Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda
cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor la Dublin

(25-26 august 2018)

Întâlnirea cu autoritățile, societatea civilă și Corpul Diplomatic
Dublin Castle, sâmbătă, 25 august 2018

Taiseach (Prim Ministru),
Membri ai guvernului și ai corpului diplomatic,
Domnilor și doamnelor,

La începutul vizitei mele în Irlanda, sunt recunoscător pentru invitația de a mă adresa acestei distinse adunări, care reprezintă viața civilă culturală și religioasă a țării, împreună cu corpul diplomatic și cu cei invitați. Mulțumesc pentru primirea prietenească pe care am primit-o de la președintele Irlandei și care reflectă tradiția de ospitalitate cordială prin care irlandezii sunt cunoscuți în toată lumea. Apreciez de asemenea prezența unei delegații din Irlanda de Nord. Mulțumesc domnului prim ministru pentru cuvintele sale.

Așa cum știți, motivul vizitei mele este să iau parte la Întâlnirea Mondială a Familiilor, care se ține anul acesta la Dublin. Efectiv, Biserica este o familie de familii și simte necesitatea de a susține familiile în eforturile lor pentru a răspunde cu fidelitate și cu bucurie la vocația dată lor de Dumnezeu în societate. Pentru familii, această Întâlnire este o oportunitate nu numai pentru a reafirma angajarea lor la fidelitate iubitoare, la ajutorul reciproc și la respectul sacru față de darul divin al vieții în toate formele sale, ci și pentru a mărturisi rolul unic desfășurat de familie în educarea membrilor săi și în dezvoltarea unui țesut social sănătos și înfloritor.

Îmi place să văd Întâlnirea Mondială a Familiilor ca o mărturie profetică a patrimoniului bogat de valori etice și spirituale, care este misiunea oricărei generații să-l păzească și să-l protejeze. Nu este nevoie să fim profeți pentru a ne da seama de dificultățile pe care le înfruntă familiile în societatea de astăzi aflată în evoluție rapidă sau pentru a ne preocupa de efectele pe care dezechilibrul căsătoriei și al vieții familiale îl vor comporta în mod inevitabil, la orice nivel, pentru viitorul comunităților noastre. Familia este colantul societății; binele său nu poate să fie considerat sigur, ci trebuie promovat și tutelat cu orice mijloc corespunzător.

În familie fiecare dintre noi a făcut primii pași în viață. Acolo am învățat să conviețuim în armonie, să controlăm instinctele noastre egoiste, să reconciliem diversitățile și mai ales să discernem și să căutăm acele valori care dau vieții semnificație autentică și plinătate. Dacă vorbim despre întreaga lume ca despre o unică familie, este pentru că pe bună dreptate recunoaștem legăturile omenității noastre comune și intuim chemarea la unitate și la solidaritate, în special față de frații și surorile mai slabi. Totuși, prea adesea, ne simțim neputincioși în fața relelor persistente ale urii rasiale și etnice, a conflictelor și violențelor încâlcite, a disprețului față de demnitatea umană și drepturile umane fundamentale și a prăpastiei crescânde dintre bogați și săraci. Câtă nevoie avem să recuperăm, în orice domeniu al vieții politice și sociale, sentimentul că suntem o adevărată familie de popoare! Și să nu pierdem niciodată speranța și curajul de a persevera în imperativul moral de a fi făcători de pace, reconciliatori și păzitori unul ai celuilalt.

Aici în Irlanda această provocare are o rezonanță deosebită, dat fiind conflictul lung care a separat frați și surori dintr-o unică familie. În urmă cu douăzeci de ani, comunitatea internațională a urmărit cu atenție evenimentele din Irlanda de Nord, care au dus la semnarea Acordului din Vinerea Sfântă. Guvernul irlandez, în unire cu conducătorii politici, religioși și civili din Irlanda de Nord și ai guvernului britanic și cu sprijinul altor Leader mondiali, a dat viață unui context dinamic îndreptat spre rezolvarea pașnică a unui conflict care a cauzat enorme suferințe de ambele părți. Putem aduce mulțumire pentru cele două decenii de pace care au urmat după acest istoric Acord, în timp ce exprimăm speranța fermă ca procesul de pace să depășească orice obstacol care a rămas și să favorizeze nașterea unui viitor de înțelegere, reconciliere și încredere reciprocă.

Evanghelia ne amintește că adevărata pace este în definitiv dar al lui Dumnezeu; izvorăște din inimi însănătoșite și reconciliate și se extinde până la îmbrățișarea întregii lumi. Însă cere, din partea noastră, și o convertire constantă, izvor al acelor resurse spirituale necesare pentru a construi o societate cu adevărat solidară, dreaptă și în slujba binelui comun. Fără acest fundament spiritual, idealul unei familii globale de națiuni riscă să devină nimic altceva decât un loc comun gol. Putem spune că obiectivul de a genera prosperitate economică, sau financiară, duce de la sine la o ordine socială mai dreaptă și egală? N-ar putea în schimb să fie că o creștere a unei "culturi a rebutului" materialiste ne-a făcut tot mai indiferenți față de cei săraci și față de membrii mai lipsiți de apărare din familia umană, inclusiv cei nenăscuți, privați de însuși dreptul la viață? Probabil că provocarea care provoacă mai mult conștiințele noastre este criza migratoare masivă, care nu este destinată să dispară și a cărei soluționare cere înțelepciune, lărgime de vedere și o preocupare umanitară care să meargă mult dincolo de decizii politice pe termen scurt.

Sunt foarte conștient de condiția fraților și surorilor noștri mai vulnerabili - mă gândesc în special la femei, și la copii, care în trecut au îndurat situații de dificultate deosebită; și la orfanii de atunci. Luând în considerare realitatea celor mai vulnerabili, nu pot decât să recunosc scandalul grav provocat în Irlanda de abuzurile asupra minorilor din partea membrilor Bisericii care aveau funcția de a-i proteja și a-i educa. Încă răsună în inima mea cuvintele spuse la aeroport de doamna ministru pentru copii. Mulțumesc. Mulțumesc pentru acele cuvinte. Eșecul autorităților ecleziastice - episcopi, superiori călugărești, preoți și alții - în înfruntarea în mod corespunzător a acestor delicte repugnante a provocat pe bună dreptate indignare și rămâne motiv de suferință și de rușine pentru comunitatea catolică. Eu însumi împărtășesc aceste sentimente. Predecesorul meu, papa Benedict, n-a evitat cuvinte pentru a recunoaște gravitatea situației și a cere ca să fie luate măsuri "cu adevărat evanghelice, drepte și eficace" ca răspuns la această trădare de încredere (cf. Scrisoare pastorală către catolicii din Irlanda, 10). Intervenția sa sinceră și hotărâtă continuă să folosească drept stimulent pentru eforturile autorităților ecleziale pentru a remedia greșelile din trecut și a adopta norme stringente menite să asigure ca să nu se întâmple din nou. Mai recent, într-o Scrisoare către poporul lui Dumnezeu, am reafirmat angajarea, mai mult, o angajare mai mare, pentru a elimina acest flagel în Biserică; cu orice preț, moral, și de suferință.

De fapt, fiecare copil este un dar prețios al lui Dumnezeu care trebuie păzit, încurajat pentru ca să dezvolte darurile sale și să ducă la maturitatea spirituală și la plinătatea umană. Biserica din Irlanda a desfășurat, în trecut și în prezent, un rol de promovare a binelui copiilor care nu poate să fie ascuns. Este dorința mea ca gravitatea scandalurilor abuzurilor, care au făcut să iasă în evidență lipsurile atâtora, să folosească pentru a sublinia importanța protecției minorilor și adulților vulnerabili din partea întregii societăți. În acest sens, suntem cu toții conștienți de necesitatea urgentă de a oferi tinerilor o însoțire înțeleaptă și valori sănătoase pentru drumul lor de creștere.

Dragi prieteni,

În urmă cu aproape nouăzeci de ani Sfântul Scaun a fost printre primele instituții internaționale care a recunoscut statul liber Irlanda. Acea inițiativă a marcat începutul multor ani de armonie și colaborare dinamică, având un singur nor trecător la orizont. Recent, eforturi intense și bunăvoință din ambele părți au contribuit în mod semnificativ la o promițătoare restabilire a acelor relații prietenești în folosul reciproc al tuturor.

Firele acelei istorii duc la peste o mie cinci sute de ani în urmă, când mesajul creștin, predicat de Paladiu și Patriciu, a găsit locuință în Irlanda și a devenit parte integrantă a vieții și culturii irlandeze. Mulți "sfinți și studioși" s-au simțit inspirați să lase aceste insule și să duce noua credință în alte ținuturi. Și astăzi, numele lui Columba, Columban, Brigita, Galus, Killian, Brendan și mulți alții sunt cinstiți în Europa și nu numai. În această insulă monahismul, izvor de civilizație și de creativitate artistică, a scris o pagină splendidă în istoria Irlandei și a lumii.

Astăzi ca și în trecut, bărbați și femei care locuiesc în această țară se străduiesc să îmbogățească viața națiunii cu înțelepciunea născută din credință. Și în orele cele mai întunecate ale Irlandei, ei au găsit în credință izvorul acelui curaj și al acelei angajări care sunt indispensabile pentru a forja un viitor de libertate și demnitate, dreptate și solidaritate. Mesajul creștin a fost parte integrantă a acelei experiențe și a dat formă limbajului, gândirii și culturii oamenilor din această insulă.

Mă rog pentru ca Irlanda, în timp ce ascultă polifonia discuției politico-sociale contemporane, să nu uite melodiile vibrante ale mesajului creștine, care au susținut-o în trecut și pot continua să facă asta în viitor.

Cu aceste gânduri, din inimă invoc asupra voastră și asupra întregului iubit popor irlandez binecuvântări divine de înțelepciune, bucurie și pace. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat