Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda
cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor la Dublin

(25-26 august 2018)

Vizita la catedrală

St. Mary's Pro-Catedral, sâmbătă, 25 august 2018

Good afternoon!

Dragi prieteni,

Sunt bucuros să vă pot întâlni în această istorică pro-catedrală "Sfânta Maria" în care de-a lungul anilor au fost nenumărate celebrări ale sacramentului căsătoriei. Privindu-vă pe voi, așa de tineri, eu mă întreb: așadar nu este adevărat ceea ce spun alții, că tinerii nu vor să se căsătorească? Mulțumesc! A se căsători și a împărtăși viața este un lucru frumos. Există o vorbă în spaniolă care spune așa: "Dureri în doi, jumătate de durere; bucurie în doi, o bucurie și jumătate". Aceasta este calea căsătoriei. Câtă iubire a fost manifestată, câte haruri au fost primite în acest loc sacru! Mulțumesc arhiepiscopului Martin pentru salutul său cordial. Sunt deosebit de bucuros să fiu cu voi, perechi de logodnici și soți care vă aflați în diferite faze ale parcursului iubirii sacramentale. Este frumos să auzim și acea muzică ce vine de acolo: copiii care plâng... Aceea este o speranță, este cea mai frumoasă muzică; dar și cea mai frumoasă predică, a auzi un prunc care plânge, pentru că este strigătul speranței, că viața continuă, că viața merge înainte, că iubirea este rodnică. A-i privi pe copii... Dar am salutat și o persoană bătrână: trebuie privit și la bătrâni, pentru că bătrânii sunt plini de înțelepciune. A-i asculta pe bătrâni: "Cum a fost viața ta?...". Asta mi-a plăcut, că ați fost voi [se adresează unei perechi bătrâne care a vorbit cea dintâi] care ați început, după 50 de ani de căsătorie, pentru că aveți atâta experiență de împărtășit. Viitorul și trecutul se întâlnesc în prezent. Ei, bătrânii - permiteți-mi cuvântul: bătrânii, the old - au înțelepciune. Și soacrele au înțelepciune... [râd, râde]. Și copiii trebuie să asculte înțelepciunea, voi tinerii trebuie să ascultați înțelepciunea și să vorbiți cu ei pentru a merge înainte, pentru că ei sunt rădăcinile. Ei sunt rădăcinile și voi luați din rădăcini pentru a merge înainte. Asta cu siguranță voi spune mai departe, dar îmi vine s-o spun acum din inimă.

În mod special, așa cum am spus, sunt recunoscător pentru mărturia lui Vincent și Teresa, care ne-au vorbit despre experiența lor de cincizeci de ani de căsătorie și de viață familială. Mulțumesc fie pentru cuvintele de încurajare fie pentru provocările pe care le-ați prezentat noilor generații de soți tineri și de logodnici, nu numai aici în Irlanda ci în toată lumea. Ei nu vor fi ca voi, vor fi diferiți. Dar au nevoie de experiența voastră pentru a fi diferiți, pentru a merge mai departe. Este așa de important a-i asculta pe bătrâni, a-i asculta pe bunici! Avem mult de învățat din experiența voastră de viață matrimonială susținută în fiecare zi de harul sacramentului. Îmi vine voia de a vă întreba: v-ați certat mult? Dar asta face parte din căsătorie! O căsătorie în care nu este ceartă este un pic plictisitoare... [râd]. Dar există un secret: pot chiar să zboare farfuriile, însă secretul este de a face pace înainte ca să se termine ziua. Și pentru a face pacea nu este necesar un discurs, e suficientă o mângâiere, așa, și pacea este făcută. Și știți de ce este important? Pentru că dacă nu se face pace înainte de a merge la culcare, "războiul rece" din ziua următoare este prea periculos, începe supărarea... Da, certați-vă cât vreți, dar seara faceți pace. De acord? Nu uitați asta, voi tinerilor. Crescând împreună în această comunitate de viață și de iubire, voi ați simțit multe bucurii și, cu siguranță, și nu puține suferințe. Împreună cu toți soții care au parcurs atâta drum, sunteți păzitorii amintirii noastre colective. Vom avea nevoie mereu de mărturia voastră plină de credință. Este o resursă prețioasă pentru tinerele perechi, care privesc la viitor cu emoție și speranță... și, probabil, și cu un pic de neliniște: cum va fi acest viitor?

Mulțumesc și tinerelor perechi care mi-au adresat unele întrebări directe. Nu este ușor de răspuns la aceste întrebări! Denis și Sinead urmează să se îmbarce într-o călătorie de iubire care conform proiectului lui Dumnezeu comportă o angajare pentru toată viața. Au întrebat cu pot să-i ajute pe alții să înțeleagă că o căsătorie nu este pur și simplu o instituție ci o vocație, o viață care merge înainte, o decizie conștientă și pentru toată viața de a se îngriji, de a se ajuta și de a se ocroti reciproc.

Desigur trebuie să recunoaștem că astăzi nu suntem obișnuiți cu ceva care realmente durează toată viața. Noi trăim o cultură a provizoriului, nu suntem obișnuiți. Dacă simt că mi-e foame sau sete, pot să mă hrănesc, însă senzația mea de a fi sătul nu durează nici măcar o zi. Dacă am un loc de muncă, știu că l-aș putea pierde împotriva voinței mele sau că s-ar putea să trebuiască să aleg o carieră diferită. Este greu chiar și de a merge în urma lumii, deoarece totul în jurul nostru se schimbă, persoanele pleacă și vin în viețile noastre, promisiunile sunt făcute dar adesea sunt încălcate sau lăsate neîmplinite. Probabil, ceea ce mă întrebați este în realitate ceva și mai fundamental: "Nu există cu adevărat nimic prețios care să poată dura?". Aceasta este întrebarea. Pare că niciun lucru frumos, niciun lucru prețios nu durează. "Dar nu există cu adevărat ceva prețios care să poată dura? Nici măcar iubirea?". Și există ispita ca acel "toată viața" pe care voi îl veți spune unul altuia să se transforme și, cu timpul, să moară. Dacă iubirea nu este crescută cu iubire, durează puțin. Acel "toată viața" este o angajare care de a crește iubirea, pentru că în iubire nu există provizoriul. Dacă nu se numește entuziasm, se numește, nu știu, vrăjire, dar iubirea iubire este definitivă, este un "eu și tu". Cum se spune la noi, este "jumătatea portocalei": tu ești jumătatea mea de portocală, eu sunt jumătatea ta de portocală. Iubirea este așa: totul și pentru toată viața. Este ușor de a rămâne prizonieri ai culturii efemerului, și această cultură agresează înseși rădăcinile proceselor noastre de maturizare, al creșterii noastre în speranță și în iubire. Cum putem experimenta, în această cultură a efemerului, ceea ce durează cu adevărat? Aceasta este o întrebare puternică: cum putem experimenta, în această cultură a efemerului, ceea ce durează cu adevărat?

Iată ceea ce aș vrea să vă spun. Între toate formele rodniciei umane, căsătoria este unică. Este o iubire care dă naștere unei noi vieți. Implică responsabilitatea reciprocă în transmiterea darului divin al vieții și oferă un mediu stabil în care noua viață poate să crească și să înflorească. Căsătoria în Biserică, adică sacramentul căsătoriei, este părtașă în mod special de misterul iubirii veșnice a lui Dumnezeu. Când un bărbat și o femeie creștini se unesc în legământul căsătoriei, harul lui Dumnezeu îi abilitează să-și promită liber unul altuia o iubire exclusivă și durabilă. Astfel unirea lor devine semn sacramental - acest lucru este important: sacramentul căsătoriei - devine semn sacramental al alianței noi și veșnice dintre Domnul și mireasa sa, Biserica. Isus este mereu prezent în mijlocul lor. Îi susține în decursul vieții în dăruirea reciprocă de sine, în fidelitate și în unitate indisolubilă (cf. Gaudium et spes, 48). Iubirea lui Isus față de cupluri este o stâncă, este un refugiu în timpurile de încercare, dar mai ales este izvor de creștere constantă într-o iubire curată și pentru totdeauna. Puneți pariuri puternice, pentru toată viața. Riscați! Deoarece căsătoria este și un risc, dar este un risc care merită. Pentru toată viața, pentru că așa este iubirea.

Știm că iubirea este visul lui Dumnezeu pentru noi și pentru întreaga familie umană. Vă rog, nu uitați asta niciodată! Dumnezeu are un vis pentru noi și ne cere nouă să ni-l însușim. Nu vă fie frică de acel vis! Visați măreț! Prețuiți-l și visați-l împreună în fiecare zi din nou. În acest mod veți fi în măsură să vă susțineți reciproc cu speranță, cu putere și cu iertare în momentele în care parcursul devine greu, devine dificil să percepeți calea. În Biblie, Dumnezeu se angajează să rămână fidel față de alianța sa, și atunci când noi îl întristăm și iubirea noastră slăbește. Ce spune Dumnezeu în Biblie poporului său? Ascultați bine: "Nu te voi lăsa și nu te voi părăsi" (Evr 13,5). Și voi, ca soț și soție, ungeți-vă reciproc cu aceste cuvinte de promisiune, în fiecare zi tot restul vieții voastre. Și nu încetați niciodată să visați! A repeta mereu în inimă: "Nu te voi lăsa, nu te voi părăsi".

Stephen și Jordan sunt soți tineri și au pus întrebarea, foarte importantă, cum pot părinții să transmită copiilor credința. Știu că Biserica aici în Irlanda a pregătit cu atenție programe de cateheză pentru a educa la credință în școli și în parohii. Acest lucru este desigur esențial. Însă primul și cel mai important loc pentru a transmite credința este casa: se învață să se creadă acasă, prin exemplul calm și zilnic al părinților care-l iubesc pe Domnul și se încred în Cuvântul său. Acolo, în casă, pe care o putem numi "Biserică familială", copiii învață semnificația fidelității, a onestității și a jertfei. Văd cum mama și tata se comportă între ei, cum se îngrijesc unul de altul și de ceilalți, cum îl iubesc pe Dumnezeu și Biserica. Astfel copiii pot să respire aerul proaspăt al Evangheliei și să învețe să înțeleagă, să judece și să acționeze în mod vrednic de credința pe care au moștenit-o. Credința, frați și surori, este transmisă în jurul mesei familiale, acasă, în conversația obișnuită, prin limbajul pe care numai iubirea perseverentă știe să-l vorbească. Nu uitați niciodată, frați și surori: credința se transmite în dialect! Dialectul casei, dialectul vieții familiale, acolo, al vieții de familie. Gândiți-vă la cei șapte frați Macabei, cum le vorbea mama "în dialect", adică la ceea ce au învățat de mici despre Dumnezeu. Este mai greu a primi credința - se poate face, dar este mai dificil - dacă n-a fost primită în acea limbă maternă, acasă, în dialect. Eu sunt tentat să vorbesc despre o experiență a mea, de copil... Dacă folosește, o spun. Îmi amintesc că odată - cred că aveam cinci ani - am intrat în casă și acolo, în sufragerie, tata venea de la muncă, în acel moment, înainte de mine, și i-am văzut pe tata și pe mama care se sărutau. Nu uit asta niciodată! Ce lucru frumos! Obosit de la muncă, dar a avut forța să exprime iubirea față de soția sa! Fie ca să vă vadă astfel copiii voștri, că vă mângâiați, vă sărutați, vă îmbrățișași; acest lucru este foarte frumos, pentru că așa învață acest dialect al iubirii, și credința, în acest dialect al iubirii.

Așadar, este important să vă rugați împreună în familie; vorbiți despre lucruri bune și sfinte; și lăsați ca Maria Mama noastră să intre în viața voastră, viața familială. Celebrați sărbătorile creștine: ca fiii voștri să știe ce este o sărbătoare în familie. Trăiți în solidaritate profundă cu aceia care suferă și sunt la marginile societății și ca fiii să învețe. O altă anecdotă. Am cunoscut o doamnă care avea trei copii, de șapte, cinci și trei ani mai mult sau mai puțin; erau soți buni, aveau multă credință și îi învățau pe copii să-i ajute pe săraci, pentru că ei îi ajutau mult. Și odată, erau la prânz, mama cu cei trei copii - tata era la muncă. Bat la ușă și cel mai mare merge să deschidă, apoi se întoarce și spune: "Mamă, este un sărac care cere de mâncare". Mâncau friptură ca la Milano - sunt foarte bune! [râd] - și mama îi întreabă pe copii: "Ce facem". Toți trei: "Da, mamă, dă-i ceva". Erau și câteva bucăți de friptură rămase, dar mama ia un cuțit și începe să taie jumătate din fiecare bucată a copiilor. Și copiii: "Nu, mamă, dă-i-le pe acelea, nu dintr-ale noastre!" - "Ah, nu: săracilor le dai din ceea ce este al tău, nu din ceea ce rămâne!". Astfel acea femeie de credință i-a învățat pe copiii săi să dea din ceea ce au săracilor. Dar toate aceste lucruri se pot face acasă, când este iubirea, când este credința, când se vorbește acel dialect de credință. Așadar, copiii voștri vor învăța de la voi cum să trăiască precum creștinii; voi veți fi primii lor învățători în credință, transmițători ai credinței.

Virtuțile și adevărurile pe care Domnul ni le învață nu sunt mereu populare în lumea de astăzi - uneori, Domnul cere lucruri care nu sunt populare - lumea de astăzi are o considerație scăzută față de cei slabi, cei vulnerabili și față de toți cei pe care îi consideră "neproductivi". Lumea ne spune să fim puternici și independenți, îngrijindu-se puțin de cei care sunt singuri sau triști, refuzați sau bolnavi, încă nenăscuți sau muribunzi. Peste puțin timp voi merge în privat să întâlnesc câteva familii care înfruntă provocări serioase și greutăți reale, dar față de care părinții capucini demonstrează iubire și sprijin. Lumea noastră are nevoie de o revoluție a iubirii! "Furtuna" pe care noi o trăim este mai degrabă de egoism, de interese personale... lumea are nevoie de o revoluție a iubirii. Fie ca această revoluție să înceapă de la voi și de la familiile voastre!

În urmă cu câteva luni cineva mi-a spus că pierdem capacitatea noastră de a iubi. Lent dar cu hotărâre uităm limbajul direct al unei mângâieri, forța duioșiei. Pare că acest cuvânt duioșie a fost scos din dicționar. Nu va putea exista o revoluție de iubire fără revoluția duioșiei! Cu exemplul vostru, fie ca fiii voștri să fie călăuziți să devină o generație mai grijulie, iubitoare, bogată în credință, pentru reînnoirea Bisericii și a întregii societăți irlandeze.

Astfel, iubirea voastră, care este dar al lui Dumnezeu, își va înfige rădăcini și mai profunde. Nicio familie nu poate crește dacă uită propriile rădăcini. Copiii nu cresc în iubire dacă nu învață să comunice cu bunicii lor. Așadar, lăsați ca iubirea voastră să înfigă rădăcini profunde! Să nu uităm că "tot ceea ce pe copac a înflorit / trăiește din ceea ce zace îngropat" (F. L. Bernández, sonet Si para recobrar lo recobrado). Așa spune o poezie argentiniană, permiteți-mi publicitatea.

Împreună cu papa, fie ca familiile din toată Biserica, reprezentate în această după-amiază de perechile bătrâne și tinere, să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul credinței și pentru harul căsătoriei creștine. Din partea noastră, ne angajăm față de Domnul să slujim venirea împărăției sale de sfințenie, dreptate și pace cu fidelitatea față de promisiunile pe care le-am făcut și cu statornicia în iubire!

Mulțumesc pentru această întâlnire!

Și acum, vă invit să ne rugăm împreună rugăciunea pentru Meeting-ul familiilor. Apoi vă voi da binecuvântarea. Și vă cer să vă rugați pentru mine, nu uitați de asta!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat