Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda
cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor la Dublin

(25-26 august 2018)

Vizita la centrul de primire pentru familii fără locuință

Centrul de primire al părinților capucini (Dublin), sâmbătă, 25 august 2018

Iubite frate, iubite episcop, iubiți frați capucini și voi toți frați și surori!

Dumneavoastră [părintele capucin care a făcut prezentarea] ați spus că frații capucini sunt cunoscuți ca frații poporului, aproape de popor, și acest lucru este adevărat. Și dacă uneori vreo comunitate capucină se îndepărtează de poporul lui Dumnezeu, cade. Voi aveți o sintonie specială cu poporul lui Dumnezeu, mai mult, cu săracii. Voi aveți harul de a contempla rănile lui Isus în persoanele care au nevoie, care suferă, care nu sunt fericite sau care nu au nimic, sau sunt pline de vicii și de defecte. Pentru voi este trupul lui Cristos. Aceasta este mărturia voastră și Biserica are nevoie de această mărturie. Mulțumesc.

Un alt lucru, apoi vă voi vorbi vouă [adresându-se săracilor]. Un alt lucru pe care dumneavoastră l-ați spus și care mi-a atins inima: că aici voi nu întrebați nimic. Isus este cel care vine [în cei săraci]. Nu întrebați nimic. Acceptați viața așa cum vine, dați mângâiere și, dacă este nevoie, iertați. Asta mă face să mă gândesc - ca un reproș - la preoții care în schimb trăiesc punând întrebări despre viața altuia și care în Spovadă sapă, sapă, sapă în conștiințe... Mărturia voastră îi învață pe preoți să asculte, să fie aproape, să ierte și să nu întrebe prea mult. A fi simpli, așa cum a spus Isus că a făcut acel tată, care atunci când fiul s-a întors plin de păcate și de vicii, Tatăl nu s-a așezat în confesional începând să întrebe, să întrebe, să întrebe; a acceptat căința fiului și l-a îmbrățișat. Fie ca mărturia voastră față de poporul lui Dumnezeu și această inimă capabilă să ierte fără a face să sufere să ajungă la toți preoții. Mulțumesc!

Și voi, iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru iubirea și încrederea pe care o aveți cu părinții capucini, mulțumesc pentru că veniți cu încredere! Vă voi spune un lucru: știți de ce veniți cu încredere? Pentru că ei vă ajută fără a vă lua demnitatea. Pentru ei, fiecare dintre voi este Isus Cristos. Mulțumesc pentru încrederea pe care ne-o dați nouă. Voi sunteți Biserica, sunteți poporul lui Dumnezeu. Isus este cu voi. Ei vă vor da lucrurile de care voi aveți nevoie, dar ascultați sfaturile pe care ei vi le dau: mereu vă vor sfătui bine. Și dacă aveți ceva, vreo îndoială, vreo durere, vorbiți cu ei, și vă vor sfătui bine. Voi știți că ei vă iubesc: altminteri, această lucrare aici n-ar exista. Mulțumesc pentru încredere. Și un ultim lucru: rugați-vă. Rugați-vă pentru Biserică. Rugați-vă pentru preoți. Rugați-vă pentru capucini. Rugați-vă pentru episcopi, pentru episcopul vostru. Și rugați-vă și pentru mine... îmi permit să cer un pic. Rugați-vă pentru preoți, nu uitați de asta.

Multe mulțumiri! Acum fiecare dintre voi să intre în propria inimă și să se gândească la persoanele dragi, pentru că le voi da binecuvântarea și lor, vouă și lor. Și fac un pas în plus: dacă vreunul dintre voi are un dușman sau pe cineva pe care nu-l iubește, puneți-l în inimă și pe el, astfel va primi binecuvântarea.

God bless you all, the Father, the Son and the Holy Spirit.

Thank you very much.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat