Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Migranții, "nu există un viitor pașnic decât în solidaritate"

De Andrea Tornielli

"Munca creează demnitate, ajutoarele, când nu sunt legate de obiectivul precis de a reda muncă și ocupație, creează dependență și deresponsabilizează". Guido Gentili, director al Sole 24 Ore, Radio 24 și RadiocorPlus a dialogat îndelung cu Francisc pentru primul interviu al pontifului cu un ziar economico-financiar. Amplul colocviu este prezentat în paginile cotidianului de vineri, 7 septembrie 2018. Iată câteva pasaje relevante.

Finanțele care domină economia reală

"Actuala centralitate a activității financiare față de economia reală nu este întâmplătoare: în spatele acestui fapt este alegerea vreunuia care crede, greșind, că banii se fac cu banii. Banii, cei adevărați, se fac cu munca. Munca este cea care conferă omului demnitatea nu banul. Șomajul cu care se confruntă diferite țări europene este consecința unui sistem economic care nu mai este capabil să creeze loc de muncă, pentru că a pus în centru un idol, care se numește ban. (...) Spun adesea și tinerilor să nu lăsați să vi se fure speranța. Trebuie să fim și vicleni, pentru că Domnul ne face să înțelegem că idolii sunt mai vicleni decât noi, ne invită să avem viclenia șarpelui cu bunătatea porumbelului".

O rețetă pentru dezvoltare

"În acest moment în sistemul nostru economic în centru este un idol și asta nu e bine: luptăm cu toții împreună pentru ca în centru să fie mai degrabă familia și persoanele și să se poată merge înainte fără a pierde speranța. Distribuirea și participarea la bogăția produsă, inserarea firmei într-un teritoriu, responsabilitatea socială, welfare-ul firmei, paritatea de tratament salarial între bărbat și femeie, conjugarea între timpii de muncă și timpii de viață, respectarea mediului, recunoașterea importanței omului față de mașină și recunoașterea salariului corect, capacitatea de inovare sunt elemente importante care țin vie dimensiunea comunitară a unei firme. A urmări o dezvoltare integrală cere atenția față de temele pe care tocmai le-am prezentat".

Rolul antreprenorilor

"Cred că este important a munci împreună pentru a construi binele comun și un nou umanism al muncii, a promova o muncă respectuoasă față de demnitatea persoanei care nu privește numai la profit sau la exigențele productive ci promovează o viață demnă știind că binele persoanelor și binele firmei merg în același pas. Să ne ajutăm să dezvoltăm solidaritatea și să realizăm o nouă ordine economică care să nu genereze mai multe rebuturi îmbogățind acțiunea economică avânt atenție față de săraci și față de diminuarea inegalităților. Avem nevoie de curaj și de creativitate genială".

A munci face bine

"Ideea că munca este numai trudă este destul de răspândită, dar toți experimentează că a nu avea un loc de muncă este mult mai rău decât a munci. De câte ori am adunat lacrimi de disperare ale taților și mamelor care nu mai au un loc de muncă! A munci face bine pentru că este legat de demnitatea persoanei, de capacitatea sa de a asuma responsabilități pentru sine și pentru alții (...). Persoana care se menține pe sine însăși și familia sa cu propria muncă dezvoltă demnitatea sa; munca creează demnitate, ajutoarele, când nu sunt legate de obiectivul precis de a reda muncă și ocupație, creează dependență și deresponsabilizează. În afară de asta, a munci are o înaltă semnificație spirituală deoarece este modul cu care noi dăm continuitate creației respectând-o și îngrijindu-ne de ea".

Migranții care provoacă frică

"Migranții reprezintă astăzi o mare provocare pentru toți. Săracii care se mișcă provoacă frică în special popoarelor care trăiesc în bunăstare. Și totuși nu există viitor pașnic pentru omenire decât în primirea diversității, în solidaritate, în a gândi la omenire ca o singură familie. Este natural pentru un creștin a recunoaște în fiecare persoană pe Isus. Cristos însuși ne cere să-i primim pe frații și surorile migranți și refugiați cu brațele larg deschise".

Europa și speranța

"Europa are nevoie de speranță și de viitor. Deschiderea, împinși de vântul speranței, față de noile provocări făcute de migrații poate ajuta la construirea unei lumi în care nu se vorbește numai despre numere sau instituții, ci despre persoane. Printre migranți sunt persoane în căutarea de «condiții pentru a trăi sau a supraviețui». Pentru aceste persoane care fug de mizerie și de foame, mulți antreprenori și tot atâtea instituții europene cărora nu le lipsesc genialitatea și curajul, vor putea întreprinde parcursuri de investiție, în țările lor, în formare, de la școală la dezvoltarea de adevărate sisteme culturale și, mai ales în muncă".

Strigătul celui care emigrează și prea multele tăceri

"Răspunsurile la cererile de ajutor, chiar dacă generoase, probabil n-au fost suficiente și am ajuns astăzi să plângem mii de morți. Au existat prea multe tăceri. Tăcerea sensului comun, tăcerea acelui mereu s-a făcut așa, tăcerea acelui noi mereu opus lor. Domnul promite odihnă și eliberare tuturor celor asupriți din lume, dar are nevoie de noi pentru a face eficace promisiunea sa. Are nevoie de mâinile noastre pentru a ajuta. Are nevoie de glasul nostru pentru a denunța nedreptățile comise în tăcerea, uneori complice, a multora. Mai ales, Domnul are nevoie de inima noastră pentru a manifesta iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de cei din urmă, cei respinși, cei abandonați, cei marginalizați".

A primi și a integra

"Să nu încetăm să fim martori de speranță, să lărgim orizonturile noastre fără a ne consuma în preocuparea prezentului. Așa cum este necesar ca migranții să respecte cultura și legile țării care îi primește pentru a pune astfel pe teren împreună un parcurs de integrare și pentru a depăși toate fricile și neliniștile. Încredințez aceste responsabilități și prudenței guvernelor, pentru ca să găsească modalități comune pentru a da primire demnă atâtor frați și surori care invocă ajutor. Se poate primi un anumit număr de persoane, fără a neglija posibilitatea de a le integra și a le aranja în mod demn. Este necesar să se aibă atenție față de traficurile ilegitime, conștienți că primirea nu este ușoară".

(După Vatican Insider, 7 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat