Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghie cu requiem pentru eroi pe vârful Budacu

PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă, de un grup de preoți și de credincioși, a celebrat, miercuri, 8 august 2018, o Liturghie cu requiem pe vârful Budacu (1.859 m), din masivul cu același nume din Munții Bistriței, pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial.

Am ajuns pe vârful Budacu mergând pe valea Borcăi, pe drumuri forestiere. De sus se vedeau plaiuri frumoase din Munții Stânișoarei și Munții Bistriței. Ne-am oprit la o stână. După un timp am pornit spre vârful Budacu. Pe măsură ce se urcă priveliștea se deschide și se văd părți din Munții Ceahlău și Hașmaș.

Vârful Budacu e marcat cu o cruce metalică. Lângă aceasta e o piatra pe care e notat 1898. În apropiere flutură un steag românesc. De aici se vede bine spre Giumalău și Rarău, dar și spre Munții Stânișoarei. În depărtare se vede Ceahlăul, iar spre vest Călimanii.

Unul dintre pădurari povestea că a găsit cu câteva săptămâni înainte în apropiere mai multe cartușe, o bucată dintr-un binoclu și a văzut urmele tranșeelor, semn că acolo au fost date lupte.

În fața crucii s-a pus o masă care a ținut loc de altar, s-a celebrat sfânta Liturghie și ne-am rugat.

* * *

În Bucovina au murit mulți în timpul Primului Război Mondial. Numărul nu-l știe nimeni. Pe atunci această zonă era alipită Austriei.

Cercetătorul Paul Brașcanu, cu generozitate, a pus la dispoziție, prin pr. Iosif Răchiteanu, fotografiile vechi pe care le-a adunat. Cele mai multe sunt chiar din timpul Primului Război Mondial cu cimitire militare, monumente ale eroilor, biserici bombardate. Unele fotografii arată cum erau înmormântați eroi morți pe front (Iacobeni), sau pe cei căzuți pe câmpul de luptă.

Dincolo de mărturia istorică, fotografiile sunt importante pentru că în ele se vede cum erau atunci cimitirele militare. Majoritatea militarilor căzuți aveau cruci de lemn, alții erau puși în gropi comune. Unii erau îngropați în păduri, în apropierea frontului.

Se pot vedea cimitire sau morminte la Câmpulung Moldovenesc, Neagra Șarului, Coșna, Vatra Dornei, Mestecăniș, Iacobeni, Dornișoara (Dorna Volgy), Cârlibaba, Prislop, Ciocănești, Vama (de pe Dobra), Rărancea, Dobrănăuți, Borșa, Vicov, Rădăuți etc.

Pe linia Borșa-Prislop-Cârlibaba-Mestecăniș-Bîrnărel-Crucea-Broșteni-Borca-Neagra Șarului s-au dus lupte grele. Ce s-a întâmplat cu cimitirele militare sau cu mormintele eroilor? De ce se știe astăzi așa de puțin de locul unde au fost înmormântați cei care au căzut în lupte?

Răspunde Paul Brașcanu: "Mulți dintre ei zac și acum neștiuți prin munți, sub mușuroaie răzlețe de iarbă... În cimitirul de la Cârlibaba unde au fost îngropați soldați căzuți în luptele duse în Primul Război Mondial, astăzi e pustiu. O cruce veche, a unui ofițer german, ucis la 23.09.1916 într-un atac rusesc, e stingheră și tristă. Cel de aici par uitat, fără nume, părăsit chiar și de foștii lui camarazi, care au fost deshumați la cererea rudelor și ale unor asociații ale veteranilor de război prin anii 2005-2006 și repatriați în Germania".

După război, repatriați au fost și o parte dintre soldații italieni. Alte cimitire sau morminte au intrat în uitare în timpul comunismului.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 8 august: Liturghie cu requiem pentru eroi pe vârful Budacu

- Eroi și cimitire militare


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat