Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor

Provocare formidabilă

De cardinal Kevin Joseph Farrell

Prefect Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Papa vine la Dublin pentru a noua Întâlnire Mondială a Familiilor. Mulțumim! Bun venit "celui care vine în numele Domnului"!

Întâlnirea de la Dublin este "mondială" pentru că participanții, delegațiile oficiale din cele circa 140 de națiuni și familiile foarte numeroase provin din cele cinci continente; este "mondială" pentru că reprezintă toate familiile din lume, le țin în inimă, în gândire, în rugăciune. Pe toate: familiile care cred și cele care nu cred, cele unite și cele dezbinate, cele fericite și cele aflate în suferință.

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață este profund recunoscător întregii Biserici irlandeze pentru că a acceptat povara pregătirii și organizării acestei întâlniri în slujba întregii Biserici. Și vrea să adreseze un salut cardinalilor, episcopilor, delegațiilor oficiale din diferite țări, preoților, familiilor, conferențiarilor și tuturor participanților, mai ales celor care vin de departe. În afară de asta vrem să mulțumim instituțiilor civile care în mod diferit au oferit colaborare pentru acest eveniment eclezial.

"Evanghelia familiei: bucurie pentru lume" este tema aleasă de papa pentru această întâlnire, ca ideală continuare a exortației Amoris laetitia, un document care desemnează o formidabilă responsabilitate pastorală. Tonul dominant vrea să fie cel al bucuriei pentru că, în pofida pericolelor și crizelor care amenință astăzi familia, Evanghelia oferă un mesaj de speranță și de bucurie. Marea mulțumire adresată papei Francisc este pentru că vine să vestească această "evanghelie a familiei" și să facă sărbătoare cu atâtea familii aici la Dublin și cu familiile din toată lumea. Fie ca prezența sa să poată atrage atenția mass-media și a instituțiilor asupra familiei; mai ales să dea încredere și curaj, pentru că pontiful este un martor autentic a cât de mult familia este îndrăgită de Biserică, ba chiar de Dumnezeu însuși.

Atenția papei în Amoris laetitia, exortația apostolică asupra căreia a fost desenată întreaga întâlnire de la Dublin - congresul și sărbătoarea familiilor - se concentrează mai ales asupra temei adevăratei iubiri conjugale și familiale în lumina Evangheliei, a experienței și a reflecției raționale; iubirea înțeleasă ca dăruire pentru binele celuilalt, prietenia totalizantă care include afectul, duioșia, dorința, pasiunea, plăcerea dată și primită. Această iubire are nevoie să se maturizeze, la nivel uman și creștin, pe un drum prelungit în timp, îngrijind educarea inteligenței, voinței, dorințelor, afectelor, sexualității, căutând să obțină convingeri și atitudini conforme cu adevăratul bine, cu normele etice care-i exprimă exigențele, cu harul sacramental al căsătoriei. Pentru Biserică toate acestea reprezintă o formidabilă provocare pentru că este vorba de a da viață unei pastorații a însoțirii, răbdătoare, perseverente, bazată pe relațiile și apropierea personală, îndreptată spre formarea conștiințelor, atentă să propună fie frumusețea și valorile dăruirii fie normele și obligațiile. În sfârșit, dar este elementul decisiv, există necesitatea de a responsabiliza familiile creștine ca principali subiecți de evanghelizare, pentru ca în parohii, în grupuri și în asociații să se poată realiza o pastorație de însoțire capabilă de a ajunge la persoane de orice vârstă și condiție: copii, tineri, logodnici, cupluri de soți, situații de criză, conform expresiei eficace folosite de papa Francisc într-un discurs adresat tribunalului Rota Romana (21 ianuarie 2017), când dorea realizarea, "într-o sinergie oportună între preoți și cupluri de soți", de "itinerarii eficace de pregătire pentru sacramentul căsătoriei" ca "un nou catecumenat".

Suntem conștienți că familia este o experiență universală, în istoria neamului omenesc, cu o structură permanentă, constituită de relația dintre un bărbat și o femeie și din raportul dintre cele două generații, părinții și copiii. Și astăzi investigațiile statistice spun că familia, constituită dintr-un cuplu stabil cu copii, este pe primul loc în aspirațiile tinerilor. Deja congresul teologico-pastoral din aceste zile a permis să se intre - cu multele conferințe, mese rotunde, experiențe și dezbateri - în trăirea concretă a oamenilor și să se asculte glasurile din lumea întreagă. Și sărbătoarea mărturiilor va arăta, cu eficace la fel de mare, chiar și prin suferințe și preocupări, bucuriile și speranțele familiilor.

Sunt irlandez prin naștere și știu cât de puternică este înrădăcinarea credinței creștine în viața de fiecare zi. Mulți cunosc expresia cardinalului Tomás

Ó Fiaich (1923-1990), care i-a comparat pe credincioșii laici cu un "uriaș adormit" care trebuie să se trezească. Eu gândesc asta și o văd în viitorul familiilor, în Irlanda și în Biserica universală. Împreună cu mulții catolici irlandezi și în numele tuturor familiilor venite la Dublin reprezentându-le pe cele din toată lumea, îi spunem bun venit papei Francisc: Céad Míle Fáilte.

__________________

În jurul unui nod de legături

De Mons. Eamon Martin

Arhiepiscop mitropolit de Armagh

și președinte al Conferinței Episcopale Irlandeze

La 26 septembrie 2015, ochii irlandezilor s-au luminat când papa Francisc a anunțat că Dublinul în 2018 va găzdui a noua Întâlnire Mondială a Familiilor. Și s-au luminat din nouă când a venit confirmarea că pontiful va participa personal la eveniment.

Am știut că însuși papa Francisc a decis să aducă această mare întâlnire a Bisericii universale în Irlanda. Chiar dacă în această țară Biserica a trăit timpuri dificile în ultimii ani, familia continuă să fie foarte importată în sufletul poporului irlandez. Familia în Irlanda se învârte în jurul "legăturilor": familia ne leagă de o casă, de ár muintir féin (cum spunem în limba irlandeză), de persoanele din trupul nostru și din sângele nostru. Familia ne leagă și de o comunitate, o parohie sau un județ, de o istorie și o cultură, de o limbă și de o tradiție, de trecutul nostru, prezent și viitor. Pentru mulți din Irlanda familia leagă și de credință și de valori, de botez și de comunitatea credincioșilor.

Imensa diasporă irlandeză din lume, din Statele Unite la Australia, la Marea Britanie, la Italia precum și mai departe, participă la bucuria noastră de a găzdui întâlnirea. Legăturile irlandeze se extind desigur și la alte continente îndepărtate, unde mișcările misionare irlandeze au dus bucuria Evangheliei. Suntem fericiți că mii de persoane din țări străine s-au înscris pentru a se uni cu noi și sperăm să le dăm tuturor oaspeților noștri céad míle fáilte, cum spunem în Irlanda: de o sută de mii de ori bun venit.

La sărbătoarea de sâmbătă, 25 august, papa va întâlni cinci familii - care provin din Irlanda, Canada, India, Irak și Africa - pentru a asculta istoriile lor deosebite de iubire și de speranță și în timpurile mai dificile pentru ele. Vom saluta numeroasele familii care, eventual fugind de sărăcie, de conflict sau de crizele ambientale, au venit în Irlanda pentru a începe un nou capitol de speranță în viața lor.

Tema întâlnirii este: "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume". Comunicarea acestui mesaj plin de bucurie despre familie își înfige rădăcinile în Amoris laetitia. Este prima Întâlnire Mondială a Familiilor de la încheierea procesului sinodal din 2014-2015 și de la publicarea exortației papei Francisc despre bucuria iubirii. De aceea evenimentul va fi o ocazie prețioasă pentru familiile din lume pentru a se reuni și a reflecta asupra aspectelor centrale ale acestui text. Vor face asta având convingerea că învățătura Bisericii despre familie nu este o "problemă de rezolvat", ci un dar pentru lume, un mesaj pozitiv, eliberator și umanizator.

În ultimele luni, în Irlanda atenția mass-media s-a concentrat adesea asupra unor probleme deosebite: între acestea, familiile cu membri cu tendințe homosexuale, istoria rușinoasă a Bisericii cu privire la abuzuri față de minori și de persoane vulnerabile, atitudinea față de femei. Toate acestea au fost obiect al atâtor comentarii și dezbateri.

Pe acest fundal, vom încerca să găzduim o întâlnire care să primească și să însoțească toate familiile și să le ofere o oportunitate pentru a reflecta asupra momentelor lor de neplăcere și de durere, dar și asupra bucuriei și consolării faptului de a fi împreună într-o iubire fidelă și rodnică. Oferim solidaritatea noastră în rugăciune tuturor acelor familii care persistă în împărtășirea iubirii în pofida provocărilor pe care trebuie să le înfrunte. Ne gândim la familiile care se confruntă cu lipsa unei case, cu violența familială, cu dependența și abuzurile, la familiile migrante și nomade, precum și la cele care au trăit durerea despărțirii și a relațiilor frânte în sânul familiei înseși.

Ca Biserică suntem prezenți pentru a participa la bucuriile vieții familiale, cum sunt botezurile și căsătoriile, sau ziua primei împărtășanii și a mirului. Suntem aici și pentru a consola și a susține familiile în timpuri de tristețe și de durere. Aici în Irlanda una dintre cele mai mari întâlniri parohiale anuale se desfășoară la cimitirul local, când în "duminica cimitirului" persoanele se adună la mormântul familiei în amintire iubitoare și de rugăciune a răposaților lor iubiți. Într-o lume seculară cu ritmuri rapide este important ca Biserica să găsească "puncte de intersecție" cu realitatea vieții familiale zilnici - urcușurile și coborâșurile - și să aducă prezența blândă a lui Cristos în aceste momente pline de har.

În cadrul pregătirii pentru Întâlnirea Mondială, familiile din Irlanda au primit o versiune în miniatură a icoanei oficiale realizate de Mihai Cucu, ajutat de surorile redemptoriste din Dublin. În centru este Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif așezată la masă, care împărtășește mâncarea și împărtășește credința în casa sa din Nazaret. Imaginea amintește pe cei trei îngeri din vestita icoană a Preasfintei Treimi a lui Andrei Rublev din secolul al XV-lea. Sfânta Familie și Preasfânta Treime au devenit centrul rugăciunii noastre și al reflecției noastre pe parcursul întregului an trecut, pentru ca în căsătorie și în viața familială să aspirăm să fim icoane vii ale iubirii și milostivirii nemărginite a lui Dumnezeu.

Ocazia bucuroasă a Întâlnirii Mondiale și vizita papei Francisc în Irlanda se dovedesc o oportunitate de reflecție și de reînnoire. Rezultatul recentului referendum despre avort a arătat clar că Irlanda s-a schimbat. Totuși, avem un vechi spirit misionar.

Acesta este timpul nostru pentru a trăi. Acesta este timpul nostru pentru a crede. Acesta este timpul nostru pentru a fi misionari și a învăța adevărul Evangheliei. În multe țări din lume Biserica trebuie să proclame evanghelia vieții și evanghelia familiei într-un context de individualism care se extinde și de desensibilizare crescândă a persoanelor față de valoarea oricărei vieți umane.

Misiunea noastră este de a duce bucuria Evangheliei în periferii și în realitatea concretă a vieții zilnice a familiilor, nu pentru a condamna, ci pentru a oferi provocarea și plinătatea unei vieți trăite în Cristos și pentru Cristos. Așa cum spune imnul întâlnirii, "bucuria iubirii care transcende timp și spațiu este o bucurie pentru toată familia lui Dumnezeu, o bucurie pentru tot pământul".

În acest timp special pentru Biserica universală, și îndeosebi pentru Biserica gazdă aici în Irlanda, îi invit pe toți să reflecteze asupra modului de a trăi cât mai bine ca familie într-o relație tot mai fecundă cu Dumnezeu și asupra modului de a aprofunda această relație și în viața noastră zilnică.

Mă rog pentru ca întâlnirea să fie un eveniment bucuros și de îmbogățire a credinței pentru familiile din Irlanda și din lume, și ca roadele acestei celebrări să continue să conducă Biserica în anii viitori.

_____________________

Un dar pentru Biserică

De Mons. Diarmuid Martin

Arhiepiscop de Dublin

Papa Francisc a ales arhidieceza de Dublin pentru a găzdui a noua Întâlnire Mondială a Familiilor. Aceasta este o mare provocare dar și o mare bucurie. Speranța Bisericii din Irlanda este ca acest să fie un moment de reînnoire și întărire a vieții familiei creștine care să scoată inspirație din bucuria Evangheliei.

Munca intensă de pregătire a dat deja mult rod în ceea ce privește reflecția despre sacramentul căsătoriei. Aceste pregătiri au fost pentru noi ocazia unui drum de reînnoire eclezială pentru a redescoperi bucuria iubirii, Amoris laetitia, care este marele dar pe care Dumnezeu ni-l oferă și pe care suntem chemați să-l împărtășim cu toți cei care ne înconjoară.

Speranța noastră este ca într-o cultură care se schimbă numeroase persoane, și îndeosebi tinerii, să fie determinate să experimenteze în manieră mai profundă puterea eliberatoare a iubirii și a fidelității conjugale ca adevărată veste bună.

În ziua de azi, când se vorbește despre familie în discuțiile publice, adesea se vorbește în termeni de criză. Papa Francisc privește la familie cu tonuri de încredere. Nu o idealizează, ci este foarte realist când spune: "Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru că multe familii, care sunt foarte departe de a se considera perfecte, trăiesc în iubire, realizează propria vocație și merg înainte chiar dacă ele cad de atâtea ori pe parcursul drumului".

Viața familiei este satisfăcătoare dar nu este întotdeauna ușoară. Întâlnirea Mondială ne oferă o oportunitate pentru a vorbi cu încredere, dar și o oportunitate de realism în a sublinia atât provocările cât și bucuriile vieții familiei.

Aceasta este realitatea vieții oricărei familii: familia ideală nu există. Dar există familii mari. Există familii mari care n-ar îndrăzni niciodată să se considere astfel: pur și simplu se străduiesc să facă tot ce pot mai bun. Ele au nevoie de sprijinul Bisericii.

Baza familiei este iubirea, nu contează cât e ea de imperfectă: este vorba despre o iubire care îmbogățește viețile. Mă gândesc la iubirea soților, la iubirea părinților față de proprii copii. Mă gândesc la rolul bunicilor. Acest lucru nu este ceva învechit: este ceva necesar mai mult ca oricând. Știm bine cât de mult societățile noastre și noi înșine datorăm familiilor noastre. Unde ar fi fiecare dintre noi fără iubirea și generozitate, de asemenea fără începuturile credinței noastre și ale rugăciunii pe care le-am primit de la părinții noștri?

Papa Francisc mi-a spus să consider această Întâlnire Mondială un dar pentru Biserica irlandeză. Totuși, ideea sa nu este aceea a unui dar care trebuie pus sub un cort de sticlă. El îl consideră un dar pe care Biserica irlandeză îl va putea împărtăși cu alții.

Aceasta este prima celebrare a unei Întâlniri Mondiale a Familiilor care urmează după publicarea lui Amoris laetitia. Nu poate să fie un eveniment izolat, ci va trebui să pună în mișcare ceva nou. Speranța mea este ca să fie pentru familii izvor de reînnoită inspirație, speranță și vindecare. Speranța mea este ca să dea un elan nou îngrijirii pastorale a familiilor, pregătirii reînnoite și sprijinului pastoral pentru căsătorie, în mod deosebit o reînnoită angajare a Bisericii de a însoți pe cei care, din diferite motive, nu au putut să experimenteze bucuria Evangheliei.

Sper ca participanții să se întoarcă acasă reînnoiți în angajarea lor de a susține căsătoria și viața familiei oriunde ar trăi și ar desfășura slujirea lor și ca ei să scoată din această întâlnire noi perspective cu privire la bucuria profundă care poate să fie inspirată de evanghelia familiei.

Doresc să mulțumesc profund, în afară de autoritățile publice, tuturor celor care în Biserica din Irlanda și din străinătate au dat o contribuție enormă pentru a face așa încât mai multe persoane să poată participa la acest eveniment incredibil pentru orașul nostru, pentru țara noastră și pentru arhidieceza noastră.

Papa Francisc are marele dar de a inspira și a atinge inimile. Știu că mesajul pe care-l va aduce Dublinului și Irlandei va conduce pe mulți să contemple și să experimenteze compasiunea infinită a lui Isus față de tot ceea ce se referă la căsătorie și la viața familiei în lumea de astăzi și de mâine.

(După L'Osservatore Romano, 25 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat