Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani și Valea Uzului: Liturghii în amintirea victimelor accidentului de la Valea Uzului din 1988

Duminică, 19 august 2018, în capela cimitirului "Sfântul Martin" din Faraoani, a avut loc o Liturghie solemnă, cu recviem, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pentru cei 27 de adolescenți și tineri care au decedat acum 30 de ani, în cumplitul accident de la Valea Uzului din seara zilei de 21 august 1988. Marți, 21 august 2018, a fost celebrată o sfântă Liturghie de comemorare a victimelor acestui accident, chiar la Valea Uzului, în locul în care s-a produs accidentul.

*

Faraoani

Duminică, 19 august 2018, în capela cimitirului "Sfântul Martin" din Faraoani, a avut loc o Liturghie solemnă, cu recviem, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pentru cei 27 de adolescenți și tineri care au decedat acum 30 de ani, în cumplitul accident de la Valea Uzului din seara zilei de 21 august 1988.

Copiii și tineri, adulți și bătrâni, surori sau frați ai acestor răposați, atât din comuna Faraoani cât și din satul Valea Mare, s-au unit în rugăciune, tocmai pentru a-i aminti pe cei 27 de adolescenți, respectiv tineri, care au murit la Valea Uzului.

Fiecare dintre noi, cei născuți înainte de anul 1989, își amintește de momentele grele prin care trecea poporul român aflat sub regimul comunist. Pentru strictul necesar vieții, hrană, oamenii făceau sacrificii enorme. Pentru doi sau trei saci de cartofi, spun sătenii, trebuia să muncești toată vara la Cooperativa Agricolă de Producție.

Așa s-a întâmplat și cu acești tineri, aflați în vacanță care, pentru a se aproviziona pentru iarnă, au plecat să muncească. Avea să fie plecarea definitivă din rândul celor dragi. Podul pe care trebuia să treacă pentru a ajunge la Valea Uzului, cu mașini ce transportau muncitorii, peste limita legală, a cedat, oamenii pur și simplu căzând în acea prăpastie.

Durerea și mai mare a fost atunci când bună parte dintre ei nu decedaseră, dar, când au venit cei în drept pentru a-i salva, au scăpat trupurile rănite din macara, provocându-le astfel moartea.

Pentru fărăoneni acea zi a fost cea mai îndurerată zi. Spun ei: Nu exista stradă de pe care să nu apară în intersecții măcar un sicriu, care mai apoi să fie dus în fața bisericii pentru a le oficia Liturghia de înmormântare.

La acea înmormântare au participat mai mulți preoți, rude, prieteni, dar și mulți comuniști securiști, îmbrăcați civil, veniți special să examineze situația locului. Se temeau de o posibilă răscoală din partea sătenilor împotriva regimului comunist.

Dacă astăzi stau scrise cuvinte care să povestească această întâmplare tragică, trebuie spus că peste aceste cuvinte stă mărturia mai multor persoane care au supraviețuit. Unii au ajuns preoți, alții familiști, însă cu toții au în minte evenimentul de acum treizeci de ani ca și cum ar fi fost ieri, accidentul scoțând uneori, în rândul celor care au supraviețuit, și victime bolnave psihic.

Istoria nu trebuie dată uitării, căci cine va face aceasta, riscă să o repete. De aceea, an de an fărăonenii și vălenii se adună în cimitir pentru a-și aminti de acea zi de doliu.

Și pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la acest moment, părintele paroh, Felix Măriuț, în ziua de 21 august 2018, a făcut un pelerinaj la Valea Uzului, însoțit de aproximativ de 50 de persoane și patru preoți. Dintre persoanele pelerine majoritatea erau fie rude ale celor decedați, fie supraviețuitori ai tragicului accident.

Îi încredințăm lui Dumnezeu pe toți cei 27 de tineri și îl rugăm să șteargă și lacrimile rudelor, prietenilor care au rămas acasă.

Odihna veșnică dă-o răposaților noștri, Doamne!
Și lumina fără de sfârșit să le strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin!

Pr. Felix Măriuț

*

Valea Uzului

Marți, 21 august 2018, s-au împlinit 30 de ani de la tragicul accident din Valea Uzului, în urma căruia și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Printre cei aflați în camionul morții mă număram și eu. Aveam doar 15 ani și, ca toți cei care plecau la muncă în județele Harghita și Covasna, majoritatea de vârsta mea, doream să îmi ajut familia pentru a mai ameliora situația financiară precară din acele vremuri grele. Dumnezeu avea planul lui cu mine. A dorit ca eu să rămân în viață și să devin preot pentru a da mărturie despre adevărata viață care se găsește în Cristos.

Cu acest prilej, în dimineața zilei de marți, 21 august 2018, am celebrat o sfântă Liturghie de comemorare a victimelor accidentului. La celebrare au participat: parohul comunității din Faraoani, pr. Felix Măriuț, pr. Felix Roca și pr. Cristinel Andrei. Au fost prezenți supraviețuitori ai accidentului, precum și rudele persoanelor care și-au pierdut viața. Celebrarea s-a desfășurat la Valea Uzului, chiar în locul în care s-a produs accidentul din seara zilei de 21 august 1988. La finalul celebrării, o parte din supraviețuitori au relatat cele întâmplate în urmă cu 30 de ani. Tragicul eveniment a marcat comunitățile din Faraoani și Valea Mare, dar cu toții suntem chemați să-l privim cu ochii credinței, să credem cu tărie că cei care și-au pierdut viața pământească au dobândit viața veșnică. Pentru aceasta stă mărturie faptul că toți s-au spovedit și împărtășit înainte de a pleca la drum.

În cadrul celebrării ne-am rugat pentru cei plecați dintre noi, dar și pentru cei prezenți la comemorare, pentru a crește în credință, pentru a recunoaște fragilitatea vieții și, îndeosebi, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru darul vieții.

La crucea amplasată în locul accidentului au fost depuse flori și lumânări, în semn de prețuire față de cei chemați de Domnul.

Un gând de mulțumire adresez părintelui paroh pentru invitația de a participa și predica atât la Liturghia de comemorare ce a avut loc în cimitirul din Faraoani, cât și la celebrarea de la Valea Uzului. Prin implicarea sa, părintele ne-a oferit ocazia să rememorăm acel eveniment, să ne rugăm împreună pentru sufletele răposaților noștri și să reflectăm la faptul că Dumnezeu are un plan al său cu fiecare dintre noi.

Pr. Augustin Bărbuț, OCarm

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 și 21 august: Faraoani și Valea Uzului: Liturghii în amintirea victimelor accidentului de la Valea Uzului din 1988

* * *

La 30 de ani: Accidentul de pe Valea Uzului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat