Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Tereza de Calcutta, "icoană a timpului nostru" pentru a construi o lume mai bună

Maica Tereza "este întotdeauna icoana noastră. Munca noastră este întemeiată pe exemplul său. Având-o pe ea ca punct de referință, încercăm să construim o lume mai bună, o Indie mai bună". Asta spune la AsiaNews Lenin Raghuvanshi, activist pentru dalit și director executiv al Peoples' Vigilance Committee on Human Rights (PVCHR) din Varanasi. În ziua în care este comemorarea liturgică a "mamei celor din urmă", canonizată de papa Francisc la 4 septembrie 2016, el afirmă: "Moștenirea sa este încă valabilă. Lucrăm pentru a îmbunătăți condițiile săracilor, ale celor marginalizați și ale copiilor".

Conform activistului, angajat în protejarea sectoarelor mai marginalizate ale societății, "exemplul Maicii este mare: ea ne determină să dăm sprijin celor mai săraci dintre săraci. Ea privea cu compasiune pe cei nevoiași". "Cel mai important mesaj al său - continuă el - valabil și astăzi în țară, este de a privi cu iubire pe cei mai săraci și a merge în căutarea lor în locurile în care trăiesc. Este ceea ce facem și noi. Ea spunea: «Dacă lucrezi pentru cei săraci și cei marginalizați atunci faci asta pentru copiii mei»".

Maica Tereza a întemeiat congregația Misionarelor Carității, care astăzi au case pentru bolnavi, săraci, nevoiași, copii abandonați, mame singure și bătrâni pe toată planeta. "Slujirea pe care ea a oferit-o Indiei - adaugă activistul - este foarte apreciată în țară și în orice parte a lumii".

Mesajul de milostivire al sfintei, reafirmă el, "este și mai actual în lumea de astăzi, într-o țară ca India marcată de episoade de discriminare față de dalit, minorități și intelectuali. Ea combătea discriminarea cu compasiunea, se bătea pentru abolirea sistemului castelor și pentru a crea un sistem la nivel privat și guvernamental pentru a-i susține pe cei din urmă ai societății".

Exemplul său "este un apel adresat tuturor de a lucra pentru a elimina inegalitățile și sistemul de marginalizare socială". "Pentru asta mă rog și eu în fiecare zi și mai ales atunci când merg în centrul surorilor Maicii Tereza din Varanasi. Acolo mă reculeg în tăcere în fața statuii sfintei și mă rog pentru o Indie mai bună". "Speranța mea - afirmă el - este ca Maica să poată fi mereu orgolioasă de India, așa cum India este orgolioasă de Maică. Pentru aceasta avem nevoie să creăm o societate bazată pe exemplul său, îndeosebi trebuie să ne angajăm în două direcții: să susținem lucrarea cu săracii investind îndeosebi în educație; să abolim castele și fascismul în societate".

După exemplul Maicii Tereza, conclude Raghuvanshi, "trebuie să lucrăm toți în mod umanitar și caritabil. Trebuie să inspirăm compasiunea și pasiunea față de persoanele mai slabe din societate".

(După AsiaNews, 5 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat