Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (9 septembrie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mc 7,31-37) prezintă episodul vindecării miraculoase a unui surdomut, făcută de Isus. I-au adus un surdomut, cerându-i să-și pună mâna peste el. În schimb, el face asupra lui diferite gesturi: înainte de toate îl duce deoparte departe de mulțime. În această ocazie, ca în altele, Isus acționează cu discreție. Nu vrea să impresioneze mulțumea, El nu este în căutarea popularității sau a succesului, ci dorește numai să facă bine persoanelor. Cu această atitudine, El ne învață că binele trebuie făcut fără zgomote, fără ostentație, fără "a suna trâmbița". Trebuie făcut în tăcere.

Când s-a aflat deoparte, Isus a pus degetele în urechile surdomutului și cu salivă i-a atins limba. Acest gest face trimitere la Întrupare. Fiul lui Dumnezeu este un om inserat în realitatea umană: s-a făcut om, de aceea poate să înțeleagă condiția dificilă a unui alt om și intervine cu un gest în care este implicată propria omenitate. În același timp, Isus vrea să dea de înțeles că minunea are loc din cauza unirii sale cu Tatăl: pentru aceasta, și-a ridicat privirea spre cer. Apoi a suspinat și a rostit cuvântul rezolutiv: "Effatá", care înseamnă "Deschide-te". Și imediat omul a fost vindecat: i s-au deschis urechile, i s-a dezlegat limba. Vindecarea a fost pentru el o "deschidere" față de ceilalți și față de lume.

Această relatare din Evanghelie subliniază exigența unei duble vindecări. Înainte de toate vindecarea de boala și de suferința fizică, pentru a reda sănătatea trupului; chiar dacă această finalitate nu se poate dobândi complet în orizontul pământesc, în pofida atâtor eforturi ale științei și medicinii. Însă există o a doua vindecare, probabil mai dificilă, și este vindecarea de frică. Vindecarea de frică ce ne determină să-l marginalizăm pe cel bolnav, să-l marginalizăm pe cel suferind, pe cel neputincios. Și există multe moduri de a marginaliza, și cu o pseudo-milă sau cu înlăturarea problemei; rămânem surzi și muți în fața durerilor persoanelor marcate de boli, neliniști și dificultăți. De prea multe ori bolnavul și suferindul devin o problemă, în timp ce ar trebui să fie ocazie pentru a manifesta grija și solidaritatea unei societăți față de cei mai slabi.

Isus ne-a dezvăluit secretul unei minuni pe care o putem repeta și noi, devenind protagoniști ai lui "Effatá", ai acelui cuvânt "Deschide-te" cu care El a redat surdomutului cuvântul și auzul. Este vorba de a ne deschide la necesitățile fraților noștri care suferă și au nevoie de ajutor, alungând egoismul și închiderea inimii. Tocmai inima, adică nucleul profund al persoanei, este aceea pe care Isus a venit s-o "deschidă", s-o elibereze, pentru a ne face capabili să trăim pe deplin relația cu Dumnezeu și cu alții. El s-a făcut om pentru ca omul, făcut interior surd și mut de păcat, să poată asculta glasul lui Dumnezeu, glasul Iubirii care vorbește inimii sale, și astfel să învețe la rândul său să vorbească limbajul iubirii, traducându-l în gesturi de generozitate și de dăruire de sine.

Maria, cea care s-a "deschis" total la iubirea Domnului, să ne dobândească să experimentăm în fiecare zi, în credință, minunea lui "Effatá", pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu și cu frații.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Loreto, în Sanctuarul Pontifical al Sfintei Case, s-a celebrat sărbătoarea Nașterii Mariei și s-a demarat propunerea de spiritualitate pentru familii: Casa Mariei casă a fiecărei familii. Să încredințăm Sfintei Fecioare inițiativele sanctuarului și pe cei care, în diferite moduri, vor lua parte la ele.

Astăzi, la Strasbourg, se celebrează beatificarea lui Alfonsa Maria Eppinger, fondatoare a Surorilor Preasfântului Mântuitor. Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru această femeie curajoasă și înțeleaptă care, suferind, tăcând și rugându-se, a mărturisit iubirea lui Dumnezeu mai ales față de cei care erau bolnavi în trup și în spirit. Aplauze pentru noua fericită toți împreună!

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări: familiile, grupurile parohiale, asociațiile.

Salut credincioșii din Dieceza de Como, tinerii participanți la întâlnirea promovată de Opera Bisericii, miruiții din Prevalle.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat