Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Experiența cu săracii îmbogățește și umanizează. Impresii misionare din Filipine

O tânără din Buhonca, Iulia Andreea Agiurgioaei, postulantă în cadrul Congregației "Notre Dame de Sion", a făcut o experiență misionară în Filipine, între 25 februarie și 10 iunie 2018, în urma căreia a acceptat să ne trimită câteva impresii.

"Bucuria și speranța, tristețea și angoasa oamenilor de azi, mai ales ale săracilor și ale tuturor celor care suferă, sunt și bucuria și speranța, tristețea și angoasa ucenicilor lui Cristos și nu există nimic cu adevărat omenesc care să nu aibă ecou în inimile lor" (Sollicitudo rei socialis)

Cu mare entuziasm am acceptat, acum câteva luni, propunerea superiorilor mei de a trăi o experiență de câteva luni în comunitatea din Filipine. Citisem și auzisem din diferite surse faptul că Filipine este o țară insulară, primitoare, dar și săracă, însă totul era din auzite. După un zbor extrem de lung și ore nedormite am aterizat la Manila, orașul unde surorile "Notre Dame de Sion" au comunitatea. Eram extrem de curioasă, dar în același timp frica de "nou" era prezentă în interiorul meu.

Am avut parte de o primire călduroasă, surorile așteptându-mă la aeroport. Prima impresie a fost una obscură. Drumul de la aeroport și până în comunitate a fost extrem de lung și nu din cauza distanței, ci a traficului foarte aglomerat. Tot ceea ce vedeam din mașină părea dezolant; oameni dormind pe stradă, barăci ce erau doar simple acoperișuri pentru niște suflete, unii încercând să facă un ban prin vânzarea de sticle cu apă la fiecare semafor, copii îmbrăcați sărăcăcios, iar marea majoritate fără nimic în picioare. Mă gândeam dacă nu cumva e un coșmar din care aveam să mă trezesc în dimineața următoare. A doua zi am înțeles că nu visasem, de fapt asta era realitatea. O realitate cu care aveam să mă obișnuiesc, și în cele din urmă să mă simt acasă.

Prima săptămână a fost de acomodare și acceptare a noii realități. Am văzut orașul și am început să realizez că aveam în fața ochilor o altă lume. Străzile mișunau de lume, Manila având o populație de 10 milioane de locuitori. Diferența dintre cartierele celor bogați și periferia orașului, plină de oameni care trăiau printre ruine și gunoaie, a fost un șoc pentru mine. Șederea în Manila a fost una scurtă, destinația finală fiind Kiloloron, un sătuc la 150 de km distanță de oraș, unde surorile au o altă comunitate.

În sfârșit, ajunsesem în Kiloloron. Primul impact cu acest sătuc nu a fost ușor. Mă uitam împrejur și îmi venea să plâng. Nu înțelegeam cum acei oameni pot locui în astfel de condiții, fiind privați de multe lucruri ce sunt esențiale pentru o viață cât de cât decentă. În decursul anilor, locuitorii au fost loviți de nenumărate ori de calamități naturale în care casele, bunurile materiale, dar și membrii ai familiilor au dispărut. Datorită voluntariatului meu într-o asociație, care îi ajuta financiar pe cei aflați în nevoi, am avut oportunitatea să descopăr istoria acestor oameni, să le fiu aproape, dar și să trăiesc ca ei.

Plecând din România în plin sezon de iarnă, căldura de acolo a fost primul meu "dușman" ce avea să-mi devină în scurt timp prieten. Puține au fost zilele în care temperaturile au scăzut sub 40°C. Mă întrebam adesea: "Oare cum rezistă acei oameni care lucrează pe șantier sau la câmp pe o astfel de căldură?" Dar în scurt timp aveam să aflu răspunsul: iubirea față de familie și dorința de a asigura hrana necesară pentru supraviețuire îi determinau pe oameni să uite de efortul depus în timpul zilei. Iubirea pentru ceilalți e cea care stă la baza oricărei acțiuni.

De multe ori în munca pe care am făcut-o auzeam: "Nu avem altă cale de a supraviețui". Am fost profund marcată când, în una din zile, mergând într-un sătuc pentru a distribui ajutor financiar, am găsit o tânără gravidă în luna a opta, la râu, scoțând pietre din apă, ca mai târziu să le vândă. Era udă din cap până în picioare. Am întrebat-o: "Nu te gândești la copilașul tău, că toate acestea pot avea efecte negative asupra lui?" Răspunsul ei a fost unul plin de durere: "Trebuie să fac asta, tocmai pentru copilul meu, ca atunci când vine pe lume să îi pot oferi ceva". Ce mai poți spune în astfel de situații? E greu!

Vizitând diferite comunități și familii am început să cunosc realitatea. Diferite situații în fiecare familie. O mare sărăcie, dar peste tot aceeași ospitalitate și bucurie se răspândea în jurul nostru. În general casele erau foarte simple. Când intrai vedeai câteodată doar strictul necesar, un vas pentru apă, un mic aragaz cu două ochiuri, o mică măsuță, alte mici lucruri și poate 10 persoane, dacă nu mai multe, locuind într-o singură cameră. În aceeași casă trăiau părinții, fiii cu soțiile, nepoții, toți la un loc, mulți dintre ei dormeau pe jos sau pe o bucată de scândură.

Un alt lucru trist a fost să constat realitatea Bisericii. Venind dintr-o dieceză în care poți vedea și câte doi preoți slujind la altar, greu mi-a fost să văd că există comunități uitate, ca niște oițe fără păstor, vizitate poate o dată pe lună sau la câteva luni. Cu bucurie am constatat că iubirea lor față de Dumnezeu și setea de a asculta din învățăturile Domnului îi fac să răspundă afirmativ la orice întâlnire de cateheză sau curs biblic care se desfășoară fie în parohiile lor, fie în vecinătate.

Deși Filipine este o țară cu regim democratic, realitate nu e chiar așa. Armata e cea care a preluat toată puterea în țară. Se impune cenzura, interzicându-le oamenilor să vorbească împotriva statului, iar simpla încercare de a-și apăra drepturile se soldează cu moartea. Primul dușman al statului este tocmai Biserica. În ultimele luni, câțiva preoți au fost omorâți deoarece au luptat pentru drepturile oamenilor. Armata nu mai are nicio lege morală, omoară și evacuează sătuce întregi tocmai pentru a pune stăpânire pe pământurile lor. E o realitate dură, dar nimic din toate astea nu diminuează credința oamenilor în Dumnezeu și rugăciunile acestora spre Tatăl ceresc.

Ajunsă din nou pe meleagurile noastre stau și reflectez asupra acestei experințe ce a avut un impact major asupra conștiinței și existenței mele. Viața consacrată, o viață dedicată pentru alții nu este ușoară, dar nimic nu este imposibil alături și împreună cu Domnul. Hrana noastră vine din Cuvântul Domnului pe care dorim să-l trăim prin slujirea aproapelui, iar zâmbetul de pe fața lor este un plus la ceea ce deja avem, pentru a merge mai departe.

Iulia Andreea Agiurgioaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 februarie și 10 iunie: Experiența cu săracii îmbogățește și umanizează. Impresii misionare din Filipine


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat