Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Mogoșești la Pildești: "Camp" național de formare metodologică pentru cercetași

Visul fiecărui cercetaș este acela de a deveni în fiecare zi mai bun. Tocmai de aceea, săptămâna 27 august - 3 septembrie 2018 a fost prilejul potrivit pentru formarea ca viitori lideri a 29 de cercetași din mai multe centre locale: "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Sfânta Tereza" București, "Adormirea Maicii Domnului" București, "Sfântul Anton" Focșani, "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni, "Sfânta Treime" Prăjești-Bacău, "Coborârea Duhului Sfânt" Bălțați-Iași. "Campul" de formare metodologică a început în localitatea Mogoșești, continuând la Luncași, Hălăucești, iar după o drumeție prin satele învecinate, au urmat ultimele patru zile petrecute la Liceul "Sfântul Ioan de la Salle" din Pildești, com. Cordun.

Activitatea și-a propus inițierea în cercetășie și în pedagogie, pregătindu-i pe tinerii cercetași pentru a lucra cu lupișorii, ramura de vârstă care cuprinde copii între 7 și 10 ani. Toate sesiunile de lucru și de învățare au fost interactive, îmbinând mai multe metode non-formale. Cercetașii participanți au putut pune în practică ceea ce au învățat pregătind activități, jocuri pentru copiii din localitățile prin care au trecut. După ce participanții și-au reamintit cum a început cercetășia, au aprofundat cum funcționează elementele metodei cercetășești, au discutat despre nevoile copiilor cu care vor lucra, au încercat să afle ce înseamnă a fi lider și și-au pus creativitatea și ingeniozitatea în aplicare pentru a pregăti activități potrivite, pe care să le aplice în centrele lor locale.

Dacă la început participanții au venit cu temeri, în decursul săptămânii au reușit să-și depășească toate limitele de a învăța unii de la alții și de a împărtăși unii cu alții bucuria pe care ne-o oferă cercetășia, atunci când ne adună împreună. Din program nu au lipsit momentele spirituale, activitatea desfășurându-se în cadrul spiritualității catolice, cercetașii învățând cum să se bucure de prezența lui Dumnezeu în fiecare activitate.

Cu siguranță a fost o săptămână plină, iar punctul culminant a fost drumeția în satele învecinate, când, fără telefon și fără bani, împărțiți în mici grupuri, cercetașii au avut misiunea de a-și găsi singuri cazare și mâncare, oferind la schimb ajutorul lor. A fost o experiență marcantă pentru toți, fiecare întorcându-se cu multe povești, cu multe emoții de împărtășit și pregătit pentru a-și depăși și alte limite.

La final, suntem siguri că acest "camp" și-a îndeplinit scopul, cei 29 de participanți plecând spre centrele lor locale nu doar cu mii de amintiri de povestit, ci și cu multe lucruri de aplicat. Fiecare dintre ei este pregătit pentru a crește și a învăța în continuare ce înseamnă a fi lider, pregătit pentru a-și făuri poveștile și pentru a-și găsi super puterile, pregătit pentru a fi alături de copii și a arăta că este "gata oricând" pentru a lăsa lumea un pic mai bună decât a găsit-o.

Formatorii cercetași în timpul "campului" au fost tineri universitari: Andreea Mîrț, Ema Mîrți și Emanuela Chelaru, împreună cu pr. Laurențiu Luca, vicar din Pildești, și pr. Vlad-Bogdan Bejan OFMConv., asistent spiritual din Hălăucești. Liderul Bianca Sabina Mîrț a coordonat cu mare competență serviciile de administrație din întreagă tabără.

Gândurile noastre nu uită să se îndrepte către toți cei care ne-au sprijinit și ne-au ajutat, adică către toate acele persoane cărora le suntem recunoscători pentru că au făcut posibilă povestea "campului" de formare metodologică pentru viitorii lideri de lupișori.

Andreea Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: De la Mogoșești la Pildești: "Camp" național de formare metodologică pentru cercetași


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat