Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

India, un preot din Kerala vorbește în moschee: "Mulțumim pentru ajutoarele date după inundații"

Un preot catolic indian, părintele Joseph Puthussery, a vorbit unei adunări de credincioși musulmani reuniți în moschee pentru rugăciunea de vineri, mulțumindu-le pentru ajutoarele umanitare primite după recentele inundații din Kerala. Informează asta agenția vaticană Fides, explicând că preotul a vizitat moscheea Juma la Vechoor, în districtul Kottayam, în Kerala (stat din India de Sud) și, la invitația imamului local, a rostit un discurs de mulțumire în sala de rugăciune a moscheii.

Părintele Puthussery a relatat că mulți credincioși musulmani, cu un spirit de mare solidaritate, s-au mobilizat și s-au îngrijit să ducă mâncare și asistență victimelor inundațiilor care s-au refugiat în biserica sa, care se află în arhidieceza de Ernakulam-Angamaly. Biserica "Sfântul Anton" din Achinakom, în districtul Kottayam, a oferit refugiu și protecție pentru peste 580 de persoane fără adăpost, victime ale inundațiilor care au interesat 12 din cele 14 districte din Kerala la jumătatea lunii august. Structurile creștine au făcut totul pentru a ajuta pe cei evacuați și s-au aflat să înfrunte urgența, cu lipsă de hrană și apă.

"Am mers imediat la moschee, l-am întâlnit pe imam și am cerut ajutorul său. La invitația imamului, după rugăciune, frații musulmani au venit în biserică aducând o mare cantitate de hrană și apă", a spus la Fides preotul. "În afară de hrană și de apă, tinerii musulmani au adus medicamente, foarte utile".

Or, în timp ce urgența încetează, autoritățile moscheii - după angajarea în solidaritate - au făcut un alt gest neobișnuit și profetic, oferind unui preot creștin pupitrul care este rezervat de obicei unui "maulavi" (cleric musulman), și este folosit de el pentru a se adresa poporului.

Luând cuvântul timp de circa zece minute, părintele Joseph Puthussery a spus credincioșilor: "Nu am cuvinte pentru a exprima recunoștința noastră fraților musulmani pentru sprijinul generos pe care l-au oferit în timpul perioadei de dificultate. Deși inundațiile ne-au luat multe obiecte de valoare, au dus cu ele și multe rele sociale. Potopul a dărâmat și zidurile care ne despărțeau, orgoliul din inimile noastre. Ne-a luat sentimentul de autosuficiență".

Preotul a amintit apoi în moschee apelul papei Francisc de "a construi punți, nu ziduri", subliniind necesitatea de a continua colaborarea interreligioasă pentru a promova armonia în societate. "Această legătură fraternă nu trebuie să înceteze: va trebui să transmitem noilor generații valorile pe care le-am redescoperit prin această calamitate", a adăugat el.

Unul dintre cei 250 de musulmani prezenți în moschee, Niyaz Nasser, a declarat că, în uimirea comună, s-a trăit "o experiență diferită și emoționantă. A fost un moment de mare bucurie și orgoliu care ne dă speranță pentru un viitor luminos".

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat