Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 august 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. In 6,51-58) ne introduce în a doua parte a discursului pe care l-a ținut Isus în sinagoga din Cafarnaum, după ce a săturat o mare mulțime cu cinci pâini și doi pești: înmulțirea pâinilor. El se prezintă ca „pâinea cea vie coborâtă din cer”, pâinea care dă viața veșnică, și adaugă: „Pâinea pe care o voi da este trupul meu pentru viața lumii” (v. 52). Când semnul pâinii împărtășite duce la semnificația sa adevărată, adică dăruirea de sine până la jertfă, reiese neînțelegerea, reiese chiar refuzarea celui pe care cu puțin înainte se voia să fie dus în triumf. Să ne amintim că Isus a trebuit să se ascundă pentru că voiau să-l facă rege.

Isus continuă: „Dacă nu mâncați trupul Fiului Omului și nu beți sângele lui, nu aveți viață în voi” (v. 53). Aici împreună cu trupul apare și sângele. Trupul și sângele în limbajul biblic exprimă omenitatea concretă. Oamenii și chiar discipolii intuiesc că Isus îi invită să intre în comuniune cu el, să-l „mănânce” pe el, omenitatea sa, pentru a împărtăși cu el dăruirea vieții pentru lume. Nicidecum triumfuri și miraje de succes! Este tocmai jertfa lui Isus care se dăruiește pe sine însuși pentru noi.

Această pâine a vieții, sacrament al trupului și sângelui lui Cristos, ne este dăruită nouă gratuit la masa Euharistiei. În jurul altarului găsim ceea ce ne satură și ne adapă spiritual astăzi și pentru veșnicie. De fiecare dată când participăm la sfânta Liturghie, într-un anumit sens anticipăm cerul pe pământ, pentru că din hrana euharistică, trupul și sângele lui Isus, învățăm ce este viața veșnică. Ea înseamnă a trăi pentru Domnul: „cel care mă mănâncă pe mine va trăi prin mine” (v. 57), spune Domnul. Euharistia ne plăsmuiește pentru că nu trăim numai pentru noi înșine, ci pentru Domnul și pentru frați. Fericirea și veșnicia vieții depind de capacitatea noastră de a face rodnică iubirea evanghelică pe care o primim în Euharistie.

Isus, ca în acel timp, și astăzi repetă fiecăruia dintre noi: „Dacă nu mâncați trupul Fiului Omului și nu beți sângele lui, nu aveți viață în voi” (v. 53). Frați și surori, nu este vorba despre o hrană materială, ci despre o pâine vie și dătătoare de viață, care comunică însăși viața lui Dumnezeu. Când ne împărtășim primim însăși viața lui Dumnezeu. Pentru a avea această viață este necesar să ne hrănim din evanghelie și din iubirea fraților. În fața invitației lui Isus de a ne hrăni din trupul său și din sângele său, am putea simți necesitatea de a discuta și de a rezista, așa cum au făcut ascultătorii despre care a vorbit evanghelia de astăzi. Asta se întâmplă atunci când cu greu modelăm existența noastră după cea a lui Isus, când cu greu acționăm conform criteriilor sale și nu conform criteriilor lumii. Hrănindu-ne din această mâncare putem intra în sintonie deplină cu Cristos, cu sentimentele sale, cu comportamentele sale. Acest lucru este foarte important: să mergem la Liturghie și să ne împărtășim, pentru că a primi Împărtășania înseamnă a-l primi pe acest Cristos viu, care ne transformă înăuntru și ne pregătește pentru cer.

Fecioara Maria să susțină propunerea noastră de a ne împărtăși cu Isus Cristos, hrănindu-ne cu Euharistia sa, pentru a deveni la rândul nostru pâine frântă pentru frați.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În ultimele zile, locuitorii din Kerala (India) au fost loviți dur de ploi foarte intense, care au provocat inundații și alunecări de teren, cu mari pierderi de vieți omenești, numeroși pierduți și evacuați și imense daune la adresa culturilor și a caselor. Să nu lipsească acestor frați solidaritatea noastră și sprijinul concret al comunității internaționale. Sunt aproape de Biserica din Kerala, care este în prima linie pentru a duce ajutor populației. Și noi toți suntem aproape de Biserica din Kerala și ne rugăm împreună pentru cei care și-au pierdut viața și pentru toate persoanele încercate de această mare calamitate. Să ne rugăm împreună în tăcere: Bucură-te, Marie…

Adresez un salut cordial vouă tuturor, pelerini italieni și din diferite țări. Îndeosebi, salut tinerii din Ucraina și îi încurajez să fie făcători de pace și reconciliere. Salut noii seminariști cu superiorii de la North American College din Roma; precum și adolescenții și tinerii din dieceza de Verona.

Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat