Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Hoser: "Papa m-a trimis la Medjugorje pentru a asigura o conducere stabilă"

Mare participare, duminică după-amiază, 22 iulie 2018, la Liturghia solemnă în biserica "Sfântul Iacob" din Medjugorje cu care arhiepiscopul polonez Henryk Hoser a început slujirea sa de vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din micul sat din Bosnia Herțegovina, loc al unor presupuse apariții mariane. În afară de numeroșii credincioși și pelerini - informează Vatican News - erau prezenți și nunțiul din Bosnia Herțegovina, Luigi Pezzuto, episcopul de Alessandria, Guido Gallese, și provincialul franciscanilor, părintele Mijenko Steko.

"Papa Francisc m-a trimis la Medjugorje pentru că grija pastorală cere să se asigure o însoțire stabilă și continuă" a acestei comunități parohiale "și a credincioșilor care merg în pelerinaj", a spus prelatul în omilia sa. Papa "ne trimite acolo unde există și trăiesc oamenii, unde credincioșii se adună căutând lumina de mântuire".

"La Medjugorje - a amintit monseniorul Hoser - vin pelerini de departe, din circa 80 de țări din lume": pentru a parcurge atâția kilometri "trebuie să se aibă o motivație fermă și hotărâtă". "Însă cuvântul «îndepărtați» înseamnă și un alt lucru; înseamnă o situație existențială a atâtora care s-au îndepărtat de Dumnezeu, de Cristos, de Biserica lor și de lumina care dă sens vieții, pentru a o orienta și a-i da scopul vital demn, care merită să fie trăit".

"Această misiune - a adăugat episcopul - se referă la fel nu numai la cei îndepărtați, ci și la cei apropiați. Asta și într-un sens dublu: apropiați pentru că locuiesc de multe generații în acest loc și teritoriu; apropiați pentru că sunt enoriașii din Medjugorje; apropiați pentru că de treizeci și șapte de ani sunt martorii atâtor evenimente din această regiune. Într-un alt sens, sunt apropiați și toți cei care trăiesc o credință arzătoarea și călduroasă, care vor să fie în contact intim și recunoscător cu Domnul".

Vorbind despre cultul celebrat de mulți ani la Medjugorje, Hoser a subliniat că "este vorba într-adevăr despre un cult cristocentric, pentru că - așa cum spunea Paul al VI-lea - din Cristos își trage originea și eficacitatea, în Cristos își are împlinită exprimarea și prin Cristos, în Duhul Sfânt, conduce la Tatăl". "Aceasta este devoțiunea populară la Medjugorje: în centru Sfânta Liturghie, adorația Preasfântului Sacrament, o frecventare masivă a sacramentului Pocăinței, însoțite de celelalte forme de pietate: Rozariul, Via Crucis care fac în așa fel încât pietrele, mai înainte colțuroase, cărările să devină lustruite", a afirmat el.

"Pelerinii - a continuat vizitatorul apostolic - consacră timpul lor pentru a fi prezenți în spațiul de la Medjugorje" care "ne oferă timpul și spațiul harului divin prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu și Mama Bisericii, venerată aici cu apelativul de «Regina păcii». Este adevărat - a concluzionat monseniorul Hoser - lumea are atâta nevoie de pace: pacea inimii fiecăruia, pacea în familie, pacea socială și pacea internațională, atât de dorită de toți, în special de cetățenii din această țară, așa de încercată de războiul din Balcani. A promova pacea înseamnă a construi o civilizație întemeiată pe iubire, pe comuniune, pe fraternitate, pe dreptate, deci pe pace și libertate".

(După Vatican Insider, 23 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat