Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoare la Surorile Clarise Urbaniste

Ca în fiecare an, Surorile Clarise Urbaniste sărbătoresc cu mare drag și bucurie atât sărbătoarea mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor", cât și solemnitatea sfintei Clara de Assisi, fondatoarea celui de-al doilea Ordin Franciscan. Astfel și anul acesta am avut ocazia de a celebra aceste frumoase sărbători unite de novena de pregătire pentru solemnitatea sfintei Clara.

În ziua de 2 august 2018, la ora 9.00, a avut loc sfânta Liturghie a hramului mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor", prezidată de pr. Alexandru Olaru OFMConv., asistent spiritual, și concelebrată de un frumos număr de preoți din Roman și împrejurimi.

Pr. Augustin Patrașcu OFMConv, magistru de novici de la Prăjești, a subliniat în omilia sa despre istoria și importanța indulgenței voite de Francisc de Assisi. Indulgența de la Assisi, cunoscută și ca "Iertarea de la Assisi", a fost acordată în 1216 de papa Honoriu al III-lea tuturor credincioșilor, la cererea înaintată de Francisc care a exclamat: "Vreau să vă trimit pe toți în paradis!" Argumentările lui Francisc l-au impresionat pe papa și l-au convins să accepte cererea. Astfel, penitentul, îndeplinind condițiile prevăzute pentru obținerea indulgenței, ar fi eliberat "de vină și pedeapsă în cer și pe pământ, din momentul botezului până în ziua intrării în această biserică". Ia naștere astfel "Iertarea de la Assisi" sau "Indulgența de la Porțiuncula".

În aceeași zi, la ora 20.00, a început Novena de pregătire pentru solemnitatea Sfânta Clara, celebrată de către parohiile învecinate orașului Roman, împreună cu corurile lor, iar predicator în acest an a fost pr. Claudiu Eva SVD de la Cordun.

Pentru novena din acest an, am ales ca temă de meditație "Frumusețea vieții creștine în sfânta Clara din Assisi, cum ea a reușit să trăiască fericirile și cum au condus-o la sfințenie și ce exemplu ne-a lăsat din trăirea sa". Contemporanii săi o descriu așa: "nobilă din naștere, dar mai nobilă în spirit; fecioară în trup, foarte curată la minte, tânără cât privește vârsta, iscusită în judecată; statornică în bine; logodită pentru totdeauna cu iubirea divină, înțeleaptă și în același timp umilă; Clara cu numele, mai clară prin viață, foarte clară prin trăire" (Toma de Celano).

Părintele predicator, a străbătut acest drum al fericirilor inspirându-se din documentul papei Francisc Gaudete ed exsultate (Cap III) și din viața sfintei Clara, din mărturiile lăsate de surorile care au trăit cu ea în mănăstirea "Sfântul Damian" din Assisi. Pe parcursul novenei pr. Claudiu Eva ne-a vorbit cu multă eleganță despre sfințenie și despre modul mai apropiat de trăire evanghelică în viața sfintei Clara. Ne spunea că "sfântul este o persoană care punându-l pe Cristos în centrul vieții merge împotriva curentului lumii de azi, propunând un ideal pe care lumea, în general, nu îl consideră la modă". Aceasta ar trebui să ne edifice, pentru că Duhul Sfânt, în creativitatea sa, ne înalță la un nivel de modă diferit, care dă noblețe, demnitate, lumină, bucurie, fericire și ne ține strânși legați cu Autorul sfințeniei. Ce bucurie se naște în sufletele noastre gândindu-ne că Fericirile sunt o sinteză a vieții creștine sau, mai bine spus, "miezul" evangheliei, pe care cu toții îl căutăm și vrem să ne hrănim, pentru ca viața noastră susținută de această hrană, să capete sens, culoare și frumusețe. Această viața creștină asemenea sfintei Clara, o putem trăi dacă vrem și noi, adăpându-ne din izvorul Fericirilor, un izvor care nu seacă niciodată, dar care cu cât iei mai mult din el, cu atât tot mai mult se reînnoiește. E un izvor de bucurie: "fericiți, fericiți, fericiți!"

În ziua de 11 august 2018, în solemnitatea Sfânta Clara de Assisi, am avut fericita ocazie de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu pr. Sorin OFMConv, vicar provincial, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și mulți credincioși.

Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dat harul să o sărbătorim și anul acesta pe sfânta Clara cu multă bucurie si intensitate. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că a făcut să trăim un moment de har, și-l rugăm să ne ajute în continuare să fim întotdeauna iubitori de El și de sufletele noastre.

"Iubește-l cu toate puterile tale
pe acela care s-a dăruit cu totul
din iubire față de tine"
(IF 2889)

Sr. Dorotea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 august: Roman: Sărbătoare la Surorile Clarise Urbaniste


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat