Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Joe Pereira: Maica Tereza vedea setea de Dumnezeu în tineri

De Joe Pereira

Maica Tereza "vedea setea de Dumnezeu în tineri"; vedea că ei "erau frustrați și se îndreptau spre orice tip de dependență". În ziua sărbătorii Maicii săracilor, părintele Joe Pereira vorbește despre mărturia și înțelepciunea sa în a-i primi pe tineri, pe săracii din punct de vedere economic și pe cei din punct de vedere spiritual. Părintele Pereira este fondatorul lui Kripa Foudation, una dintre cele mai mari ONG din India, care se ocupă să reabiliteze tineri din orice tip de dependență. Kripa Foundation, cu 51 de birouri în 11 state din India, a colaborat și cu Maica Tereza și surorile sale. Această reflecție vrea să fie și o sugestie pentru iminentul Sinod al tinerilor (3-28 octombrie 2018).

Maica Tereza este un far de speranță pentru tinerii moderni. Încă din anii '80, Maica a fost modelul nostru inspirator pentru a îngriji, a sluji, a atrage pe tineri la Isus. Suferea când afla că săracii, în tinerețea lor, au atins capătul prin orice tip de dependență. Cu multă umilință, m-a întâlnit și mi-a cerut să le instruiesc pe surorile sale. După acea ucenicie, ea a întemeiat un centru de găzduire pentru dependențe la Tengra-Kolkata. El era făcut numai pentru tinere. Însă trimitea numeroșii săi oaspeți toxico-dependenți la Gangarampur, unde mai există și astăzi un "oraș al tinerilor" și unul dintre cele mai vaste centre de reabilitare ale Kripa.

Ea vedea în tineri setea de Dumnezeu, setea de iubire și vedea că ei erau frustrați și se îndreptau spre orice tip de dependență. Maica vedea două tipuri de tineri: primul era tipul frustrat din cauza lipsei de oportunitate de muncă; celălalt era tipul de tânăr care, în pofida posesiei de bunuri materiale, era falit din punct de vedere spiritual.

Ea a încurajat munca lui Kripa și mulți pierduți în lumea dependenței au fost trimiși de ea la prezența vindecătoare a lui Isus, prezent în comunitățile din Kripa.

Bazându-ne pe conceptul "rănit-vindecător", am construit noi comunități în care mulți tineri s-au întors la Biserică și s-au implicat în mod activ în opere de iubire și milostive. Împreună cu Maica Tereza, prietenul său fr?re Roger de la Taizé, aceste comunități de tineri au creat o nouă imagine a Bisericii.

Grupuri de tineri din Pueri Cantores au difuzat acest mesaj în multe națiuni. Acești tineri au creat o nouă imagine a Bisericii catolice: o Biserică ce a luat inițiativa de a-i readuce pe cei care plecaseră și care acum văd moștenirea bogată a tradiției spirituale a disciplinelor din Orient, precum practicarea lui yoga pentru meditația creștină (o inițiativă care s-a răspândit în peste 120 de națiuni) și folosirea de discipline orientale pentru programele de recuperare în peste 40 de țări.

Recent, Kripa a intrat în China și asta ne-a dat un mod unic de a-i evangheliza pe tineri, introducându-i la cunoașterea lui Isus ca Supremul Yogi.

În orice caz, cred că eforturile episcopilor pentru Sinodul tinerilor au nevoie de o viziune mai largă: trebuie să-i includă pe tinerii dezamăgiți și să deschidă practica credinței și a iubirii dincolo de granițele religiilor. Cred cu adevărat că această viziune este foarte necesară în comisiile diecezane. Dacă viziunea papei Francisc nu este asimilată în grupurile noastre diecezane, noi riscăm să punem din nou vin vechi în burdufuri noi, așa încât ele se sparg și munca este pierdută.

Avem nevoie să creăm pentru tinerii noștri o comunitate de iubire și de credință care să transcende aceste granițe "ecleziastice" și să construim Biserica papei Francisc, o adevărată Biserică catolică fără ziduri.

(După AsiaNews, 5 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat