Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Argentina spune „nu” avortului

De Andrés Beltramo Álvarez

O sesiune-maraton, cortegii uriașe pe străzi, presiuni politice de tot soiul și o bătălie vot cu vot. Concluzia negocierilor Senatului cu privire la propunerea de lege despre avort părea aproape un rezumat al ultimelor luni de politică argentiniană. Joi, în zori, organul legislativ a respins normativa. În afară de „triumful” unora asupra altora, societatea s-a confruntat și l-a sfârșit s-a și divizat. Acesta este motivul pentru care episcopii din țară au chemat „să se asume și să se lucreze asupra noilor diviziuni apărute între noi din această propunere de lege, printr-un reînnoit dialog”.

Votul s-a încheiat după 12 ore de intervenții. La sfârșit, 38 de senatori au votat „nu” și 31 „da”. Trebuia dată cale liberă schemei trimise inițial de Camera Deputaților, care o aprobase la 15 iunie cu 129 de voturi pentru și 125 împotrivă. Altfel de cum s-a întâmplat în rândul deputaților, de data aceasta s-a impus „valul ceresc al celor două vieți” într-o confruntare egală de forțe.

Episcopii din țară, văzând verdictul, au decis să asume o poziție de conciliere. „Ca Biserică, am participat la dezbatere căutând un dialog iluminant, fără a-i considera dușmani pe cei care gândeau altfel”, indică o declarație oficială a comisiei executive a Conferinței Episcopale Argentiniene.

Textul le mulțumește și tuturor celor care s-au pronunțat pentru a apăra viața și se referă îndeosebi la mărturia săracilor care, afirmă el, ne învață mereu „să primim viața așa cum vine și să știm să ne îngrijim de ea pentru este un dar al lui Dumnezeu”. În afară de asta, reafirmă că dialogul dintre Bisericile creștine cu celelalte religii a crescut grație eforturilor pentru a ocroti viața, de la zămislire până la moartea naturală.

„Acum trebuie prelungite aceste luni de dezbatere și propuneri concret în angajarea socială necesară pentru a fi aproape de orice viață vulnerabilă. Ne aflăm în fața unor mari provocări pastorale pentru a vesti cu claritate mai mare valoarea vieții: educația sexuală responsabilă, însoțirea spre case materne apărute ad hoc în cartierele noastre cele mai umile pentru a însoți femeile însărcinate aflate în situații de vulnerabilitate și atenția față de persoanele care au trăit drama avortului”, afirmă textul.

Mesajul a fost semnat de președintele Conferinței Episcopale și episcop de San Isidro, Óscar Ojea, vicepreședinții și arhiepiscopii Mario Poli (Buenos Aires) și Marcelo Colombo (Mendoza); secretarul general Carlos Malfa, episcop de Chascomús. În sfârșit se amintește și #ValeTodaVida și este invocată Sfânta Fecioară Maria de Luján pentru a ajuta și a învăța „să se respecte viața, să fie îngrijită, apărată și slujită”.

Cuvinte care reflectă luni intense pe care le-a trăit Biserica argentiniană. Propria Conferință Episcopală a schimbat poziția sa, probabil trasă de circumstanțe și după ce s-a confruntat cu realitatea. Inițial, episcopii au luat o linie de prudență, cu comunicate generale și invitând la dialogul public și deschis. Discuția, inițiată de mass-media, i-a surprins, pentru că nu făcea parte din agenda politică imediată, și guvernul nu o pusese pe masă în timpul campaniilor electorale din 2017.

Până la urmă, au avut cartoful fierbinte în mână, în parte prin voința guvernului Mauricio Macri. Între păstorii și o bună parte dintre credincioșii catolici din țară există convingerea că avortul n-ar fi devenit temă națională dacă n-ar fi fost luat de președinte și de conducătorul cabinetului său, Marcos Peña. Paradoxal, există o corelație directă între mari sectoare de catolici activi și piața electorală a partidului oficial «Cambiemos». Deci nu este greșit arăta că dând impuls discuției despre această propunere de lege, președintele a pus în pericol o parte dintre alegătorii săi.

Probabil că Macri și asesorii săi credeau că forțează mâna fără a plăti niciun preț politic. Probabil se încredeau că va fi mai puternic „antikirchenismul” sau „antiperonismul” de mare parte din același grup electoral, crezând că va fi dispus să voteze din nou Cambiemos (în 2019) în pofida erorilor sale evidente și multiple, de teama întoarcerii la corupția din trecut. Probabil că nu au evaluat nici capacitățile de mobilizare masivă a catolicilor înșiși și a reprezentanților altor religii, cum ar fi evanghelicii.

Un nou element a modificat puternic scenariul. Pentru prima dată în atâția ani, un sector al societății a coborât în stradă. De la surprinzătorul și enormul cortegiu din 25 martie în atâtea orașe din țară, până la manifestația impresionantă a sute de mii, sâmbătă 4 august, în centrul orașului Buenos Aires. Aceasta din urmă definită de unele mass-media drept cea mai mare concentrare împotriva avortului în istoria țării. După mai multe zile s-au revărsat pe străzi și zeci de manifestații în principalele orașe din Argentina.

Voință care n-a trecut în surdină în ambientele politice. A folosit și pentru a confirma mai mulți senatori în votul lor împotriva propunerii de lege. Și a devenit și cea mai articulată mișcare citadină din Argentina. A depășit chiar pe episcopi, determinându-i (din exterior) să promoveze și mai multe inițiative împotriva legii.

Și astfel, președintele Conferinței Episcopale, Ojeda, a trecut de la evitarea oricărui tip de sprijinire față de manifestanți, cu puține zile înainte de 25 martie, la celebrarea unei Liturghii imense în sanctuarul Stăpânei Noastre de Luján, în timpul căreia a cerut direct legislatorilor să nu aprobe legea.

Cu câteva zile înainte de votul din senat, practic toate sectoarele Bisericii catolice și-au făcut auzit glasul. În timpul sărbătorii sfântului Caietan, cardinalul Poli a cerut să fie respectați cei nenăscuți, cei mai lipsiți de apărare. Mai înainte, în lunile mai calde ale dezbaterii, papa Francisc a trimis semnale clare de la Roma. A vorbit public împotriva avorturilor selective și a animat și apărarea fermă și hotărâtă a vieții într-un document oficial.

Unul dintre arhiepiscopii săi cei mai de încredere și păstor de la La Plata, Víctor Manuel Fernández, a cerut și președintelui Mauricio Macri să nu promulge legea în cazul în care ar fi fost aprobată. După ce a aflat rezultatul votului de la senat, a publicat un text în care recunoaște că senatorii din nordul țării nu au votat în favoarea copiilor aflați în sânul matern „pentru că au fost presați de preoți”, ci „datorită presiunii poporului pe care ei trebuie să-l respecte”. Și a și avertizat: „Cer respect față de poporul din nord, care nu merită să fie definit înapoiat pentru că iubește viața celor mici”.

„Mulțumesc că nu a dispărut argumentul fals care susține drepturile celor mai subdezvoltați (cei deja născuți), ajungând să se elimine fără pedeapsă viața celor mai puțin dezvoltați (cei încă nenăscuți). Dacă eliminăm toate consecințele acestei logici a dezvoltării, cei care sunt abili în mod diferit sau mai puțin inteligenți ar avea mai puțină demnitate umană decât ceilalți și interesul celor mai puternici ar justifica pierderea drepturilor lor”, a adăugat el.

În același timp a afirmat și că nu vrea să sărbătorească „nu”-ul spus avortului, pentru că nici legislatorii nici „societatea în general nu pot să viseze liniștiți”. Motivul? Încă nu s-a discutat despre însoțirea sarcinilor nedorite, despre femeile cu probleme și nici despre modul de a promova adopțiile, de a preveni sarcinile în rândul adolescentelor, de a mări o paternitate responsabilă și de a îmbunătăți accesul la sănătate pentru femeile sărace.

„Fie societatea, fie Biserica – a concluzionat el – au făcut puțin cu privire la aceste teme, chiar dacă trebuie recunoscut că în Biserică au crescut grupurile care însoțesc femeile care avortează pentru a le ajuta să regăsească pacea, iar „curas villeros” au creat locuri pentru a însoți sarcinile nedorite. Dacă a folosit la ceva această dezbatere este pentru a recunoaște toate îndatoririle care încă trebuie făcute”.

(După Vatican Insider, 9 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat