Bambina", astfel: "Există un capitol în spiritualitatea mariană, care pare a fi deosebit de deschis pentru contemplarea voastră: Maria Copilă, un mister puțin cunoscut [...]. Cred că aveți o mare sarcină: să aprofundați acest mister".

În triduum de rugăciune la sărbătoarea Nașteri Sfintei Fecioare Maria am încercat să aprofundăm tocmai acest mister propus de sanctitatea sa. Întreaga comunitate împreună cu cei 12 copii din casa de tip familie Meuli, ne-am adunat în jurul reprezentării artistic a Mariei Copilă pentru a ne ruga sfântul Rozariu, meditând misterele și invocând-o pe Maria Copilă să fie alături de tinerii care se vor aduna la sinod anul acesta în jurul Sfântului Părinte papa Francisc, să fie alături de preoți, persoane consacrate, misionari și de cei în suferință.

Pentru a răspunde la invitația papei de a aprofunda acest mister al Mariei Copilă, ne-a ajutat părintele vicar, Alexandru Roca, explicându-ne la fiecare Liturghie, prin predici tematice, câteva prefigurări din Sfânta Scriptură, referitoare la sfânta Fecioară Maria.

În prima seară părintele a vorbit despre importanța unui triduum de rugăciune, în cazul de față triduum-ul de rugăciune în vederea sărbătorii Nașterii Sfintei Fecioare Maria, subliniind în același timp imaginea familiei de astăzi prin oglinda părinților Sfintei Fecioare, Ioachim și Ana.

În a doua seară s-au prezentat două dintre cele mai frumoase sentimente ale omului: bucuria și iubirea; bucuria și iubirea - două sentimente care animă viața de familie; sentimente indispensabile familiei.

În a treia seară părintele a evidențiat efectul, miracolul pe care Maria îl face în viața noastră. Iubirea și bucuria nu sunt doar sentimente umane, ci sunt mai ales sentimente divine, sentimente atât de clare mai ales în viața sfintei Fecioare Maria. Soarele - Cristos a oferit lumină Mamei sale devenind Luna omenirii, cea care ne luminează cărarea întunericului pentru a ajunge la Zorii dimineții; la Soarele Cristos. Apoi luminați de Soarele Cristos și conduși la viața harului de "Lumina Lunii" - Maria, să devenim și noi "mici steluțe" care să sclipească pe bolta omenirii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu Liturghie solemnă sâmbătă, 8 septembrie 2018, la ora 19.00. La predică părintele a subliniat un posibil cadou pe care am putea să i-l oferim micuței Maria: Sfântul Rozariu. Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune în care s-a purtat reprezentarea artistică a Mariei Copilă pe străzile comunei, cerând și invocând ocrotirea și binecuvântarea Mariei asupra copiilor, mamelor și a întregii comunități.

Mulțumim preoților din parohie pentru aceste zile minunate de har, în mod particular părintelui Alexandru, pentru că ne-a ajutat să ne pregătim așa cum se cuvine pentru sărbătoarea Nașteri Maicii Domnului.

Ridică mânuța ta cea mică și binecuvântează-ne, Marie!

Sr. Clara Dalvaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 septembrie: Faraoani: Sărbătoare la Surorile "Maria Bambina"


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat