Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Youcat for Kids", catehismul pentru copii, format familie

De Maria Teresa Pontara Pederiva

Circa treizeci de editori lucrează la traducere și la sfârșitul anului textul va fi publicat în circa zece limbi, dar în scurt timp se va ajunge la 72 așa încât să permită folosirea lui în cele mai îndepărtate regiuni ale pământului. O activitate universală, "catolică" în adevăratul sens al termenului care la 1 august a marcat o etapă fundamentală cu publicarea ediției germane a "YOUCAT for Kids", noul catehism pentru copii care, în versiunea engleză, va fi prezentat oficial la Dublin în cursul lui World Family Meeting.

După "YOUCAT" pentru tineri - ieșit în urmă cu 7 ani cu milioane de exemplare în circulație în lume - vede lumina tiparului un text analog adresat fraților lor mai mici (în mod indicativ (6) 8-12 ani), dar mai ales părinților lor având convingerea că prima educație la credință are loc în familii.

Papa Francisc se adresează și părinților în prefață: "Dragi copii, dragi părinți!". Bergoglio pornește de la o întrebare care i-a fost adresată într-o zi de un tânăr canadian: "Ce făcea Dumnezeu înainte de a crea lumea?". Pontiful mărturisește că a reflectat o clipă înainte de a răspunde în așa fel încât să-l facă să înțeleagă bine gândirea sa și că a spus așa: "Înainte ca Dumnezeu să creeze ceva, El iubea. Și asta este ceea ce a făcut mereu: a iubit. Dumnezeu iubește mereu. Și, atunci când a creat lumea, n-a făcut altceva decât să manifeste iubirea sa".

"Răsfoind paginile lui «YOUCAT for Kids» - continuă papa - am găsit întrebările pe care părinții le pun părinților lor și cateheților de milioane de ori. Acesta este motivul pentru care consider util acest catehism la fel ca acela mai mare în care poți găsi răspunsurile la întrebările fundamentale ale vieții: de unde vine această lume? De ce exist? Cum și de ce trăim aici? Ce se întâmplă după moarte?".

Însă Bergoglio adaugă și o expresie semnificativă: "«YOUCAT for Kids» este un catehism foarte diferit de cel pe care-l aveam odinioară. YOUCAT for Kids este potrivit pentru copii și părinți pentru ca să petreacă timp împreună și, făcând astfel, să descopere iubirea lui Dumnezeu tot mai mult". O încurajare caldă adresată familiilor pentru o împărtășire a credinței între generații, o temă foarte îndrăgită de Pontif, un fil rouge care a străbătut diferite intervenții ale sale adresate adulților și bătrânilor.

Un text care se poate mândri cu această apreciere autoritară nu se naște pe două picioare: la activul său contează o gestație lungă de patru ani și un grup redacțional de tot respectul instituit de Conferința Episcopilor din Austria condusă de arhiepiscopul de Viena, cardinalul și teologul Christoph Schönborn, fost coordonator al precedentului YOUCAT și a cărui atenție față de viața familiilor este cunoscută, reieșită și cu ocazia celor două Sinoade și a exortației post-sinodale Amoris laetitia.

A fost lungă reflecția teologică și pedagogică, rod al muncii unui team de teologi și lucrători pastorali din toate diecezele austriece: unele texte au fost supuse și analizei familiilor și școlilor catolice, feedback au venit după aceea de la pastorația tineretului și catehetică și în ultimul rând, în primăvară, autorizarea din partea Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, care a exprimat "nihil obstat" la 24 mai. "Copiii și părinții descoperă împreună credința catolică, potrivită pentru toată familia precum și pentru școală, atenție deosebită este acordată catehezei de la Prima Împărtășanie" se citește pe siturile web ale editorilor și vânzările online au primit deja multe comenzi, fiind complice iminenta reluare a activității școlare.

Redactarea finală este semnată de Martin Barta, Michaela von Heereman, Bernhard Meuser, Michael Scharf și Christoph Weiss și unii dintre ei vor fi prezenți la Dublin alături de cardinalul Schönborn cu ocazia apariției oficiale la 22 august, împreună cu episcopul de Limerick, irlandezul Brendan Leathy.

În contextul Întâlnirii din cadrul programului colorat special adresat înadins celor mai mici și părinților lor vor fi alte două momente îngrijite de doi preoți austrieci co-autori, Michael Scharf și Christoph Weiss (fost responsabil al oficiului pastoral al diecezei de Viena) cu titlul "Dacă micii filozofi pun întrebări mari".

Cu privre la ideea de a predispune acest nou catehism a vorbit Bernhard Meuser zilele trecute: "Weiss a venit la mine în 2012 subliniind necesitatea de a avea ceva nou care să fie ca o înțelegere mai modernă și adaptată și pentru pregătirea pentru Prima Împărtășanie. Am reflectat asupra acestui lucru găsind alți însoțitori de drum și proiectul a mers înainte".

Rezultatul, la o primă și parțială lectură, pare reușit: textul are o aranjare în pagină foarte bună (foarte colorată!) potrivită pentru vârsta copiilor și tratează în manieră sistematică pilaștrii credinței creștine. "Suntem convinși că transmiterea credinței trebuie să aibă loc în manieră decisivă la nivel relațional și asta se întâmplă înainte de toate în cadrul familiei în intimitatea conversațiilor dintre părinți și copii", explică Meuser.

"Nu rămâneți în tăcere când copiii pun o întrebare, ci deveniți voi înșivă transmițători ai credinței. Ajutați-i pe copiii voștri să descopere iubirea lui Isus și acest lucru îi va face puternici și curajoși în viață" este încurajarea papei Francisc adresată părinților care continuă astfel adresată și copiilor: "Vă încredințez «YOUCAT for Kids», nu încetați să puneți întrebări și să explicați credința voastră".

Catehismul a fost pregătit având convingerea că, în pofida a cât de mult cred unii uneori, nu este nevoie de studii teologice deosebite pentru a vorbi despre credință, ci contează mult mai mult mărturia de viață creștină și, în cadrul unei familii, iubirea dintre soți și dintre părinți și copii. În 240 de pagini, în stil întrebare-răspuns, sunt explicate cu limbaj pe măsura copilului elementele fundamentale ale credinței catolice. Nu numai cuvinte, desigur, ci mai ales ilustrații, desene și figuri stilizate, mărturii ale sportivilor și sfinților, informații mai extinse pentru părinți precum și prezentarea și lectura a douăsprezece opere de artă ale unor artiști vestiți. Material adăugat va fi făcut disponibil pe un sit web de însoțire îngrijit încă o dată de Fundația YOUCAT, aceeași care în acești șapte ani a produs o întreagă serie de materiale ajutătoare pe lângă versiunea pentru tineri.

"Suntem convinși că locul crucial al educației religioase nu este aula și nici biserica. Probabil că este un colț în camera copiilor, un scaun pliant pe malul mării, o bancă în grădină sau la picioarele patului seara", scriu co-autorii în prefața de la ediția germană sugerând părinților o lectură preventivă a textului singuri sau, dacă este posibil, în cuplu pentru a demara o reflecție înainte de a se adresa copiilor.

Sunt patru capitole, precedate de o introducere despre lume și tot ceea ce există: Crezul (12 probleme despre Dumnezeu), Sacramentele (7 întâlniri cu Dumnezeu), Poruncile (10 reguli ale jocului din partea lui Dumnezeu), Rugăciunea (Dumnezeu are mereu timp pentru noi). Întrebările relatează despre o profundă experiență pedagogică și despre o cunoaștere la fel de profundă a vieții familiilor: cum poate fi cunoscut Dumnezeu, dacă nu se vede? De ce unii nu cred în El? Ca în cazul versiunii pentru tineri este puternică insistența nu pe pedepsire în caz de greșeli, ci pe îmbrățișarea înțelegerii și milostivirii infinite a lui Dumnezeu.

"Ce mi se întâmplă când voi fi mort?": "Trupul meu se destramă, dar sufletul meu merge la întâlnirea cu Dumnezeu care mă așteaptă pentru a mă îmbrățișa împreună cu mii de îngeri și atâtea surprize care nici nu se pot imagina și va începe o nouă viață". Nu lipsesc întrebări "mai adulte" precum: "Dar de ce femeile nu pot să devină preoți?". "Pentru că Isus i-a chemat pe apostoli care erau bărbați și ei au fost primii preoți ai Bisericii noastre. Dar El în ceata sa de prieteni avea și multe femei care-l urmau și ele. Femeile au jucat un rol important în viața sa, începând de la mama sa Maria și Maria Magdalena. Fără femei, toată Biserica ar fi ca paralizată".

Vrednică de observat este lectura actualizată și lesne de înțeles a poruncilor: "Dumnezeu știe cum să se miște, spune cum este făcut și nimeni nu este mai important decât El; Să nu rostești glume prostești despre Dumnezeu și nu-i dori nimănui să se ducă la diavol; Respectă-i pe părinții tăi; Să nu ucizi pe nimeni! Să nu respingi pe nimeni!; Dacă te căsătorești, menține promisiunea ta!; Fără niciun download ilegal!; Să nu minți! Să nu te arăți ostentativ!; Nu se poate avea totul, ok?".

În sfârșit, timpul rugăciunii și cum să se "rămână în contact" pentru că "Dumnezeu are timp mereu". "Dumnezeu vorbește prin Biblie, dar mai des și prin cuvinte de încurajare ale mamei, prin natură, muzică și chiar tăcere: «Pregătește inima ta ca să primească al său cuvânt!»". Sunt propuse și diferite rugăciuni pentru momentul meselor și pentru seară: "Cine se roagă singur când vrea asta, este ca un prieten care își amintește de tine numai când îi merge bine sau când vrea ceva de la tine".

Deja în șantier în următoarele luni o reflecție în diferite Biserici locale: noul Catehism interpelează și pastorația familiilor (mulți ar putea găsi confirmări și nou elan pentru a continua, alții vor vedea o schimbare a direcției), dar mai ales cateheza unde de mulți ani se reflectează asupra necesității de a se adresa înainte de toate părinților deoarece credința se transmite în familie și încă sunt prea multe energiile destinate în parohii exclusiv celor mai mici, uitând în schimb formarea adulților în lipsă constantă de animatori.

(După Vatican Insider, 18 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat