Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Popești-Leordeni: A X-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane din România

Întâlnirea Națională a Familiei Franciscane din România s-a născut din dorința reprezentanților diferitelor ramuri ale Familiei Franciscane de a se cunoaște mai bine, de a împărtăși trăirea valorilor spiritualității franciscane și de a manifesta credința împreună.

În România, începând cu anul 2008, întâlnirile s-au desfășurat în mai multe orașe din diferite zone ale țării: Șumuleu-Ciuc, Roman, Onești, Alba Iulia, Oradea, Brașov; iar temele întâlnirilor au fost în general despre misiune.

Cea de-a X-a întâlnire a avut loc în perioada 27-31 august 2018 la Fundația "Leonardo Murialdo" în Popești-Leordeni (IL) și a avut ca temă "10 ani de întâlnire, laudă și mulțumire."

Emoție, bucurie, mulțumire, astfel s-ar putea descrie sentimentele de care au fost animați frații și surorile care, în seara zilei de 27 august, înfruntând temperaturi de peste 35 de grade, au sosit la locul stabil, unii dintre ei după multe ore de călătorie, venind din diferite zone ale țării.

Întâlnirea a debutat cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Alexandru Olaru OFMConv, -președintele Comisiei Familiei Franciscane - care a declarat deschisă această a X-a INFF. În cuvântul său, părintele a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu prin celebrarea însăți a sfintei Liturghii, citând Ps 115: "Cum voi răsplăti eu Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului". Apoi a mulțumit comisiei care organizează în fiecare an aceste întâlniri, și nouă tuturor participanților, încurajându-ne de a merge înainte ca mărturisitori ai credinței creștine, dar și ai carismei sfântului Francisc de Assisi. El ne-a mai spus că acest drum de 10 ani, care nu sunt mulți, dar nici puțini, să-l considerăm ca fiind pentru noi un pelerinaj al credinței noastre.

A doua zi, 28 august, a început cu rugăciunea de dimineață a Laudelor animată de Frații Minori după care a urmat prima conferință cu tema "Dialogul, instrument al păcii" prezentată de pr. dr. Marius Anton Taloș SJ.

Am desprins din conferință idea că "celălalt" este o persoană asemenea mie, că stabilim între noi relații de comunicare care se pot clasifica astfel: conversații, dezbatere, dialog. Cea mai profundă formă de a comunica cu celălalt este dialogul pentru că stabilim relații interpersonale cu un adevărat conținut. Atunci când dialogăm vedem în cel din fața noastră un frate, o persoană. Persoană, spunea părintele, înseamnă "să auzi glasul celui care îl poartă", dialogul este animat de rugăciune, iar cel care slujește ia chipul celui slujit.

A urmat sfânta Liturghie celebrată de pr. Hugo Guia OFM care ne-a transmis mesajul pr. Orb?n Szabolcs, ministru provincial OFM, după care în cuvântul de învățătură ne-a vorbit despre întâlnirea personală pe care trebuie să o avem fiecare cu Dumnezeu, deoarece dacă nu reușim să avem această întâlnire "suntem morți" asemenea sfântului Augustin care nu avea liniște până nu l-a găsit pe Dumnezeu în sufletul său. Comemorându-l în acea zi pe sfântul Augustin, părintele Hugo a amintit că și sfântul a fost mort înainte de întâlnirea cu Dumnezeu, asemenea tânărului din Naim, dar în momentul în care a fost atins de iubirea lui Dumnezeu s-a lepădat de păcat. "Să ne lăsăm și noi atinși de iubirea lui, iar întâlnirea cu celălalt să o privim ca pe un dar al lui Dumnezeu".

Înainte de a continua programul de după-amiază, pr. Alexandru Olaru, asistent spiritual al Surorilor Clarise, ne-a transmis salutul și mesajul jubiliar din partea Surorilor de la Roman, dând citire scrisorii din partea Delegatei Mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor", sr. M. Dorotea. Sora Anca Vasiliu OFS din București a prezentat, apoi, fraternitatea locală. De aici am reținut un aspect deosebit de frumos și anume că motoul acestei fraternități este "Ceea ce ne unește este mai mult decât ceea ce ne desparte". De asemenea, frații terțiari din această comunitate participă în diferite parohii, au activități de voluntariat, în special de caritate "Ciorba săracilor" de pe străzile orașului și nu numai. Sora Anca încheie precizând că "Dumnezeu este cel care ne unește, ne susține, pentru că frații încearcă să pună în practică parcursul pe care l-au ales".

Liturgia Penitențială care a urmat ne-a adus din nou aproape de Dumnezeu și de cuvântul său. Pr. Diac. Virgil Susanu OFMConv ne-a îndemnat în cuvântul de învățătură să fim atenți când rostim rugăciunea "Tatăl nostru" și spunem "și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri". Toți suntem iertați de Dumnezeu, deci și noi trebuie să ne iertăm între noi. Salutul "pace și bine" poate exista doar când ai o inimă curată, desprinsă de orgolii și dorințe de răzbunare. Ziua s-a încheiat cu o emoționantă oră de adorație euharistică animată de OFS București.

A treia zi a fost o zi specială. Am participat, în catedrala "Sfântul Iosif" din capitală, la sfânta Liturghie prezidată de IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la celebrarea euharistică, IPS Ioan a amintit idealul descoperit de sfântul Francisc de Assisi, cel al sărăciei adevărate, care vorbește despre adevărata libertate interioară și exterioară a omului: "Din acest ideal s-au inspirat înaintașii voștri din diferite familii franciscane, ca să vadă care este de fapt necesitatea timpului". "Sfântul Francisc a descoperit această comoară a necesității sărăciei, strâns legată de ascultare și de curăție" și "a lăsat-o ca exemplu Bisericii întregi, dar îndeosebi acelora care de-a lungul istoriei au privit spre exemplul său și au luat asupra lor râvna și curajul de a mărturisi adevărul Cuvântului Domnului".

Înainte de sfânta Liturghie, am vizitat muzeul dedicat fericitului Vladimir Ghika, din Palatul arhiepiscopiei, iar după Liturghie am avut bucuria de a asculta un miniconcert de orgă susținut de către cunoscutul organist Eduard Antal, iar după-amiază am vizitat expoziția amenajată la Muzeul Național de Artă al României, care oferă publicului, în premieră în România, posibilitatea de a vedea peste 200 de desene, și gravuri realizate de Monseniorul Ghika, aparținând acum Arhivei Ghika a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, și alte obiecte ce au aparținut fericitului martir.

După o scurtă pauză de prânz în Parcul Cișmigiu, am vizitat biserica franceză "Sacre Coeur", care a fost construită de către fericitul Vladimir Ghika după modelul bisericii cu același nume din Paris. Într-un tur al Bucureștiului am reușit să admirăm Arcul de Triumf, Palatul Regal, Casa Capșa, Casa Poporului etc.

Joi, 30 august, după rugăciunea de dimineață a Laudelor condusă de Frații OFMConv, a urmat a doua conferință, cu titlul "Francisc și sultanul. Eu și celălalt. Întâlnirea ca șansă" susținută de pr. Bogdan Balașcă OFMConv. S-a făcut referire la întâlnirea sfântului Francisc cu sultanul Al-Mali Al-Kamil. Așadar întâlnirea este văzută ca șansă. Nu o șansă de a-l cunoaște pe celălalt, cât, în primul rând, este o șansă de a te cunoaște pe tine în raport cu celălalt pentru că, se pare, sfântul Francisc nu a reușit să-l convertească pe sultan, dar a câștigat un prieten și el s-a întors schimbat văzând adevărata realitate a vieții lor.

Ziua a continuat cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Bogdan Balașcă OFMConv. În omilia sa părintele ne-a îndemnat să veghem mereu pentru că nu știm când vine Dumnezeu, să fim fideli și constați în ceea ce facem. E bine când Dumnezeu îl găsește pe om ocupat, ocupându-se cu sufletul său."

După masă a urmat sinteza grupurilor. Fiecare grup a delegat un reprezentant care a prezentat ideile desprinse pe marginea celor două conferințe. Un moment care ne-a provocat imaginația și creativitatea a fost acela al atelierelor și a constat în realizarea hărții României cu ocazia centenarului. Rezultatele au fost deosebite.

A urmat prezentarea scenetei "Francisc și sultanul", care a abordat, în viziunea fraților care au realizat-o, modalitatea de a vedea în celălalt un frate, un prieten, chiar dacă nu împărtășește credința ta.

Seara s-a încheiat cu un moment emoționant: lansarea baloanelor inscripționate pentru a marca cei 10 ani de întâlniri ale Familiei Franciscane, după care a urmat tortul jubiliar. Într-un spirit de nemărginită bucurie pentru că, prin voia Domnului, avem ocazia an de an să petrecem împreună minunate zile de împărtășire fraternă, cu toții am cântat tradiționalul "La mulți ani!"

Pr. Alexandru Olaru OFMConv, care a animat toate aceste momente din toate aceste zile atât de frumoase și importante pentru noi toți, la finalul acestei întâlniri a mulțumit încă odată Domnului pentru aceste momentele de profundă spiritualitate oferite, precum și tuturor participanților pentru că au ales să își petreacă într-un spirit de comuniune fraternă aceste zile de sfârșit de august.

Mulțumim Domnului pentru că ne-a însoțit în toate aceste zile și îl lăudăm "pentru că veșnică este îndurarea lui" (cf. Ps 117).

Pace și bine!

Sanda Ulici OFS - Oradea

"Nu există ceva mai surprinzător decât faptul de a fi aflat și de a constata încă o dată, în prezent, că porunca lui Cristos «iubiți-vă unii pe alții» este și acum tot poruncă nouă" (Fer. Vladimir Ghika)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-31 august: Popești-Leordeni: A X-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane din România


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat