Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predeal: Tabără vincențiană "Împreună vom fi bune mlădițe în via Domnului"

Animați de dorința de a înțelege planul lui Dumnezeu de a pune în valoare, dragostea creativă, inventivă și importanța unității între membrii Conferințelor Sfântul Vincențiu de Paul, 28 de membri s-au reunit în pitorescul și ospitalierul oraș montan Predeal, la Parohia "Adormirea Maicii Domnului", în perioada 25-29 iulie 2018. Participanții au fost membri vincențieni din Iași ("Sfântul Anton", "Sfânta Tereza"), Tomești, Târgu Frumos, Adjudeni și Roman.

Programul întâlnirii, pregătit de Ana Doboș, a fost conceput în așa fel încât să îmbine armonios momentele de spiritualitate și momentele de relaxare.

Sfânta Liturghie, din fiecare dimineață, prezidată de îndrumătorul spiritual al reuniunii, părintele Sergiu Gabor, a oferit prin cuvântul de învățătură meditații vincențiene care ne-au ajutat să înțelegem că în orice timp și în orice loc trebuie să oferim iubire aproapelui nostru.

În prima zi, după sfânta Liturghie, am pornit în drumeție către Canionului "7 scări" din Munții Piatra Mare, însoțiți de rugăciunea Rozariul vincențian prin care am invocat, prin mijlocirea fericitului Frederic Ozanam, de la Dumnezeu, Tatăl nostru, ocrotirea, sfințirea și ajutorarea săracilor pe care îi slujim; ocrotirea și sfințirea familiilor noastre și a membrilor conferințelor. Am încheiat ziua cu un alt moment, cu emoții și trăiri intense, spălarea picioarelor la o parte din membri de către altă parte a membrilor, ca o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la umilință, servire și iubire de aproapele și menită să realizeze între membri o atmosferă frățească și spiritul de jertfă, să înmulțească în lume dragostea de aproapele și binefacerea.

A doua zi am continuat traseul spiritual și turistic prin conferința "Săracul de azi" susținută de Ana Doboș și rugăciunea Calea Sfintei Cruci dedicată săracilor făcută pe drumul TransBucegi, Platoul Bucegi. Calea sfintei cruci, având motoul "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la el însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze. Pentru ca cine va voi să-și salveze viața, o va pierde; iar cine își va pierde viața pentru mine, o va salva" (Mt 16,24-25 ), ne-a învățat și arătat iubirea lui Dumnezeu față de noi, ne-a ajutat să ne recunoaștem păcatele noastre și să le părăsim pentru a ne împărtăși din viața sa.

Ziua de sâmbătă ne-a oferit conferința susținută de părintele Sergiu, având ca temă "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut". Părintele a arătat adevărată problemă a lumii contemporane: lipsa iubirii, arătând că Dumnezeu este iubire a citat din 1 Corinteni, cap. 13, în care sfântul apostol Paul face "elogiul iubirii".

Discuții intense și constructive au fost la meditarea asupra primului "Raport privind activitățile caritative ale Societății «Sfântul Vincențiu de Paul»", din care actualul îndrumătorul spiritual al societății, pr. Robert Maloy, din Congregația Misiunii, ne-a provocat să considerăm conferința ca pe o binecuvântare pentru membri: conferința unește membrii între ei și permite membrilor să ajungă la inima săracilor.

Duminică dimineață, un moment de rugăciune, de maximă încărcătură emoțională și spirituală s-a petrecut în capela romano-catolică de la Predeal - Cioplea. Capela a fost construită din lemn în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 1948 și vara lui 1949. Monseniorul Vladimir Ghika, fericit din 31 august 2013, a avut ideea construirii capelei și s-a și ocupat de realizarea ei, motiv pentru care este considerat ctitorul capelei. Mons. Ghika a fost cel care a ales să dedice capela Sfintei Fecioare Maria, cu hramul Notre-Dame de la Liberté (Sfânta Maică a Libertății), cu referire evidentă la lipsa de libertate religioasă în care se afla Biserica Catolică din România în acea perioadă, cu hramul "Sfânta Maică a Libertății", celebrat în fiecare an în ziua de 18 iulie.

Sfânta Liturghie a comunității și de încheiere a taberei vincențiene, de duminică, ora 11.30, concelebrată de părintele Sergiu Gabor și părintele paroh al comunității din Predeal, pr. Alois Arcana, a fost precedată de sfântul Rozariu susținut de vincențieni, iar la momentele liturgice, lecturi, psalm, rugăciunea credincioșilor au participat și câțiva membri vincențieni.

Mulțumim părintelui paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Predeal, preot Alois Arcana, pentru ospitalitate, înțelegere și asigurarea cadrului necesar pentru desfășurarea eficientă a întâlnirii, binefăcătorilor pentru ofertele materiale și susținere spirituală.

Ca vincențieni, rămânem în Cristos de fiecare dată când vizităm o persoană săracă. În mod fizic, rămânem în casa lui Cristos real și prezent în casa celui nevoiaș. În mod fizic vizita ne permite să fim uniți cu vița, cu "domnii și stăpânii noștri". Aducem rod atunci când căutăm demnitatea celui nevoiaș și a familiei lui. Aducem rod atunci când ducem cu noi în viața profesională, familială și socială ceea ce am învățat de la maeștrii noștri. Rămânem în Cristos atunci când "stăruim", chiar dacă pentru el suntem persecutați, bătuți cu pietre, loviți și chiar omorâți.

Să fim vincențieni este o hotărâre conștientă de a fi o mlădiță strâns unită cu vița - Cristos - și împreună cu el să aducem rod pentru cei pe care-i slujim și ne slujesc. Această hotărâre fermă ne deschide inima lui Cristos ca el să rămână în noi.

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-29 iulie: Predeal: Tabără vincențiană "Împreună vom fi bune mlădițe în via Domnului"


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat