Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (2 septembrie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică reluăm lectura Evangheliei lui Marcu. În textul de astăzi (cf. Mc 7,1-8.14-15.21.23), Isus tratează o temă importantă pentru noi toți credincioșii: autenticitatea ascultării noastre față de cuvântul lui Dumnezeu, împotriva oricărei contaminări lumești sau formalisme legaliste. Relatarea se deschide cu obiecția pe care cărturarii și fariseii o adresează lui Isus, acuzându-i pe discipolii săi că nu respectă preceptele rituale conform tradițiilor. În acest mod, interlocutorii voiau să lovească credibilitatea și autoritatea lui Isus ca învățător pentru că spuneau: „Dar acest învățător lasă ca discipolii să nu împlinească prescrierile tradiției”. Însă Isus replică puternic spunând: „Bine a profețit Isaia despre voi, ipocriților, după cum este scris: «Acest popor mă cinstește cu buzele, însă inima lor este departe de mine. În zadar mă cinstesc propunând învățături care sunt doar porunci ale oamenilor»”. Așa spune Isus. Cuvinte clare și puternice! Ipocrit este, ca să spunem așa, unul dintre adjectivele cele mai puternice pe care le folosește Isus în evanghelie și îl pronunță adresându-se învățătorilor religiei: învățători ai legii, cărturari… „Ipocriți”, spune Isus.

De fapt Isus vrea să-i zdruncine pe cărturari și pe farisei din eroarea în care au căzut. Și care este această eroare? Aceea de a răstălmăci voința lui Dumnezeu, neglijând poruncile sale pentru a respecta tradițiile umane. Reacția lui Isus este severă pentru că este mare miza: este vorba despre adevărul raportului dintre om și Dumnezeu, despre autenticitatea vieții religioase. Ipocritul este un mincinos, nu este autentic.

Și astăzi Domnul ne invită să fugim de pericolul de a da mai mult importanță formei decât substanței. Ne cheamă să recunoaștem, mereu din nou, ceea ce este adevăratul centru al experienței de credință, adică iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele, purificând-o de ipocrizia legalismului și a ritualismului.

Mesajul evangheliei este întărit astăzi și de glasul apostolului Iacob, care ne spune în sinteză cum trebuie să fie adevărata religie, și spune așa: adevărata religie este „a-i vizita pe orfani și pe văduve în necazurile lor și a se păstra nepătați de lume” (v. 27).

„A-i vizita pe orfani și pe văduve” înseamnă a practica iubirea față de aproapele pornind de la persoanele cele mai nevoiașe, mai fragile, mai la margini. Sunt persoanele de care Dumnezeu se îngrijește în mod special și ne cere nouă să facem la fel.

„A se păstra nepătați de lume” nu înseamnă a se izola și a se închide în fața realității. Nu. Și aici, nu trebuie să fie o atitudine exterioară ci interioară, de substanță: înseamnă a veghea pentru ca modul nostru de a gândi și de a acționa să nu fie poluat de mentalitatea lumească, adică de vanitate, de avariție, de mândrie. În realitate, un bărbat sau o femeie care trăiește în vanitate, în avariție, în mândrie și în același timp crede și se arată ca religios și chiar ajunge să-i condamne pe alții, este un ipocrit.

Să facem o cercetare a cugetului pentru a vedea cum primim cuvântul lui Dumnezeu. Duminica îl ascultăm la Liturghie. Dacă-l ascultăm în mod distrat sau superficial, el nu ne va folosi mult. În schimb, trebuie să primim cuvântul cu minte și inimă deschise, ca un teren bun, în așa fel încât să fie asimilat și să aducă rod în viața concretă. Isus spune că este ca grâul cuvântul lui Dumnezeu, este o sămânță care trebuie să crească în fapte concrete. Astfel cuvântul însuși ne purifică inima și acțiunile și raportul nostru cu Dumnezeu și cu alții este eliberat de ipocrizie.

Exemplul și mijlocirea Fecioarei Maria să ne ajute să-l cinstim mereu pe Domnul cu inima, mărturisind iubirea noastră față de el în alegerile concrete pentru binele fraților.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Košice (Slovacia), a fost proclamată fericită Anna Kolesárová, fecioară și martiră, ucisă pentru că a opus rezistență celui care voia să violeze demnitatea sa și castitatea sa. Este ca italiana noastră Maria Goretti. Această tânără curajoasă să-i ajute pe tinerii creștini să rămână tari în fidelitatea față de evanghelie, chiar și atunci când cere să se meargă împotriva curentului și să se plătească personal. Aplauze pentru Anna Kolesárová!

Asta provoacă durere: suflă încă vânturi de război și vin știri neliniștitoare cu privire la riscurile unei posibile catastrofe umanitare în iubita Sirie, în provincia Idlib. Reînnoiesc apelul meu din inimă către comunitatea internațională și către toți actorii implicați să se folosească de instrumentele diplomației, dialogului și negocierilor, respectându-se dreptul umanitar internațional și pentru a salvgarda viețile civililor.

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini provenind din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut catehetele din Caerano San Marco, tinerii din Montirone, tinerii din Rovato și pe cei veniți din diferite orașe din Spania după un drum lung, și participanții la adunarea motocicliștilor în Vespa (motorete - n.t.). Văd acolo pancarta, bine ați venit!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat