Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Egipt, crimă în mănăstire. Ucis episcopul copt Epifan

De Gianni Valente

Era un om al rugăciunii și comuniunii Anba Epifan, episcop copt ortodox și abate al mănăstirii "Sfântul Macarie cel Mare". Celebra martiriul creștin ca imitare a lui Cristos și experiență de victorie, semn al unei credințe care nu încetează să-i ceară Duhului Sfânt și darul comuniunii depline "între noi creștinii". A fost ucis în mănăstirea sa, în zori, în timp ce mergea în biserică pentru a recita cu ceilalți călugări rugăciunile de dimineață. Și moartea sa apare caracterizată de o trăsătură de martir. Cu atât mai mult cu cât cei care l-au ucis n-au fost jihadiștii, sau vreun tâlhar venit din afară, ci unul - ipoteză neliniștitoare, dar până acum neexclusă - care participa la viața obișnuită a comunității sale monastice.

Biserica coptă ortodoxă, prin purtătorul său de cuvânt, a vorbit despre "incertitudini cu privire la circumstanțele morții lui Anba Epifan". Corpul său a fost găsit într-o baltă de sânge, în zorii zilei de duminică, 29 iulie 2018, de-a lungul itinerarului pe care și în acea dimineață ar fi trebuit să-l ducă de la chilia sa la biserică. În conformitate cu reconstrucțiile făcute de mass-media locale, episcopul ar fi fost lovit în cap cu un obiect greu și ascuțit. În investigațiile dispuse de autoritățile judiciare sunt interogați și membrii comunității monastice, în căutarea de indicii care să ajute la identificarea autorului și motivul crimei. În timp ce patriarhul copt ortodox Tawadros al II-lea urmărește prin câțiva trimiși personali desfășurările evenimentului tragic petrecut într-o comunitate monastică ce era foarte îndrăgită și de el din multe motive.

În istoria recentă a creștinătății copte, mănăstirea "Sfântul Macarie cel Mare" (Davr Anba Maqar), în regiunea Wadi Natrun, nu este un loc ca altele. Începând de la sfârșitul anilor Șaizeci din secolul trecut, acea mănăstire a devenit centrul de iradiere a operei spirituale a lui Matta el-Meskin, una dintre figurile cele mai luminoase ale renașterii monahismului copt în a doua jumătate a secolului al XX-lea, de-a lungul liniei care perpetuează tradiția "Părinților Pustiului". Raporturile sale cu ierarhia Bisericii copte și mai ales cu patriarhul Shenuda al III-lea au fost complicate și uneori conflictuale, chiar în anii în care reînflorirea mișcării monastice din Egipt devenea instrument pentru a redescoperi comoara credinței, păstrată de-a lungul secolelor de dominație musulmană.

De la venirea sa la Dayr Anba Maqar, Matta el-Meskin a știut să redea viață mănăstirii, a atras acolo numeroși discipoli. Călugărul - așa cum a amintit studiosul Alberto Elli în intervenția sa la Întâlnirea Comunități din Bose dedicată lui Matta el-Meskin, în mai 2016 - "a început să ducă o proprie acțiune ecumenică fără legătură cu aceea a patriarhului Shenuda al III-lea. De exemplu, Matta el-Meskin a adoptat o atitudine conciliantă cu privire la problema lui Filioque". Drept consecință, papa Shenuda a interzis să se vândă în librăriile parohiale operele lui Matta el-Meskin.

Și Epifan - ca actualul patriarh Tawadros al II-lea - a fost influențat în formarea sa de figura lui Matta el-Meskin. În anumite rezistențe provocate de magisteriul spiritual al lui Tawadros se găsește încă urmă a contrastelor care l-au opus pe Matta el-Meskin patriarhului Shenuda. În vârstă de șaizeci și patru de ani, născut la Tanta, licențiat în medicină, Anba Epifan a intrat în mănăstire în 1984 și a fost hirotonit preot în 2002. Călugării din mănăstire l-au ales ca abate propriu în februarie 2013, când Tawadros al II-lea luase în primire funcția de patriarh de mai puțin de trei luni. De către noul patriarh Epifan a fost solicitat să continue opera pentru a readuce mănăstirea "Sfântul Macarie" la strălucirea sa antică.

Și mesajul său la Întâlnirea ecumenică de spiritualitate ortodoxă organizată de Comunitatea monastică din Bose despre "Martiriu și comuniune", în septembrie 2017, a oferit o contribuție prețioasă pentru a se demarca de falsificările și de echivocurile semănate ingenios, în manieră tot mai nerușinată, cu privire la natura și la dinamica proprii și incomparabile ale martiriului creștin: "Martiriul în Biserica coptă - a amintit Anba Epifan - este o realitate vie, care nu s-a întrerupt niciodată în cursul istoriei. Credeam că, o dată cu progresul tehnologic, cu globalizarea mijloacelor moderne de comunicare, cu lupta popoarelor și a națiunilor pentru o viață mai bună și cu răspândirea drepturilor omului, fenomenul martiriului va dispare și va fi izolat în trecut. În schimb, Biserica noastră continuă să ofere în fiecare zi noi martiri pe altarul iubirii cerești".

(După Vatican Insider, 30 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat