Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Speranță și bucurie pentru familie, Biserică și lume: celebrări în limba română la Întâlnirea Mondială a Familiilor (Irlanda, 2018)

În perioada 21-26 august 2018 Dieceza de Dublin găzduiește cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor (WMOF). Acest eveniment internațional, la care participă și familii din România însoțite de păstorii lor, va culmina cu celebrarea solemnă a sfintei Liturghii prezidată de papa Francisc în Phoenix Park, duminică, 26 august 2018, la ora 15, ora Irlandei. În programul anunțat de organizatorii WMOF au fost incluse și două sfinte Liturghii în limba română: la 22 august, în rit latin, și la 25 august, în rit greco-catolic.

Există momente, întâlniri și persoane care au o singură menire: să aducă speranță și bucurie! Un astfel de moment este și cea de a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor ce se desfășoară de la 21 la 26 august 2018, în Irlanda, cu tema "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume". Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Irlanda aduce speranță pentru Biserică și pentru familie, două "instituții de orânduire divină" (Ef 4,25-32; LG 2; GS 48; CBC 748-776) atât de zdruncinate și frământate în aceste timpuri.

Întâlnirile care au loc în aceste zile în Dublin și familiile care au inundat străzile orașului și întreaga Irlandă poartă omenirii un singur mesaj: familia are o evanghelie, ba chiar însăși familia este o evanghelie, o veste bună pentru întreaga lumea. Bucuria și speranța pe care familia le răspândesc în lume sunt întemeiate pe Evanghelia lui Isus Cristos.

Celebrarea marelui mister al familiei și al căsătoriei creștine în cadrul WMOF a început în seara zilei de 21 august, la ora 19, când în toate catedralele diecezelor din Irlanda au răsunat clopotele și s-au înălțat rugăciuni și cântece, invocându-se binecuvântarea Domului pentru reușita WMOF. La ceremoniile liturgice din diecezele de Dublin, Kildare & Leighlin și Meath au fost prezenți și preoți și credincioși din România.

Alături de câțiva credincioși români, am participat la celebrările care au avut loc în catedrala din Carlow (Dieceza de Kildare and Leighlin). Episcopul Denis Nulty - prieten și oaspete al Diecezei de Iași - l-a avut ca invitat de onoare pentru ceremoniile liturgice de deschidere a WMOF pe Eminența Sa cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, Prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. În cadrul predicii, Eminența Sa a reamintit misiunea pe care Dumnezeu a încredințat-o familiei, inclusiv familiei din cel de-al treilea mileniu: să transmită viața, "bucuria evangheliei" și "demnitatea persoanei umane". Fericită cu adevărat este doar acea familie care reușește să transmită aceste trei valori fără să le separe, fără să renunțe sau să omită una din ele.

Universalitatea Bisericii și a WMOF s-a văzut nu doar prin participanții veniți din diferite colțuri ale lumii, ci și prin faptul că în cadrul celebrărilor au fost rostite rugăciuni în diferite limbi, printre care și limba română.

Cea mai sublimă rugăciune în limba noastră a fost înălțată însă a două zi, miercuri, 22 august, în Dublin, când s-a celebrat sfânta Liturghie în limba română în biserica "Our Lady of Lourdes", lăcașul de cult în care zi de zi se adună români catolici din Irlanda pentru a participa la sfintele taine. Părintele Eugen Țîmpu, capelanul românilor catolici din "țara sfântului Patriciu", avându-l alături și pe părintele Coriolan Ciprian Mureșan, capelanul comunității greco-catolice din Dublin, i-a întâmpinat cu drag pe preoții și credincioșii veniți din România special pentru WMOF. Sfânta Liturghie la care am participat alături de pelerini veniți din Diecezele de Timișoara, Oradea, Iași, a fost celebrată de noul episcop de Timișoara, Excelența Sa Pál József-Csaba. În ziua dedicată sfintei fecioare Maria, Regină, Preasfințitul József-Csaba a încredințat mijlocirii Preacuratei atât WMOF, cât și fiecare familie, amintindu-ne dragostea pe care Dumnezeu o poartă fiecărui om, dar în special celor mici și smeriți, celor săraci și suferinzi, adică celui din urmă care într-o zi va fi cel dintâi. Punându-ne în inimă tocmai această înțelepciune din parabola lucrătorilor în vie (cf. Mt 20,1-16), Excelența Sa ne-a încurajat să îmbrățișăm simplitatea și umilința, după exemplul "slujitoarei Domnului", Fecioara Maria. Iar înainte de a ne oferi binecuvântarea arhierească, Preasfințitul József-Csaba ne-a invitat pe toți să ne rugăm și să ne însușim rugăciunea papei Francisc către Sfânta Familie din Nazaret.

Acestui moment de har îi va urma o altă celebrare în limba română. Și anume: Excelența Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, însoțit de alți episcopi, preoți și credincioși români, va celebra sfânta Liturghie sâmbătă, 25 august 2018, la ora 11:30 (ora Irlandei) în biserica "Sfânta Familie" (Aughrim Street, Dublin).

Toate binecuvântările și reînnoirea spirituală pe care Dumnezeu le revarsă asupra familiei și asupra Bisericii Universale prin ceea ce se întâmplă în aceste zile în Irlanda la WMOF - sfinte Liturghii în diferite limbi, momente de rugăciune, conferințe și dezbateri etc. - vor culmina cu prezența Sfântului Părinte papa Francisc. Suveranul Pontif este așteptat să participe, printre altele, la Festivalul Familiilor din seara de sâmbătă, 25 august, și să prezideze Liturghia finală a WMOF, din 26 august, zi în care va fi anunțată și Dieceza ce va găzdui cea de a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, în anul 2021.

Celelalte opt Întâlniri Mondiale ale Familiilor au avut loc în: Philadelphia 2015 (22-27 septembrie); Milano 2012 (30 mai - 3 iunie); Ciudad de Mexico 2009 (13-18 ianuarie); Valencia 2006 (1-9 iulie)

Manila 2003 (22-26 ianuarie); Roma 2000 (11-15 octombrie); Rio de Janeiro 1997 (4-5 octombrie) și Roma, 1994 (8-9 octombrie).

Prezența Sfântului Părinte papa Francisc în Irlanda, după aproape 40 de ani de la vizita istorică făcută de papa Ioan Paul al II-lea (29 septembrie - 1 octombrie 1979), este așteptată de participanții la WMOF cu emoție, bucurie și speranță. Deși printre cei care trăiesc pe "insula veșnic verde" emoțiile așteptării Suveranului Pontif se împletesc cu sentimente de repulsie și dezamăgire în urma scandalurilor care au zdruncinat puternic Biserica Catolică, mult mai puternic este suflul nou prezent în inimile celor care trăiesc aceste zile cu speranță, pătrunși de cuvântul lui Isus: "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor!" (Mt 18,20). Cristos este prezent în mijlocul nostru, el este în Biserică și în familiile noastre și rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor, după cum ne-a promis (cf. Mt 28,20).

În mijlocul furtunilor care se abat asupra Bisericii și asupra Familiei, trăim aceste zile cu privirea îndreptată spre Dumnezeu și spre sfânta Familie din Nazaret. Zidiți pe stâncă și înrădăcinați în Cristos așteptăm cu speranță ziua în care Dumnezeu, Stăpânul timpului și al istoriei, va mustra vântul și va spune mării agitate: "Potolește-te! Taci!" (cf. Mt 16,18; Col 2,7; Mc 4,39). Această speranță face parte din "Evanghelia familiei", o veste bună pentru Biserică și pentru întreaga lume.

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Iată și mesajul video transmis de Sfântului Părinte papa Francisc înaintea călătoriei în Irlanda pentru WMOF 2018:

Rugăciunea papei Francisc către Sfânta Familie de la Nazaret

Isuse, Marie, Iosife, către tine, Sfântă Familie de la Nazaret, ne îndreptăm privirea astăzi cu admirație și gingășie; în tine contemplăm frumusețea comuniunii în adevărata iubire; ție ți le recomandăm pe toate familiile noastre, pentru ca să se reînnoiască în ele frumusețea harului.

Sfântă Familie de la Nazaret, școala atrăgătoare a sfintei evanghelii, învață-ne să imităm virtuțile tale, iar prin intermediul unei adevărate discipline spirituale, dă-ne o privire curată prin care să recunoaștem lucrarea Providenței în realitățile de fiecare zi!

Sfântă Familie de la Nazaret, păzitoarea fidelă a misterului mântuirii: fă să renască în noi respectul față de tăcere, fă din familiile noastre cenacluri de rugăciune și transformă-le în mici Biserici domestice, reînnoiește în ele dorința de a fi sfinte, susține-le în dificila, dar nobila greutate a muncii și a educației, a ascultării, a reciprocei înțelegeri și a iertării!

Sfântă Familie de la Nazaret, redă societății noastre de astăzi conștiința caracterului sacru și inviolabil al familiei, binele inestimabil și de neînlocuit!

Orice familie să fie o locuință primitoare a bunătății și a păcii pentru copii și pentru bătrâni, pentru cei care sunt bolnavi și singuri, pentru cei care sunt săraci și nevoiași!

Isuse, Marie, Iosife, ne rugăm vouă cu încredere și ne încredințăm vouă cu bucurie. Amin!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Speranță și bucurie pentru familie, Biserică și lume: celebrări în limba română la Întâlnirea Mondială a Familiilor (Irlanda, 2018)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat