Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Amoris laetitia, magisteriu în continuitate și mereu în curs de maturizare"

Papa Francisc scrie o scrisoare-prefață lui Stephen Walford, autorul unei cărți despre exortația Amoris laetitia: “Nu poate să fie considerată un vademecum despre diferitele teme tratate. Dacă exortația nu este citită integral în întregimea sa și în ordinea temelor în care a fost scrisă, nu va fi înțeleasă sau înțelegerea va fi deformată"

Dragă domnule Walford,

Îmi amintesc cu afect de dumneavoastră și de vizita familiei dumneavoastră din 27 iulie (era 27 iulie 2017). Am simțit-o ca o concretă exprimare a lui Amoris laetitia. Mulțumesc. În afară de asta, vreau să vă mulțumesc pentru cartea dumneavoastră despre împărtășirea sfinților pe care am început s-o citesc.

În scrisoarea pe care ați lăsat-o pentru mine, mi-ați cerut să scriu câteva gânduri despre Amoris laetitia, propunând câteva întrebări. Voi răspunde cu plăcere, dar cred că este mai bine ca eu să scriu liber ceea ce am în inima mea. Sper ca să vă fie folositor.

Exortația post-sinodală Amoris laetitia este rodul unui lung parcurs eclezial care a implicat două Sinoade și o consultare cu Bisericile locale prin Conferințele Episcopale. Au participat la această consultare și Institutele de viață consacrată și alte instituții, cum ar fi Universitățile catolice și asociațiile laicale. Întreaga Biserică s-a rugat, a reflectat și, cu simplitate, a oferit diferite contribuții. Ambele Sinoade au prezentat concluziile lor.

Unul dintre lucrurile care m-au uimit în tot acest proces a fost dorința de a căuta voința lui Dumnezeu pentru a sluji mai bine Biserica. A căuta pentru a sluji. Asta s-a întâmplat prin reflecție, schimb de puncte de vedere, rugăciune și discernământ. Desigur, au fost ispite în timpul acestui parcurs, dar Duhul bun a prevalat. A fi martor la acest fapt a adus bucurie spirituală.

Exortația Amoris laetitia este un întreg, ceea ce înseamnă că, pentru a-i înțelege mesajul, trebuie citită în întregimea sa și de la început. Asta pentru că există o dezvoltare fie de reflecție teologică fie a manierei în care se înfruntă problemele. Nu poate să fie considerată un vademecum despre diferitele teme tratate. Dacă exortația nu este citită integral în întregimea sa și în ordinea temelor în care a fost scrisă, nu va fi înțeleasă sau înțelegerea va fi deformată.

În decursul exortației sunt tratate probleme actuale și concrete: familia în lumea de astăzi, educarea copiilor, pregătirea pentru căsătorie, familiile aflate în dificultăți, și așa mai departe. Aceste teme sunt tratate cu o hermeneutică ce vine din întregul document și care este hermeneutica magisterială a Bisericii, mereu în continuitate (și fără fracturi), chiar dacă este mereu în curs de maturizare.

În această privință, în scrisoare dumneavoastră îl menționați pe sfântul Vincențiu de Lerin, în Commonitorium Primum: ut annis scilicet consolidetur, dilatetur tempore, sublimetur aetate. Cu privire la problemele care se referă la situațiile etice, exortația urmează învățătura clasică a sfântului Toma de Aquino.

Sunt sigur că lucrarea dumneavoastră despre Amoris laetitia va fi utilă familiilor. Mă rog pentru asta. Vă rog, adresați cele mai bune urări ale mele soției și copiilor dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru mărturia dumneavoastră. Și vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine!

Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă ocrotească.

Cu fraternitate,
Franciscus

Din Vatican, 1 august 2017

Cartea:
Stephen Walford, POPE FRANCIS the FAMILY and DIVORCE, Paulist Press 2018.

Traducere după "Vatican Insider" de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat