Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Seminariști din Saigon: printre cei din urmă, inspirați de Evangelii gaudium

De Joseph Nguyen Van

Neputincioși, copii abandonați, orfani, bătrâni și familii migrante: Seminarul Mare „Saint Joseph” din Saigon (Ho Chi Minh City) dedică pentru cei din urmă programul pastoral de vară din acest an, născut în colaborare cu Caritas-ul din arhidieceză. „Încercăm să punem în practică exortația apostolică Evangelii gadium a papei Francisc”, declară câțiva studenți la AsiaNews.

În teritoriul ecleziastic lucrează 336 preoți diecezani și 288 preoți călugări. Ei slujesc circa 640 de mii de catolici, aproape 8% din populația locală. Conform statisticilor din 2016, rezidenții oficiali din oraș sunt circa 8,3 milioane, la care se adaugă circa alte 4,5 milioane de neoficiali. Între aceștia sunt și 300 de mii de imigrați catolici. Ho Chi Minh City este unul dintre cele mai importante centre economice ale țării. Totuși sunt multiple problemele și urgențele sociale pe care Biserica le înfruntă în misiunea sa.

Arhidieceza de Saigon a instituit 22 de centre misionare, ale căror activități sunt îndreptate spre asistarea și spre sprijinul familiilor sărace și copiilor abandonați din zonele mai îndepărtate ale orașului. Într-o perioadă dificilă pentru economia vietnameză, sunt angajate și numeroase parohii în activități pastorale pentru cei din urmă, catolici și necatolici.

Din 2 iulie, Caritas Saigon a implicat în inițiativele sale 30 de seminariști. Asta le permite studenților să-și îmbunătățească apropierea lor de îngrijirea copiilor săraci, orfani sau afectați de dezabilități. În același timp, viitorii preoți au posibilitatea de a asista bătrâni și bolnavi. Prin acest program, ei vin în contact cu spiritualitatea, metoda și abilitățile comunicative ale Caritas față de parohii și comunități din arhidieceză, desfășurând și planificând lucrări sociale și caritabile.

Intervievat cu privire la experiența sa în cursul de formare, fratele John Thái declară: „După ce am luat parte la proiectul social, am simțit Iubirea lui Dumnezeu prin cei săraci, cei neputincioși și copiii care trăiesc în situații foarte sărace. Am învățat să-i ascult”. Vincent Khánh adaugă: „Am lucrat cu Bình Triệu Social Center, dedicându-mă învățământului. De la copii am învățat spiritul lor de optimism și nevinovăția lor”.

Joseph Martino Vinh a luat pare la activitățile din Thiên Phước Social Center, unde sunt găzduiți sute de copii invalizi. „Ei au mare dificultate de a vorbi și de a exprima gândurile lor – relatează seminaristul –. Totuși, prin jocuri distractive și povești practice, grupul nostru i-a învățat «umanitatea de bază și Evanghelia». Trebuie să învăț din experiența mea pentru a duce Vestea Bună acestor copii dezavantajați”.

Cu copiii neputincioși a lucrat și Joseph Dũng, la Hoàng Mai Warm Shelter. „Acești copii sunt limitați în intelect și în comunicare. Deci, am încercat să învăț de la unii dintre ei un pic de muzică și cum să cânt la orgă”. Peter Khoa a „urmat-o pe sora Elisabeth Maria Tuyét timp de o săptămână”. Călugărița este responsabilă pentru asistența dată neputincioșilor din arhidieceză. „Am vizitat familii și copii cu paralizie cerebrală care trăiesc în unele parohii din oraș”, afirmă studentul.

Dominique Nguyên conclude: „I-am admirat pe voluntari, simpli enoriași ai parohiei care se angajează în aceste apostolate. I-am admirat pe părinți, care în tăcere sacrifică totul pentru a-i ajuta pe copiii lor. Ei s-au rugat, au lucrat cu asistenții sociali, cu staff-ul de la Caritas pentru a se îngriji de copiii năpăstuiți cu iubire adevărată”.

(După AsiaNews, 28 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat