Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la simpozionul Uniunii Internaționale a Benedictinelor (8 septembrie 2018)

Părinte abate primat, soră Judith Ann

și voi toate călugărițele și surorile benedictine

Bun venit la Roma! Îi mulțumesc părintelui primat pentru cuvintele de introducere: i-am spus că și-a îmbunătățit italiana! Simpozionul vostru este o ocazie propice pentru benedictinele din toată lumea pentru a trăi împreună un timp de rugăciune și a reflecta asupra diferitelor moduri în care spiritul sfântului Benedict, după o mie cinci sute de ani, continuă să răsună și să acționeze astăzi. Vă sunt aproape spiritual, în aceste zile ale întâlnirii voastre.

Ca temă ați ales o exortație luată din capitolul 53 al Regulii sfântului Benedict: "Toți să fie primiți precum Cristos". Această expresie a imprimat în Ordinul benedictin o specială vocație la ospitalitate, ascultând de acel cuvânt al Domnului Isus care face parte integrantă din "regula de comportament" prezentată în Evanghelia lui Matei: "Am fost străin și m-ați primit" (25,35; cf. Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 102-103). Astăzi în lume sunt multe persoane care încearcă să trăiască duioșia, compasiunea, milostivirea și primirea lui Cristos în viața lor. Voi le oferiți lor darul prețios al mărturiei voastre, când deveniți instrumente ale duioșiei lui Dumnezeu față de cei care sunt în nevoie. Primirea voastră față de persoane de diferite tradiții religioase contribuie la ducerea înainte cu ungere spirituală a ecumenismului și a dialogului interreligios. De multe secole, locurile benedictine sunt cunoscute ca locuri de primire, de rugăciune și de ospitalitate generoasă. Doresc ca, reflectând împreună asupra acestei teme și împărtășind experiențele, să puteți evidenția diferite modalități cu care să puteți continua, în mănăstirile voastre, această operă evanghelică esențială.

Motoul "Ora et labora" pune rugăciunea în centrul vieții voastre. Celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii și a Liturgiei Orelor vă situează în inima vieții ecleziale. În fiecare zi, rugăciunea voastră îmbogățește, ca să spunem așa, "respirația" Bisericii. Este rugăciune de laudă, cu care dați glas întregii omeniri precum și creației. Este rugăciune de mulțumire pentru nenumăratele și continuele binefaceri ale Domnului. Este rugăciune de implorare pentru suferințele și neliniștile bărbaților și femeilor din timpul nostru, în special ale săracilor. Este rugăciune de mijlocire pentru cei care îndură nedreptăți, războaie și violențe și văd cum este încălcată demnitatea lor. Voi nu întâlniți fizic aceste persoane, dar sunteți pentru ele surori în credință și în Trupul lui Cristos. Valoarea rugăciunii voastre nu se poate calcula, dar este cu siguranță un cadou foarte prețios. Dumnezeu ascultă mereu rugăciunile inimilor umile și pline de compasiune.

Vă spun mulțumesc și pentru grija specială pe care o aveți față de mediu și pentru angajarea voastră de a ocroti darurile pământului, pentru ca să poată fi împărtășite de toți. Știu că surorile și călugărițele benedictine din lume sunt foarte bune administratoare ale darurilor lui Dumnezeu. Ca femei, simțiți și apreciați în manieră specială frumusețea și armonia creației. Mănăstirile voastre se află adesea în locuri de mare frumusețe unde persoanele merg pentru a se ruga, pentru a găsi tăcere și a contempla minunățiile creației. Vă încurajez să continuați în acest stil și în această slujire, pentru ca lucrările lui Dumnezeu să poată fi admirate și să vorbească despre El atâtor persoane.

Viața voastră comunitară dă mărturie despre importanța iubirii și a respectării reciproce. De fapt, voi proveniți din locuri și experiențe diferite și voi înșivă sunteți diferite între voi, de aceea primirea reciprocă este primul semn pe care-l dați într-o lume care cu greu trăiește această valoare. Toți suntem copii ai lui Dumnezeu și rugăciunea voastră, munca voastră, ospitalitatea voastră, generozitatea voastră, colaborează la manifestarea unei comuniuni în diversitate care exprimă speranța lui Dumnezeu pentru lumea noastră: o unitate formată din pace, din primire reciprocă și din iubire fraternă.

Dragi surori, vă însoțesc cu rugăciunea. Voi aduceți un cadou foarte prețios vieții Bisericii cu mărturia feminină de bunătate, credință și generozitate, imitând-o pe Sfânta Mamă a Bisericii, Fecioara Maria. Voi sunteți icoane ale Bisericii și ale Sfintei Fecioare Maria: nu uitați asta. Icoane. Cine vă vede pe voi, vede Biserica Mamă și pe Sfânta Fecioară Maria Mama lui Cristos. Pentru aceasta îl lăudăm pe Domnul și vă mulțumim. Vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine și vă binecuvântez din inimă pe voi, comunitățile voastre și pe toți cei pe care-i slujiți în numele lui Cristos. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat