Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În solemnitatea de astăzi a Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu exprimă cu bucurie venerația sa față de Fecioara Mamă. Face asta în liturgia comună precum și cu mii de diferite forme de evlavie; și așa se adeverește profeția Mariei înseși: "Toate neamurile mă vor numi fericită" (Lc 1,48). Pentru că Domnul a înălțat-o pe slujitoarea sa umilă. Ridicarea la cer, cu sufletul și trupul, este un privilegiu acordat Sfintei Născătoare de Dumnezeu datorită unirii sale deosebite cu Isus. Este vorba despre o unire trupească și spirituală, începută de la Buna Vestire și formată în întreaga viață a Mariei prin participarea sa singulară la misterul Fiului. Maria mergea mereu cu Fiul: mergea în urma lui Isus și pentru aceasta noi spunem că a fost prima discipolă.

Existența Sfintei Fecioare Maria s-a desfășurat ca aceea a unei femei obișnuite din timpul său: se ruga, se îngrijea de familie și de casă, frecventa sinagoga... Însă fiecare acțiune zilnică era săvârșit de ea în unire totală cu Isus. Și pe Calvar această unire a ajuns la apogeu, în iubirea, în compasiunea și în suferința inimii. Pentru aceasta Dumnezeu i-a dăruit o participare deplină și la învierea lui Isus. Trupul Sfintei Mame a fost ferit de putrezire, ca acela al Fiului.

Biserica ne invită astăzi să contemplăm acest mister: el ne arată că Dumnezeu vrea să-l mântuiască pe omul întreg, adică să mântuiască sufletul și trupul. Isus a înviat cu trupul pe care l-a asumat de la Maria; și s-a înălțat la Tatăl cu omenitatea sa transfigurată. Cu trupul, un trup ca al nostru, dar transfigurat. Ridicarea la cer a Mariei, creatură umană, ne dă confirmarea modul în care va fi destinul nostru glorios. Deja filozofii greci au înțeles că sufletul omului este destinat la fericire după moarte. Totuși, ei disprețuiau trupul - considerat închisoare a sufletului - și nu concepeau că Dumnezeu a stabilit ca și trupul omului să fie unit cu sufletul în fericirea cerească. Trupul nostru, transfigurat, va fi acolo. Acest element - "învierea morților" - este unul propriu al revelației creștine, un fundament al credinței noastre.

Realitatea minunată a Ridicării la cer a Mariei manifestă și confirmă unitatea persoanei umane și ne amintește că suntem chemați să-l slujim și să-l preamărim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, suflet și trup. A-l sluji pe Dumnezeu numai cu trupul ar fi o acțiune de sclavi; a-l sluji numai cu sufletul ar fi în contrast cu natura noastră umană. Un mare părinte al Bisericii, pe la anii 220, sfântul Irineu, afirmă că "gloria lui Dumnezeu este omul viu și viața omului constă în vederea lui Dumnezeu" (Împotriva ereziilor, IV, 20, 7). Dacă am trăit astfel, în slujirea bucuroasă a lui Dumnezeu, care se exprimă și într-o slujire generoasă a fraților, destinul nostru, în ziua învierii, va fi asemănător cu cel al Mamei noastre cerești. Atunci ne va fi dat să realizăm pe deplin îndemnul apostolului Paul: "Preamăriți-l pe Dumnezeu în trupul vostru!" (1Cor 6,20), și îl vom preamări pentru totdeauna în cer.

S-o rugăm pe Maria, pentru ca ea, cu mijlocirea sa maternă, să ne ajute să trăim drumul nostru zilnic în speranța activă de a punea ajunge la ea într-o zi, cu toți sfinții și cei dragi ai noștri, cu toții în paradis.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mariei Mângâietoare a mâhniților, pe care o contemplăm astăzi în gloria paradisului, aș vrea să încredințez neliniștile și chinurile celor care, în atâtea părți ale lumii, suferă în trup și în spirit. Să dobândească Mama noastră cerească pentru toți mângâiere, curaj și seninătate.

Mă gândesc îndeosebi la cei care sunt încercați de tragedia care a avut loc ieri la Genova, care a provocat victime și dezorientare în populație. În timp ce încredințez milostivirii lui Dumnezeu persoanele care și-au pierdut viața, exprim apropierea mea spirituală rudelor lor, răniților, celor evacuați și tuturor celor care suferă din cauza acestui eveniment dramatic. Vă invit să vă uniți cu mine în rugăciune, pentru victime și pentru cei dragi ai lor: să recităm împreună Bucură-te, Marie.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări! Vă mulțumesc pentru prezența voastră și vă urez o sărbătoare frumoasă a Sfintei Fecioare Maria ridicată la cer. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat