Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În inima oricărui credincios

Patriarhul Bartolomeu pentru Ziua Creației

Deși nu este corect a evalua cultura modernă "pe baza unor criterii incorecte", trebuie subliniat că această "catastrofă a mediului natural în epoca noastră este însoțită cu prezumția omului în fața naturii și a propriei relații dominatoare față de ea, precum și a modelului eudemonist al lui «a avea nevoie de toate», ca atitudine generică de viață". Este ceea ce scrie patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu, în mesajul difuzat cu ocazia Zilei Mondiale a Creației din 1 septembrie. "Pe cât de greșit este - scrie Bartolomeu - a crede că în trecut totul era mai bine, pe atât de absurd este a închide ochii în fața a ceea ce se întâmplă astăzi. Viitorul nu aparține omului care caută neîncetat plăceri artificiale și noi satisfacții, care trăiește pentru propriul eu și îl ignoră pe aproapele, omului risipei provocatoare, nici nedreptului și exploatatorului celor slabi. Viitorul aparține dreptății și iubirii, civilizației care participă la solidaritate și la respectarea integrității creației".

Pentru patriarhul ecumenic "acest ethos și această civilizație se păstrează în tradiția divino-umană a ortodoxiei. În viața sacramentală și liturgică a Bisericii trăiește și se manifestă autenticitatea euharistică, semnificația și folosirea creației. Această relație cu lumea este incompatibilă cu orice specie de introvertire și dezinteres față de creației, cu orice formă de dualism al spiritului și al materiei și de subevaluare a realității pământești. Dimpotrivă, experiența euharistică îl sensibilizează și-l mobilizează pe credincios la o acțiune de iubire față de ecologie în lume".

Bartolomeu amintește că s-au "împlinit deja douăzeci și nouă de ani de la instituirea din partea Sfintei și Marii Biserici a lui Cristos a sărbătorii stabilirii ca «Zi de protejare a mediului». În toată această perioadă patriarhia ecumenică a fost inspiratoare și protagonistă a mai multor acțiuni, care au adus roade bogate și au scos în evidență potențialul spiritual ecologic al tradiției noastre ortodoxe".

Inițiativele ecologice ale patriarhiei ecumenice - se mai citește - "au constituit o hrană pentru teologie, pentru a face să se evidențieze principiile ecologice ale antropologiei și cosmologiei creștine și pentru a prezenta adevărul că niciun ideal pe drumul omenirii în istorie nu are valoare dacă nu înțelege și speranța unei lumi care să funcționeze ca o «casă» reală a omului, într-o epocă în timpul căreia amenințarea încontinuu în creștere față de mediul natural are în gestație o catastrofă ecologică mondială. Această evoluție - continuă patriarhul - este consecința unei alegeri specifice a unui mod de dezvoltare economică, tehnologică și socială, care nu respectă nici valoarea persoanei umane, nici sacralitatea naturii. Este imposibil să ne interesăm realmente de persoana umană și în același timp să distrugem mediul natural, baza vieții, adică în substanță să amenințăm viitorul omenirii".

În acest spirit, "orice formă de abuz și de distrugere a creației și a unei schimbări a ei într-un obiect de exploatat, constituie o deformare a spiritului Vestirii creștine. Nu este deloc întâmplător că Biserica ortodoxă a fost definită ca «forma ecologică» a creștinismului, deoarece este Biserica ce a păstrat Dumnezeiasca Euharistie ca nucleu al propriei vieți".

Prin urmare, "activitatea ecologică a patriarhiei ecumenice nu s-a dezvoltat pur și simplu ca o reacție la actuala criză ecologică fără precedent, n-a fost produsă de aceasta, ci constituie o exprimare a vieții Bisericii, extindere a ethosului euharistic în relația credinciosului cu natura. Această conștiință ecologică înnăscută a Bisericii s-a manifestat cu curaj și cu determinare în vederea actualelor amenințări față de mediul natural. Viața Bisericii ortodoxe este o ecologie trăită, o respectare reală și indestructibilă a creației. Biserica este un act de comuniune, victorie asupra păcatului și asupra morții, asupra autoreferinței și asupra individualismului, din care derivă distrugerea mediului. Credinciosul ortodox nu poate să rămână impasibil în fața crizei ecologice. Grija și atenția față de creație sunt o consecință și o manifestare a credinței și a ethosului său euharistic".

Este clar că pentru a contribui în mod eficace la înfruntarea problemelor ecologice, Biserica trebuie să le cunoască și să le studieze: "Toți știm că amenințarea cea mai mare pentru mediu și pentru omenire este astăzi schimbarea climatică și consecințele sale distructive pentru însăși viața pe pământ".

Pentru a observa Timpul Creației și în ajunul Rugăciunii ecumenice de la Assisi intitulată "Mergând împreună spre Cop24", Conferința Bisericilor Europene (KEK) și Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) cer creștinilor și comunităților lor să se roage și să se îngrijească de creație. Cele două organizații au publicat un material video comun cu mesajele președintelui KEK, rev. Christian Krieger, pastor al Bisericii protestante reformate din Alsacia și Lorena, și al președintelui CCEE, cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova.

Conform lui Krieger, "timpul creației este pentru familia creștină, dincolo de orice denumire, o oportunitate pentru a-l celebra împreună pe Dumnezeu drept Creator". Conform cardinalului Bagnasco, "ecologia ambientală cere o ecologie integrală, adică și a unei ecologii umane, respectarea demnității oricărei persoane umane, a vieții și cu tot ceea ce rezultă, viața încă de la începutul zămislirii și până la moartea naturală, fac parte întocmai din această angajare de ecologie integrală".

(După L'Osservatore Romano, 1 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat