Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participanților la Întâlnirea Internațională pentru văduvele consacrate (6 septembrie 2018)

Dragi prietene,

Cu bucurie vă primesc cu ocazia pelerinajului vostru la Roma. Vă mulțumesc pentru prezentarea voastră și exprim salutul meu cordial componentelor din Fraternité Notre Dame de la Résurrection și din Communauté Anne la Prophetesse, astăzi prezente în diferite țări, precum și preoților care vă însoțesc, și, prin intermediul vostru, tuturor persoanelor care au fost încercate de moartea soțului lor.

"Văduvia este o experiență deosebit de dificilă [...], unii arată că știu să reverse propriile energii cu și mai mare dăruire asupra copiilor și nepoților, găsind în această exprimare de iubire o nouă misiune educativă" (Exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia, 254). Dacă acest lucru este adevărat pentru cea mai mare parte dintre voi, moartea soțului vostru v-a făcut să recunoașteți și o chemare deosebită a Domnului și să răspundeți la ea consacrându-vă Lui din iubire și cu iubire. Împreună cu voi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru fidelitatea iubirii sale care vă unește pe fiecare dintre voi, dincolo de moarte, cu soțul său și care v-a chemat și v-a consacrat pentru a trăi astăzi urmarea lui Cristos în castitate, ascultare și sărăcie. "Uneori viața prezintă provocări mai mari și prin acestea Domnul ne invită la noi convertiri care permit harului său să se manifeste mai bine în existența noastră «ca să avem parte de sfințenia lui» (Evr 12,10)" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 17). Astfel, cu consacrarea voastră, voi atestați că este posibil, cu harul lui Dumnezeu și sprijinul și însoțirea slujitorilor și a altor membri ai Bisericii, să se trăiască sfaturile evanghelice exercitând propriile responsabilități familiale, profesionale și sociale.

Consacrarea voastră în văduvie este un dar pe care Domnul îl oferă Bisericii sale pentru a aminti tuturor botezaților că forța iubirii sale milostive este un drum de viață și de sfințenie, care ne permite să depășim încercările și să ne renaștem la speranța și la bucuria Evangheliei. De aceea vă invit să țineți privirea îndreptată spre Isus Cristos și să cultivați legătura deosebită care vă unește cu El. Pentru că acolo, în inima la inimă cu Domnul, în ascultarea Cuvântului său, noi luăm curajul și perseverența de a ne dărui trup și suflet pentru a oferi ceea ce avem mai bun în noi înșine prin consacrarea noastră și activitățile noastre (cf. ibid., 25).

Fie ca și voi, prin viața voastră sacramentală, să puteți duce mărturia acestei iubiri a lui Dumnezeu care este pentru fiecare om chemare de a recunoaște frumusețea și fericirea de a fi iubiți de El. Unite cu Isus Cristos, să fiți plămadă în aluatul din această lume, lumină pentru cei care umblă în întuneric și în umbra morții. Cu calitatea vieții voastre fraterne, în sânul comunităților voastre, să aveți grijă, prin experiența înseși fragilității voastre, să vă apropiați de cei mici și de cei săraci, pentru a le manifesta lor duioșia lui Dumnezeu și apropierea sa în iubire. În această perspectivă, vă încurajez să trăiți consacrarea voastră în cotidian cu simplitate și umilință, invocându-l pe Duhul Sfânt pentru ca să vă ajute să mărturisiți, în cadrul Bisericii și al lumii, că "Dumnezeu poate să acționeze în orice împrejurare, chiar și în mijlocul aparentelor eșecuri" și că "acela care se oferă și se dăruiește lui Dumnezeu din iubire, cu siguranță va fi rodnic" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 279).

Cu această speranță, vă încredințez Domnului și, prin mijlocirea Fecioarei Maria, împart binecuvântarea apostolică, pe care o extind la cele care fac parte din Fraternité Notre Dame de la Résurrection și din Communauté Anne la Prophetesse. Și, vă rog, rugați-vă pentru mine așa cum eu mă rog pentru voi. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat