Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Jubileul de 50 de ani al părintelui Isidor Mărtincă

Părintele Isidor Mărtincă, însoțit de PS Aurel Percă și de alți 20 de preoți, majoritatea originari din Săbăoani, a celebrat duminică, 12 august 2018, la ora 10.30, o Liturghie solemnă în comunitatea natală, Săbăoani, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de Preoție.

La predică părintele paroh Irinel-Iosif Iosub a subliniat că statornicia părintelui în acești ani se datorează harului lui Dumnezeu și iubirii pe care părintele a avut-o și o are față de Cristos și față de oameni. Părintele paroh a subliniat că a primi o misiune din partea oamenilor este dovadă de încredere, însă a primi o misiune din partea lui Dumnezeu este dovada cea mai înaltă a celei mai absolute încrederi, căci misiunea preotului este aceea de a continua opera stăpânului său, iar opera stăpânului său a fost aceea de a-i sfinți și mântui pe oameni.

La sfânta Liturghie au participat mai mulți credincioși din Săbăoani și din împrejurimi, sărbătorind împreună cu părintele această zi atât de importantă pentru sfinția sa. Corul a fost la înălțime, ca întotdeauna, ajutându-i pe cei prezenți să-și înalțe glasul spre Dumnezeu.

La sfârșitul sfintei Liturghii întreaga comunitate i-a cântat părintelui La mulți ani, după care PS Aurel Percă l-a felicitat personal pe părintele Isidor.

După sfânta Liturghie a avut loc și un spectacol artistic susținut de tinerii din Săbăoani, care au întreținut atmosfera cu cântece și dansuri populare. În acest timp cei prezenți au putut servi o felie de cozonac și un pahar de vin.

Îi dorim părintelui La mulți ani!

Pr. Mădălin-Răzvan Iacob

***

Părintele Isidor Mărtincă s-a născut la 12 aprilie 1944 la Săbăoani, județul Neamț, din părinții Anton și Catrina.

Formarea religioasa a părintelui începe cu Seminarul mic din Iași, în perioada 1958-1962, urmând apoi cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic, din Iași, între anii 1962 și 1968. A fost sfințit preot la 15 august 1968 la Iași. În anul 1968, Părintele Isidor Mărtincă a fost numit paroh în localitatea Mihail Kogălniceanu din jud. Constanța, iar între 1974 și 1983 este vicar la catedrala "Sfântul Iosif" din București, urmând ca în anul 1983 să devina paroh la aceeași catedrală. Urmează studii postuniversitare la Universitatea Pontificală din Lateran - Roma (1984 - 1988), susținându-și teza de licența in 1986, finalizând în anul 1988 și studiile doctorale în teologie - drept canonic.

Experiența sa profesională, misionară și activitatea didactică se conturează de-a lungul timpului prin misiunile pe care le-a avut în domeniul educațional: între anii 1990 și 1992, părintele Isidor Mărtincă este director la Școala Postliceala Sanitară "Sfântul Iosif" din București, iar în anul 1991 este numit profesor de teologie dogmatică și drept canonic, confirmat de Ministerul Învățământului. Între 1991 și 1995, părintele își exercită funcția de rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București, iar între 1994 și 2012 este decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială din cadrul Universității București. Începând cu anul 2012 părintele este profesor universitar emerit în cadrul aceleiași universități.

În continuare redăm câteva dintre cuvintele părintelui Mărtincă la ceas aniversar:

"Îmi amintesc cu plăcere că în timp ce eram prosternați la sfânta Liturghie în care episcopul, de pioasă amintire, Petru Pleșca ne-a hirotonit preoți, în timpul Litaniei tuturor sfinților, i-am cerut Domnului să mă călăuzească în viața de preot și să mă ajute. Printre altele, am cerut într-un mod deosebit harul de a propovădui cu eficacitate Cuvântul lui Dumnezeu. Și sigur, nu fără muncă și străduință, m-a ajutat Marele Preot, Domnul nostru Isus Cristos să propovăduiesc Evanghelia, cuvântul sacru, prin cuvânt, în scris și fapte. Pentru aceasta îi mulțumesc lui pentru toate roadele mele în această privință".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Săbăoani: Jubileul de 50 de ani al părintelui Isidor Mărtincă

* * *


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat