Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Ecouri de la Întâlnirea Diecezană a Familiilor

Sâmbătă, 4 august 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, familiile din toate parohiile s-au adunat în jurul păstorului diecezei spre a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul familiei.

Am cules câteva din mărturiile participanților și vi le oferim spre mai marea slavă a lui Dumnezeu:

  • "Eu atât am de spus, a fost frumos! Am multe emoții, mai ales că e și soțul lângă mine. Să spună el ce mi-a spus la sfârșitul Liturghiei (Am încercat să-l convingem să spună, dar a pasat cuvântul tot la soție). Mi-a spus că acum e convins că o căsătorie fără binecuvântarea lui Dumnezeu nu are cum să fie căsătorie și de asta la foarte mulți nu le merge bine, pentru că refuză binele, care este Dumnezeu" (Maricica).

  • "Suntem fericiți că am venit la Nisiporești. Ne-ar fi părut rău să aflăm de la alții cât de frumos a fost. Nu o să uit ce a spus doamna profesor de la Roma, că omul nu poate trăi fără iubire. Mi se pare că sunt cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea. Așa e, nu putem trăi fără să iubim și fără să fim iubiți" (Iacob).

  • "Eu am de spus mai multe. Mi-a plăcut că familiile au înțeles momentul și că au participat așa cum v-ați dorit, din toată dieceza. Nu știu câte au fost ca număr, cred că nici nu e important. Ceea ce trebuie să rămână e că în dieceza noastră se fac eforturi pentru ca familiei să-i fie bine. Cred că acum fiecare dintre noi se poate bucura că are un sprijin, de la cursurile pentru logodnici, la întâlnirile cu văduvele, cu familia rănită, cu familia, fiecare se poate regăsi pe undeva. La Nisiporești a fost o sinteză din toate. Cu toții ne-am simțit reprezentați și am putut descoperi acolo multă iubire, multă grijă, o preocupare aparte din partea episcopului, a preoților, a preoților care au organizat întâlnirea, dar și din partea oamenilor care ne-au întâmpinat cu atâta căldură, oferindu-ne chiar și prânzul. Mi-a plăcut experiența de viață a doamnei care a cântat împreună cu fanfara și evident momentul în care a fost înălțat către cer rozariul din baloane. M-a trecut un adevărat fior văzând cum s-a îndreptat exact către soare pierzându-se încet-încet pe cerul senin. E frumos când oamenii se adună adunați de Dumnezeu, când oamenii mulțumesc pentru ceea ce sunt și când vin să se încarce pentru ceea ce urmează. Mulțumim diecezei că are grijă de familie!" (Francisca).

  • "A fost pentru prima dacă când participăm la o astfel de întâlnire. Ne-a plăcut, la modul cel mai sincer, ne-a plăcut! Abia așteptăm și alte întâlniri cu familiile. Aici am înțeles că ele există, că se fac, dar noi nu știam de ele. Sper să fim informați mai bine în acest sens și din timp ca să ne organizăm. Ne-a plăcut și ne place să vedem familii adunate împreună" (Anton și Maria).

  • "Mi-a plăcut mult cateheza zilei, cuvinte clare, la obiect și fără menajamente. Ni s-a spus în față ce avem de făcut, s-a spus și preoților, dar și soților. Despre curăție nu prea se vorbește. Și eu știam că e pentru preoți, călugări și măicuțe, dar am înțeles că e și pentru soți, că și noi, în loc să folosim anticoncepționale, suntem sfătuiți să folosim castitatea. E bine, de ce nu?! Noi avem deja o vârstă, dar poate cei mai tineri să înțeleagă și să nu repete greșelile noastre" (Iosif).

  • "Un gând pentru episcop, să nu se descurajeze. Nici cei de la Oficiul pentru Familii! E greu cu familiile, e greu să înțelegem că Biserica ne vrea binele, că vrea să fim pregătiți, că ne vrea mai aproape de Dumnezeu. Doar o muncă susținută va aduce și roade. Să-i încurajeze și pe preoți să lucreze cu familiile, să se apropie mai mult de ele, să le susțină. Mai ales în aceste timpuri grele când reperele se clatină, familia are nevoie de sprijin, de cineva căruia să nu-i fie teamă să se apropie de ea, să-i vorbească, să-i spună în mod direct ce are de făcut, să-i arate în mod limpede calea de urmat. Preasfințite, avem nevoie de dumneavoastră și de preoți!" (Carmen).

  • "M-am bucurat să văd mormântul Veronicăi Antal la Nisiporești. Și ea a venit dintr-o familie. Dacă acolo nu ar fi văzut și învățat ce înseamnă credința și curăția, nu ar fi devenit martiră a curăției. Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne dă atâtea modele" (Mirela).

Culese de Eugenia Dămătăr

* * *

Nisiporești (NT): Întâlnirea Diecezană a Familiilor (știre cu album foto)

* * *

Reportaj despre eveniment, transmis de Jurnalul Regional TVR IAȘI


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat