Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica nu este o elită

Este semnificativ că papa Francisc "nu se gândește la problema abuzurilor ca o realitate care trebuie să fie înfruntată numai de ierarhie și de preoți"; dimpotrivă, tocmai "clericalismul și faptul de a fi redus adesea Biserica la o elită a generat un mod anormal de a înțelege autoritatea", care a "devalorizat harul baptismal" și, adesea, "a contribuit la forme de abuz, înainte de toate asupra conștiinței persoanelor". Este ceea ce a subliniat cardinalul Beniamino Stella în timpul unui simpozion desfășurat la Fátima luni după-amiază, 3 septembrie 2018.

Vorbind despre preot conform magisteriului pontifului, prefectul Congregației pentru Cler n-a evitat să amintească recentele evenimente care au ajuns la cinstea articolelor din ziare. Acestea, a recunoscut el, "aduc la lumină și situații dureroase, care adesea se referă la preoți și au repercusiuni grave asupra vieții Bisericii". În această privință cardinalul a făcut referință la scrisoarea pe care papa Francisc a adresat-o poporului lui Dumnezeu despre tema abuzurilor asupra minorilor, afirmând că în afară de "a folosi cele mai bune resurse pentru formarea umană și spirituală a preoților" trebuie dată viață "unei acțiuni globale și constante cu privire la prevenirea acestei plăgi și la protejarea minorilor".

De fapt, a precizat prefectul, "trebuie specificat că această lucrare de purificare, care deja a început, are nevoie de sprijinul tuturor celor botezați". De fapt, trebuie "să crească toți în această conștiință încurajată deja de ecleziologia Conciliului al II-lea din Vatican: împreună, preoți și laici, ca unic popor al lui Dumnezeu", fiecare după "specificul propriei vocații", sunt invitați "să meargă și să lucreze în slujba împărăției lui Dumnezeu", susținându-se reciproc și "împărtășind cu iubire atentă bucuriile, dificultățile și suferințele". Pe de altă parte, a subliniat el, munca dicasterului pentru cler "dă mărturie că atâtea situații din viața preoților, generate de singurătate, oboseală și neînțelegeri, n-ar fi degenerat sau ar fi fost înfruntate la timp dacă ar fi existat ascultarea, însoțirea și împărtășirea din partea episcopilor și a întregii comunități creștine".

Cardinalul a exprimat după aceea "o sinceră recunoaștere față de munca, prețioasă și ascunsă, a atâtor preoți răspândiți prin lume, care oferă zilnic viața lor în slujba poporului lui Dumnezeu". În această privință, a reafirmat că trebuie "să fim recunoscători preoților pentru slujirea lor generoasă, munca lor pastorală neînfricată și pentru bogăția inimii lor" care, conformată lui Cristos și alimentată "de prietenia cu El, pulsează pentru nevoile și așteptările poporului lui Dumnezeu și pentru el se dedică total", uneori și în mijlocul "unor dificultăți însemnate și al multor neînțelegeri". De fapt, grație slujirii preoților, "rugăciunii lor și zelului lor pastoral, comunitățile creștine primesc «semnul» prezenței lui Cristos bun păstor". Cu predicarea "Cuvântului ei seamănă speranța «veștii bune» în inima persoanelor; administrând sacramentele fac să curgă harul Duhului Sfânt care sfințește inima credincioșilor". De fapt, prin prezența lor în mijlocul poporului, "drumul lor împreună purtând trudele și poverile oamenilor, capacitatea lor de ascultare și de compasiune, ei devin imagine a iubirii milostive a bunului păstor în lume".

În conferința sa, prefectul a dezvoltat magisteriul papei despre preoție aprofundând unele aspecte ale figurii preotului, care este discipol, păstor configurat cu inima lui Cristos și om al discernământului. În acest sens "este chemat să fie și astăzi un «mediator» capabil de a deveni aproapele, de a asculta și a însoți, exercitând arta milostivirii și semănând cu mâini pline bucuria Evanghelia".

La întrebarea "Cine este preotul?", papa Francisc răspunde înainte de toate "afirmând că este un discipol permanent al Domnului". Această afirmație, "departe de a fi un simplu slogan, are implicații practice de mare importanță". A fi discipoli permanenți înseamnă "a-și aminti că raportul personal cu Învățătorul trebuie să marcheze cu foc existența personală". Ca Isus bun păstor, și preotul "trebuie să învețe și să trăiască în practica pastorală sau în relațiile umane aceeași caritate a lui Cristos", adică, "iubirea fără margini, capacitatea dăruirii fără limite, încăpățânarea de a se îndrepta spre cei mai slabi și mai îndepărtați, dorința de a ajunge la toți și de a nu pierde pe nimeni". Concret asta înseamnă: preoți care "oferă propria viață pentru poporul lui Dumnezeu, care poartă în propriul trup întrebările și rănile oamenilor, care însoțesc cu duioșie situațiile uneori zbuciumate ale vieții, care vestesc fără încetare speranța «veștii bune» și facilitează întâlnirea cu Dumnezeu Tatăl". În discernământ preotul exercită "adevărata slujire pastorală", adică faptul de a fi propriu-zis un păstor, care "învinge riscul autoreferențialității, al unei acțiuni pastorale «externe» vieții reale a poporului său" și, mai ales, al acelei "siguranțe doctrinale excesive care ar putea să-l închidă în propriile scheme și să-l facă să devină un rigid «contabil al spiritului»".

La încheierea zilei cardinalul a celebrat liturghia pentru participanții la simpozion.

(După L'Osservatore Romano, 5 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat