Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Deschiderea anului școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"

Luni, 10 septembrie 2018, a avut loc deschiderea noului an școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău. La ora 10.30 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. La celebrare au fost prezenți reprezentanți din partea autorităților locale și a Poliției, superiorii și formatorii împreună cu cadrele didactice și personalul auxiliar care se ocupă de educația și buna dezvoltare umană, intelectuală și spirituală a celor 69 de seminariști și 380 de elevi ai liceului.

PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie de deschidere a noului an, însoțit la altar de pr. Anton Săboanu, directorul colegiului, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, de preoții formatori și 19 preoți oaspeți.

În cadrul predicii, Excelența Sa a subliniat că procesul educației celor tineri este o muncă de echipă în care familia, Biserica și societatea trebuie să colaboreze, având călăuzirea harului divin: "Fiecare, la nivelul la care se află, are o răspundere enormă în ceea ce privește educația și formarea adevărată a tinerelor generații. La educația unui copil participă un sat întreg, spune un proverb african, afirmând astfel că nu delegăm pe seama nimănui în exclusivitate factorii educației. Colaborăm cu toții! Și astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să contribuie fiecare la formarea acelui edificiu care este o viață bine realizată".

Cuvântul de încheiere a aparținut părintelui director Anton Săboanu. Sfinția Sa a amintit că instituția de care este responsabil a împlinit 25 de ani de existență, timp în care au absolvit 2.208 de tineri, dintre care 609 seminariști. Astăzi, dintre acești 609 seminariști, 215 slujesc ca preoți și 46 își continuă pregătirea la Institutul Teologic din Iași. Dar aceste cifre nu reușesc să ne transmită pe deplin truda, răbdarea și speranța investite în formarea absolvenților de către cei 26 de preoți și 149 de profesori care au lucrat timp de un sfert de veac sau continuă să lucreze. Pr. Anton, adresându-se tinerilor, liceeni și seminariști, i-a îndemnat: "Dacă vă iubiți pe voi înșivă și țineți la viața voastră, educați-vă și lăsați-vă educați. Dacă vă iubiți cu adevărat, primiți ceea ce vine din partea acelora pe care Dumnezeu vi i-a pus alături: părinți, profesori, formatori". Iar profesorilor Sfinția Sa le-a adresat următoarele cuvinte: "Dragi profesori, colegi, educația este un act de iubire. Dacă iubim cu adevărat, trebuie să iubim ceea ce suntem, misiunea pe care am primit-o și să-i iubim pe cei pe care Dumnezeu și familiile ni i-au încredințat".

La sfârșitul celebrării, PS Aurel Percă a declarat deschis noul an de învățământ și a dăruit tuturor celor prezenți binecuvântarea specială pentru începutul noului an școlar.

Pr. Marius Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Bacău: Deschiderea anului școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat