Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara: Consacrarea episcopului Pál József-Csaba

"Cu bucurie în suflet anunț clerul, persoanele consacrate și enoriașii diecezei noastre, că în această zi, în data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe pr. Pál József-Csaba, canonic, arhidiacon și paroh".

Astfel se adresa Excelența Sa episcopul Martin Roos, în calitate de administrator apostolic, celor păstoriți de el vreme de 19 ani ca episcop titular al Diecezei de Timișoara.

Noul episcop, născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Șoimeni-Ciuc, județul Harghita, a fost hirotonit preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal. Din 1987 și până la data numirii sale, timp de 31 de ani a slujit ca paroh în Parohia "Maria Zăpezii" din Reșița. Consacrarea și instalarea întru episcop a avut loc la 6 august, în sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, începând cu ora 10:00 în catedrala "Sfântul Gheorghe" din Timișoara, cunoscută și ca domul romano-catolic din Piața Unirii.

"Celebrant principal al sfintei Liturghii solemne și consacrator principal a fost Excelența Sa Martin Roos, episcop, administrator apostolic de Timișoara, avându-i alături pe Excelențele Lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia.

La acest eveniment deosebit a fost prezent și Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu episcopii din Conferința Episcopilor din Română, printre care Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău.

De asemenea, au luat parte și aproximativ 200 de preoți din România, Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania și Republica Moldova.

La sfânta Liturghie de sfințire din partea Guvernului României a participat dl Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, care la sfârșitul ceremoniilor a ținut un discurs, și dl Cezar Păvălașcu, șef serviciu al Serviciului de Asistență, Învățământ, Accesare Fonduri din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Ritualul consacrării a fost oficiat în germană, maghiară, română și latină și a început cu citirea de către ES Miguel Maury Buendía a documentului de numire. Ceremonialul a continuat cu promisiunea candidatului de a sluji ca păstor în cadrul Bisericii și cu Litania tuturor sfinților, prin care s-a invocat ajutorului lui Dumnezeu asupra noului episcop. În momentul cântării litaniei, noul episcop s-a prosternat cu fața la pământ înaintea altarului, gest care exprimă angajamentul și dăruirea totală prin care primește episcopatul.

Toți episcopii prezenți și-au impus mâinile la momentul consacrării, după care noul episcop a fost uns cu sfânta crismă și i s-a înmânat evangheliarul. După acest moment, episcopul consacrator i-a înmânat episcopului nou-sfințit însemnele episcopale: inelul și mitra (inelul care simbolizează fidelitatea și mitra, simbol al demnității episcopale).

Întronarea Preasfințitului József-Csaba a avut loc după ce a preluat cârja episcopală, simbol al autorității cu care a fost investit pentru dieceza în fruntea căreia a fost așezat. Cârja episcopală a fost predată de episcopul emerit de Timișoara, PS Martin Roos, după care l-a fost condus pe noul episcop la scaunul episcopal. Liturghia de consacrare a continuat cu "sărutul păcii" oferit de toți episcopii prezenți, gest care exprimă bucuria de a-l primi în colegiul episcopal. Ei au fost urmați de preoții Diecezei de Timișoara.

La finalul ceremoniei, diferiți oficiali l-au felicitat pe noul episcop și i-au urat o păstorire îndelungată.

Marți, 7 august, Preasfințitul a celebrat o primă sfântă Liturghie pontificală în bazilica minoră de la Maria Radna, cu începere de la ora 11.00, avându-i alături pe Excelențele Lor ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Cornel Damian și PS Anton Coșa.

Pr. Paul Budău

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate de Angelus Communicationis pe facebook, de unde a fost preluată și fotografia de la această știre.


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat