Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de exerciții spirituale pentru tineri organizat de CRSM

În perioada 13-17 august 2018, echipa de pastorație vocațională din cadrul Conferinței Superioarelor Majore din România (CRSM) a organizat un curs de exerciții spirituale pentru tineri, la mănăstirea carmelită de la Luncani, jud Bacău. Tema exercițiilor a fost: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă zic: Bucurați-vă!" (Fil 4,4).

Au fost zile pline de har și de bucurie, tinerii și-au deschis inimile în fața Domnului și au putut experimenta bucuria întâlnirii cu el. Scena convertirii sfântului Paul ne-a fost lumină pentru a vedea și adevărul din viața noastră.

Dau glas în continuare câteva mărturii ale unor tineri care au trăit această experiență.

Sr. Patricia Rediu CJ

* * *

"În aceste zile minunate de har am simțit prezența Sfintei Treimi și a mamei noastre cerești, sfânta Fecioară Maria. Tot în aceste zile de har la Luncani cinci animatori minunați trimiși de Dumnezeu ne-au ajutat să aprofundăm credința și să ne cunoaștem mai bine.

Printre altele, sr. Gabriela Lungu FCJ ne-a vorbit despre cele trei ispite care ne îndepărtează de Dumnezeu: indiferența, închiderea și separarea de Dumnezeu.

Sr. Angela Bulai OFMA ne-a ajutat să conștientizăm importanța celor cinci limbaje ale iubirii: Acestea sunt:

1. Cuvintele de încurajare: Atunci când vedem pe aproapele nostru într-o situație foarte gravă sau tumultoasă din viața lui să-i adresăm cuvinte de încurajare mereu.

2. Timpul acordat: Știu că majoritatea timpului îl petrecem cu diferite activități personale, dar trebuie să acordăm timp și celor din jur oricât de ocupați am fi!

3. Daruri / Cadouri: Atunci când primim un dar sau un cadou nu trebuie să așteptăm ceva în schimb, deoarece ne va răsplăti Mântuitorul nostru drag cum știe el mai bine la momentul oportun.

4. Slujire / Gesturi: Să nu uităm să-i slujim Domnului și aproapelui nostru cum putem mai bine și să acordăm gesturi de empatie celor în nevoi.

5. Mângâieri fizice: Să presupunem că o ființă creată cu măiestrie de Dumnezeu are nevoie de compasiune și gesturi de tandrețe pe care să le oferim la momentul oportun.

Momentele care m-au atins cel mai mult au fost din viața sfântului Paul. Mulțumesc organizatorilor!"

(Alex D.)

"Pentru mine au fost niște momente pline de trăiri, de gânduri și emoții. Am învățat multe lucruri frumoase despre unitate, iubire, prietenie, umilință, și nu numai.

Cu ce plec eu de la Luncani? Grea întrebare! Pentru că am venit confuz, închis, și acum plec cu bagajele spirituale pline. Cu aceasta plec: cu momente frumoase de dansuri, momentele de tăcere la masă, momentele de prietenie și unitate, de învățătură a umilinței lui Paul, pe care o știam, dar am conștientizat-o mai mult; plec cu pasiunea lui Paul, a fi zelos asemenea lui; cu dorința de a fi iubitor mai mult, recunoscător față de Domnul care m-a eliberat dintr-o problemă ce mă chinuia de mult, mult timp.

Filmul Peaceful Warrior («Calea luptătorului pașnic») a fost pentru mine acel fulger la amiază, precum i s-a întâmplat lui Paul, în care n-am mai putut înțelege nimic din acel moment. Din el am învățat mai multe lucruri.

Pentru mine Anania a fost părintele Augustin care la îndrumare mi-a dat imaginea bobului de grâu, a seminței care cade în pământ și moare. Mi-a zis că asemenea acesteia, să las iubirea mea rănită să moară pentru a-i da voie Domnului să facă să iasă din mine viața. Astfel Domnul m-a eliberat și mi-a dat speranța nouă. Domnul m-a umplut cu iubire în timpul adorației euharistice.

A fost o experiență frumoasă, necesară, Domnul a putut să lucreze și m-a ajutat să plec alt om acasă. Așa e Domnul: face surprize celor ce renunță la așteptări!"

(Cristian F.).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-17 august: Luncani: Curs de exerciții spirituale pentru tineri organizat de CRSM


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat