Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost sărbătorit miercuri, 22 august 2018, printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la ora 18.30. La celebrare au participat Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Paul Budău, parohul parohiei catedralei și decan de Iași, dar și alți 18 preoți din Iași și din împrejurimi, persoane consacrate și numeroși credincioși.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a întâmpinat pe cei prezenți, amintind de mozaicul sfintei Fecioare încoronate din catedrala închinată ei, prin care "o vedem mereu pe Maica Domnului în fața noastră, Maica Domnului încoronată, Maica Domnului Mama lui Isus și Mama noastră. A devenit vrednică să stea lângă tronul Fiului ei în ceruri, iar noi ne bucurăm că ea este mijlocitoarea noastră care ne însoțește, care ne adună și care dorește ca și noi să fim alături de ea fericiți".

Păstorul diecezei a amintit de Întâlnirea Mondială a Familiilor care se desfășoară în această săptămână la Dublin (IE), invitându-i pe toți la rugăciune pentru Sfântul Părinte care va fi prezent la sfârșitul săptămânii la această întâlnire, dar a invitat și la urmarea "îndemnului Sfântului Părinte papa Francisc de a ne ruga pentru familii, pentru această instituție divină, care are un rol atât de mare, Maria fiind un model de mamă, familia din Nazaret fiind un model pentru familiile noastre".

La predică, pr. Cristian Diac le-a vorbit celor prezenți despre semnificația comemorării "Sfintei Fecioare Maria, Regină" și despre însemnătatea ei pentru credincioșii de azi. Vorbind despre coroana Mariei pe care am putea să ne-o imaginăm, părintele predicator a amintit că în cazul Mariei Tatăl Ceresc a pregătit o coroană specială. Pe baza textelor din Sfânta Scriptură au fost scoase în evidență referințe la imaginea sfintei Fecioare, dar și la faptul că ea este regină. Părintele Cristian a prezentat care este, după părerea sa, caracteristica sărbătorii: "Iată slujitoarea lui Dumnezeu! Putem să spunem, fără să exagerăm, că este cea mai centrală expresie pentru regalitatea Mariei. Maria este regină pentru că este slujitoarea lui Dumnezeu... o slujitoare regină, aceasta este caracteristica sărbătorii de astăzi". Spre sfârșitul predicii a insistat asupra umilinței Mariei, dar și asupra importanței invocării darului păcii de la sfânta Fecioară Maria, "regina păcii în familiile noastre".

La finalul celebrării, PS Gherghel a încredințat familiile mijlocirii sfintei Fecioare Maria, regina cerului și a pământului, rugându-se cu toții "Îngerul Domnului", după care cu toții s-au întors la casele lor cu exemplul de credință al Mariei în suflete.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

* * *

Înregistrarea transmisiunii sfintei Liturghii de hram:


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat