Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În Grecia "o catastrofă", Biserica Ortodoxă alături de victime

De Salvatore Cernuzio

Peste 70 de morți în incendiile izbucnite luni, 23 iulie 2018, în regiunea Attica din Grecia. Manolis Papamikrulis, colaborator al arhiepiscopului Ieronymos: "Oamenii nu au avut scăpare, în câteva secunde s-au aflat între foc și mare. Trupurile lor păreau martirizate".

Pentru Grecia este probabil una dintre cele mai grave tragedii trăite vreodată în ultimele decenii. Trupuri arse de vii de flăcările izbucnite luni, în jurul orelor 18.00 în regiunea Attica, la puțini kilometri de capitala Atena, sute de mașini și case distruse, hectare de păduri arse. "O catastrofă umanitară, ambientală, material de dimensiuni incredibile. Are dreptate cel care vorbește despre un nouă Pompei", spune la telefon cu Vatican Insider Manolis Papamikrulis, laic, oficial al Bisericii greco-ortodoxe pentru Comisia pentru Afacerile Externe ale Sfântului Sinod și Comisia pentru Raporturile Intercreștine, colaborator al arhiepiscopului de Atena și al întregii Grecii, Ieronymos. "Ne este greu să înțelegem motivul pentru care s-au întâmplat toate acestea și procuratura a demarat investigații pentru a înțelege originea incendiului, dacă a fost un accident natural sau o mână umană care l-a provocat. Există și această ipoteză... Nu avem idee, deocamdată prioritățile sunt altele".

Prioritatea este înainte de toate să se preocupe de supraviețuitori, de familiile care în câteva secunde au văzut murind rude și vecini, de oameni care și-au pierdut casa. "Totul s-a petrecut în puține minute, vântul sufla puternic și focul care pornea de pe o colină a ajuns repede la casele din pădure". Este vorba în general de case de vacanță, nu neapărat regulamentare, construite cu materiale vechi ușor inflamabile sau despre structurile în satul Mati, "dintre care 98% au fost distruse". Mare parte din cei 74 de morți oficiali - conform datelor furnizate de pompierii care vorbesc și despre circa o sută de dispăruți - sunt de fapt turiști, greci sau din străinătate, care petreceau penultima săptămână din iulie în această zonă sugestivă care leagă apele Mării Egee de verdele întins al pădurii înconjurătoare. Tocmai această conjugare naturală a fost condamnarea victimelor.

"Oamenii - relatează Papamikrulis - s-au aflat într-o situație în care nu știau ce să facă, nu aveau alternative nici căi de scăpare. Într-o parte era focul și în cealaltă era marea. Mulți salvatori au vorbit despre persoane moarte în apă prin înec. O moarte violentă, desigur nu așa ca aceea pe care au îndurat-o toți cei care au fost arși de vii de flăcări. Ne povesteau despre părinți îmbrățișați cu copiii lor sau despre cadavre care păreau martirizate, care prezentau poziții nenaturale pentru că probabil se contorsionau datorită durerii mari simțite".

Biserica greco-ortodoxă, subliniază oficialul, n-a ezitat să intre pe teren. Arhiepiscopul Ieronymos, care actualmente se află la puțini kilometri de Atena într-o mănăstire pentru o reculegere spirituală, trezit noaptea de știrea despre aceste flăcări de neoprit care din capitală au ajuns până la Corint (acolo aproape, în localitatea Kinetta pare că încă mai este activ un incendiu slab), s-a pus imediat în contact cu mitropoliții din zonele lovite și a alertat asociația caritativă greco-ortodoxă "Apostolí", un soi de Caritas grec prezent în toată națiunea. Organismul - același care gestionează problema migratoare - a trimis sute de voluntari și lucrători pentru a-i ajuta puternic pe pompieri și protecția civilă pentru ajutoare.

"Pentru arhiepiscop a fost o lovitură grea", afirmă colaboratorul său, "pentru el este vorba despre o dublă suferință: din punctul de vedere al mediului, dat fiind că este foarte sensibil față de temă, dar mai ales din punctul de vedere uman. Toată slujirea sa se întemeiază pe principiul că «omul vine înainte de toate». Adică trebuie mers în întâmpinarea ființelor umane, fie că sunt creștini, necreștini, greci, migranți sau orice altceva...".

Responsabilii de la "Apostolí", reprezentând Biserica greco-ortodoxă, au furnizat bunuri de primă necesitate cum ar fi hrană și îmbrăcăminte și ajută la restabilirea electricității pe străzi și la curățarea lor de resturi, explică Papamikrulis. În afară de asta, au trimis și preoți pentru o asistență spirituală a victimelor și a rudelor care nu au de multe ore vești despre cei dragi ai lor, care colaborează în aceste ore cu medici și psihologi. După aceea, au declarat că sunt gata să pună la dispoziție localurile lor la Atena pentru a da găzduire supraviețuitorilor și tuturor celor care și-au pierdut casa.

Desigur, acum vor fi studiate proiecte pe termen lung, subliniază Papamikrulis. Și repetă: "Într-adevăr o tragedie", care oferă totuși o lecție și "nouă tuturor ființelor umane prea adesea arogante în raportul nostru cu mediul. Adesea ne folosim de mediu fără a ne gândi la consecințe, fiind total lipsiți de respect față de el. Este un lucru dificil de acceptat, în special în aceste momente, dar un incident de aceste proporții trebuie să ne facă să ne întrebăm. Noi, creștinii, înainte de toate, care suntem chemați la o responsabilitate globală".

Desigur pentru Grecia, națiune care deja trebuie să se confrunte cu urgența migratoare, rănită de o criză economică ce nu pare să aibă soluție, este vorba de încă o încercare. "Este adevărat - spune Manolis - pentru noi grecii este încă o dificultate de înfruntat, dar suntem fermi în credință și în speranță. Avem încredere în ajutorul Domnului, înainte de toate, dar și în cel al oamenilor. Am văzut în puține ore o mare solidaritate din partea Europei și a conducătorilor religioși, de la papa la Bartolomeu și ceilalți patriarhi din România, Alexandria și așa mai departe. Toți s-au declarat gata să ne ajute și noi suntem optimiști că vom putea merge înainte".

(După Vatican Insider, 24 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat