Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noul substitut Peña este venezuelean și vine din Mozambic

De Andrea Tornielli

Este venezuelean și vine dintr-o nunțiatură africană noul substitut pentru problemele generale de la Secretariatul de Stat: papa Francisc l-a numit ca succesor al neo-cardinalului Angelo Becciu pe monseniorul Edgar Peña Parra, arhiepiscop titular de Telepte, până acum nunțiu apostolic în Mozambic.

Noul substitut, informează comunicatul Sfântului Scaun, "va lua în posesie la 15 octombrie". Peña Parra s-a născut la Maracaibo (Venezuela) la 6 martie 1960. A fost hirotonit preot la 23 august 1985 și a fost încardinat în dieceza de Maracaibo. Are doctoratul în drept canonic. Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la 1 aprilie 1993, a prestat serviciu în reprezentanțele pontificale din Kenya, Iugoslavia, la Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva, apoi în nunțiaturile apostolice din Sud Africa, Honduras și Mexic.

Numit arhiepiscop titular de Telepte la 8 ianuarie 2011, a primit hirotonirea episcopală la 5 februarie 2011, ocupând funcția de nunțiu apostolic în Pakistan din 2011 până în 2014 și apoi, din 21 februarie 2015 a primit responsabilitatea reprezentanței diplomatice pontificale din Mozambic. De fapt, este cunoscută de acum dorința lui Francisc ca fiecare nunțiu apostolic să aibă o experiență în Africa. Peña Parra cunoaște spaniola, italiana, engleza, franceza, portugheza și sârbo-croata.

Este a doua oară când Secretariatul de Stat are un substitut latinoamerican. Primul a fost argentinianul Leonardo Sandri care a ocupat această funcție din 2000 până în 2007 când a fost numit prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. Primul substitut cu limba mamă spaniolă a fost, în schimb, Eduardo Martinez Somalo, colaborator fidel și apropiat al lui Ioan Paul al II-lea.

Cum se știe, cardinalul Angelo Becciu a părăsit funcția la sfârșitul lui iunie. Succesorul său va prelua funcția la jumătatea lui octombrie: Secretariatul de Stat și Curia Romană a mers înainte și fără figura - astăzi foarte centrală - a substitutului. Până în timpurile lui Pius al XII-lea, rolul substitutului era important dar nu central. Giovanni Battista Montini, ocupând acea funcție, grație marii sale capacități de muncă și încrederii acordate lui de papa Pacelli, a făcut funcția de substitut mai decisivă. Mai mult decât reformele succesive ale Curiei, a fost personalitatea ecleziasticilor care au ocupat funcția cea care a determinat importanța și influența tot mai crescândă a rolului, așa cum s-a întâmplat în deceniul 1967-1977 în perioada substitutului Giovanni Benelli.

Substitutul de la Secretariatul de Stat este un soi de ministru al afacerilor interne, care se ocupă de coordonarea tuturor oficiilor Sfântului Scaun și are un acces constant și direct la papa. Coordonează și activitatea călătoriilor apostolice ale pontifului și se ocupă de administrația nunțiaturilor.

(După Vatican Insider, 15 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat