Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia celei de-a 450-a aniversări a morții sfântului Stanislau Kostka

Iubitului frate ES Mons. Piotr Libera, episcop de Płock

Astăzi, în solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, este a 450-a aniversare a morții sfântului Stanislau Kostka. La numai 18 ani, datorită unei boli grave, a terminat pelerinajul său pământesc acest student al noviciatului iezuit la Roma, unul dintre fiii cei mai remarcabili ai patriei voastre și ai Societății lui Isus. De aceea, comemorând intrarea sa în gloria Domnului, mă unesc cu rugăciunea de mulțumire a credincioșilor din dieceza de Płock și din întreaga Biserică din Polonia, care în curând, la Rostkowo, locul de naștere a sfântului, vor participa la celebrările centrale ale anului dedicat lui.

Profitând de această ocazie, doresc să mă adresez înainte de toate tinerilor, al căror patron este sfântul Stanislau. Îmi place să amintesc fraza pe care sfântul Ioan Paul al II-lea a rostit-o în biserica "Sant'Andrea al Quirinale", când a venerat relicvele sale: "Drumul vieții sale scurte, început la Rostkowo în Mazowsze, prin Viena și apoi până la Roma, poate fi comparat cu o mare cursă de la țară spre ținta vieții fiecărui creștin care este sfințenie" (13 noiembrie 1988).

Dragi tineri prieteni, știu că mulți dintre voi, în septembrie, fac pelerinajul pe jos de la Przasnysz la Rostkowo, de la locul botezului său la locul nașterii sale. Este, ca să spunem așa, prima etapă din această "cursă" a lui Stanislau spre sfințenie. Vă încurajez să vă amintiți, nu numai în timpul acestui marș, ci pe toate drumurile vieții voastre zilnice, că și voi sunteți capabili să faceți această "cursă". Și voi sunteți stimulați de iubirea lui Cristos și întăriți de harul său. Fiți curajoși! Lumea are nevoie de libertatea voastră de spirit, de privirea voastră încrezătoare spre viitor, de setea voastră de adevăr, de bunătate și de frumusețe. Sfântul Stanislau vă învață acea libertate care nu este o cursă oarbă, ci capacitatea de a discerne ținta și de a urma căile cele mai bune de comportament și de viață. Vă învață să căutați înainte de toate prietenia cu Isus; să citiți și să meditați Cuvântul său și să primiți în Euharistie prezența sa milostivă și puternică, pentru a rezista condiționărilor mentalității lumești. Sfântul Stanislau vă învață să nu vă fie frică de risc și de visele de fericire adevărată, al cărei izvor și garanție este Isus Cristos. "Isus este Domnul riscului, este Domnul acelui mereu «dincolo». [...] El vrea mâinile voastre pentru a continua să construiască lumea de astăzi. Vrea s-o construiască împreună cu voi" (cf. Discursul în veghea de la ZMT, Cracovia, 30 iulie 2016). Să vă susțină din cer sfântul Stanislau și să vă inspire motoul său: "Ad maiora natus sum" - "M-am născut pentru lucruri mai mari".

Frate drag, prin mijlocirea sfântului Stanislau Kostka, invoc ocrotirea divină asupra ta, asupra tuturor episcopilor și preoților, asupra credincioșilor și în special asupra tinerilor din Biserica din Polonia. Vă cer să vă rugați pentru mine și din inimă vă binecuvântez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Din Vatican, 15 august 2018

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat