Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda
cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor la Dublin

(25-26 august 2018)

Angelus (Esplanada Sanctuarului din Knock, duminică, 26 august 2018)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să fiu aici cu voi. Sunt bucuros să fiu cu voi în casa sfintei Fecioare Maria. Și aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a vizita, în contextul Întâlnirii Mondiale a Familiilor, acest sanctuar așa de îndrăgit de poporul irlandez. Îi mulțumesc arhiepiscopului Neary și rectorului, părintele Gibbons, pentru salutul lor cordial.

În Capela Apariției am încredințat mijlocirii iubitoare a sfintei Fecioare Maria toate familiile din lume și, în mod special, familiile voastre, familiile irlandeze. Maria, Mama noastră, cunoaște bucuriile și trudele care se experimentează în orice casă. Ținându-le în inima sa neprihănită, le prezintă cu iubire la tronul Fiului său.

Ca amintire a vizitei mele am adus în dar un rozariu. Știu cât de importantă este în această țară tradiția Rozariului familial. Vă rog: continuați cu această tradiție. Câte inimi de tați, mame și copii au luat mângâiere și putere în decursul anilor meditând despre participarea sfintei Fecioare Maria la misterele de bucurie, de lumină, de durere și de slavă ale vieții lui Cristos!

Maria este Mamă. Maria este Mama noastră, este și Mama Bisericii, și ei îi încredințăm astăzi drumul poporului credincios al lui Dumnezeu din această „Insulă de smarald”. Îi cerem ca familiile să fie susținute în angajarea lor de a răspândi împărăția lui Cristos și de a se îngriji de cei din urmă dintre frații noștri și surorile noastre. Printre vânturile și furtunile care se abat asupra timpurilor noastre, familiile să fie bastionul de credință și de bunătate care, conform celor mai bune tradiții ale națiunii, rezistă la tot ceea ce ar vrea să diminueze demnitatea bărbatului și a femeii creați după chipul lui Dumnezeu și chemați la destinul suprem al vieții veșnice.

Sfânta Fecioară Maria să privească pe toți membrii suferinzi din familia Fiului său cu milostivire. Rugându-mă în fața statuii sale, i-am prezentat, îndeosebi, pe toți supraviețuitorii victime ale abuzurilor din partea membrilor Bisericii din Irlanda. Niciunul dintre noi nu se poate scuti să se înduioșeze din cauza istoriilor de minori care au îndurat abuzuri, cărora li s-a furat nevinovăția sau care au fost îndepărtați de mame și abandonați rănii amintirilor dureroase. Această rană deschisă ne provoacă să fim fermi și hotărâți în căutarea adevărului și a dreptății. Implor iertarea Domnului pentru aceste păcate, pentru scandalul și trădarea simțite de atâția în familia lui Dumnezeu. Cer Mamei noastre sfinte să mijlocească pentru toate persoanele supraviețuitoare ale abuzurilor de orice tip și să întărească pe fiecare membru al familiei creștine în propunerea hotărâtă de a nu mai permite niciodată ca aceste situații să se întâmple; precum și să mijlocească pentru noi toți, pentru ca să putem înainta mereu cu dreptate și să reparăm, atât cât depinde de noi, atâta violență.

Pelerinajul meu la Knock îmi permite să adresez un salut cordial și iubitului popor din Irlanda de Nord. Deși călătoria mea pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor nu include o vizită în nord, vă asigur afectul meu și apropierea mea în rugăciune. Îi cer sfintei Fecioare Maria să-i susțină pe toți membrii familiei irlandeze pentru ca să persevereze, ca frați și surori, în opera de reconciliere. Cu recunoștință pentru progresele ecumenice și pentru creșterea semnificativă a prieteniei și colaborării dintre comunitățile creștine, mă rog pentru ca toți discipolii lui Cristos să ducă înainte cu statornicie eforturile pentru a face să înainteze procesul de pace și să se construiască o societate armonioasă și dreaptă pentru copiii de astăzi, fie creștini, fie musulmani, fie evrei, fie de orice credință: copii ai Irlandei.

Și acum, cu aceste intenții și cu toate acelea pe care le purtăm în inimă, să ne adresăm sfintei Fecioare Maria cu rugăciunea Angelus.

_______________

După Angelus

Doresc să adresez un salut special bărbaților și femeilor care sunt în închisoare în această țară și mulțumesc îndeosebi celor care dintre ei mi-au scris aflând că voi veni în Irlanda. Aș vrea să vă spun: sunt aproape de voi, foarte aproape. Vă asigur pe voi și rudele voastre de apropierea mea și de rugăciunea mea. Maria, Mama milostivirii, să vegheze asupra voastră și să vă întărească în credință și în speranță. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat