Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Stele de pe cer" în Parohia Barticești

În săptămâna 2-9 septembrie 2018, peste 150 de copii și tineri din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Barticești s-au bucurat de al treilea campus din această vacanță de vară, ce a avut ca temă "Stele de pe cer".

Pornind de la exortația apostolică a Sfântului Părinte papa Francisc "Gaudete et exultate", după ce am sărbătorit 25 de ani de prezență a Slujitoarelor Iubirii Milostive în comunitatea noastră și pregătindu-ne pentru beatificarea Veronicăi Antal la vecinii noștri din Nisiporești, la acest campus am redescoperit viețile unor sfinți și ne-am îmbogățit cu virtuțile lor.

Într-un moment sau altul, fiecare dintre noi am privit spre cer. Soarele, steaua cea mai mare, încălzește, face câmpiile să rodească, ne luminează viața. Alături de Soare, există o priveliște minunată de stele, ce ne luminează în timpul nopții. Dumnezeu, Soarele credinței noastre, este izvorul harurilor, ce face să rodească în noi credința, speranța și iubirea. De-a lungul istoriei, în momentele sale întunecoase, Dumnezeu, ca un Tată iubitor și milostiv, s-a îngrijit să ne trimită sfinți care să ne lumineze și să ne călăuzească. În această săptămână de campus, ne-am apropiat de Dumnezeu, izvorul sfințeniei, unindu-ne cu sfinții din ceruri. Sfinții, deși oameni simpli, au colaborat cu harul lui Dumnezeu și au fost adevărate călăuze în vremurile tulburi ale omenirii.

În prima zi a campusului, alături de sfântul Ioan Bosco am învățat să privim mereu înainte, cu entuziasm, și să aspirăm spre un viitor mai bun. Să fim prietenii lui Dumnezeu și să nu amânăm convertirea noastră. Să nu așteptăm prea mult, deoarece s-ar putea să nu ne mai ajungă timpul sau harul lui Dumnezeu și, mai rău, voința de a ne schimba. Acum este momentul să fim sfinți!

În a doua zi, i-am redescoperit pe cei care alături de Ioan Bosco au devenit sfinți: Dominic Savio fiind unul dintre ei. Cine se împrietenește cu sfinții, poate deveni sfânt. De altfel, o vorbă din popor ne amintește: "Spune-mi cu cine te împrietenești ca să îți spun cine ești".

În ziua a treia a campusului, am privit la sfânta Tereza de Calcutta care a construit un imperiu al carității: ea s-a îngrijit de cei mai săraci dintre săraci. Sfânta Tereza nu avea pretenția să schimbe lumea, ci să fie doar o picătură de apă curată, în care să se poată reflecta iubirea lui Dumnezeu. Dar picătură cu picătură se adună un ocean.

În a patra zi, am învățat de la episcopul nostru Anton Durcovici să unim sacrificiile zilnice cu jertfa supremă a sfintei Liturghii. În plus, sfântul, asemenea fericitului episcop Anton, are curajul de a merge împotriva curentului.

În ziua a cincea a campusului, am retrăit milostivirea pe care Dumnezeu a revărsat-o în viața fericitei Speranța a lui Isus. Deși a suferit mult, ea nu s-a descurajat niciodată; ba mai mult, ea a redat speranța atâtor oameni năpăstuiți.

În ziua a șasea, am meditat viața fecioarei Veronica Antal. Ea a trăit o viață sfântă și a murit martiră deoarece a trăit mereu în prezența lui Dumnezeu. Spunea: "Isus este al meu și eu sunt a lui Isus".

În ultima zi, duminica, dimineața am participat la Liturghie, primind binecuvântarea pentru un nou an școlar, iar după-amiază, a avut loc spectacolul de final de campus, ce a cuprins diferite momente artistice.

Acest campus a fost destinat copiilor, dar mesajul pe care l-a transmis este o invitație adresată fiecăruia dintre noi: celor care trăiesc în mijlocul riscurilor, provocărilor și oportunităților de azi, celor care muncesc din greu ca să aibă ce pune pe masă, celor care se pregătesc pentru viitor. Fiecare dintre noi este chemat să fie sfânt.

Mulțumim celor care au organizat acest campus și ne-au fost alături: pr. paroh Alois, pr. vicar Octavian, surorilor, animatorilor și tuturor binefăcătorilor acestui campus. Deși campusul s-a încheiat, răsună în noi chemarea lui Dumnezeu de a fi sfinți.

Ingrid Iacobuț

Mai multe fotografii de la acest campus pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a Parohiei Barticești "Sfântul Iosif Muncitorul".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-9 septembrie: "Stele de pe cer" în Parohia Barticești


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat