Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Campus de vară pentru tineri

În perioada 16-20 iulie 2018, la Poiana Micului s-a desfășurat campusul pentru tineri organizat de Familia Iubirii Milostive având ca temă invitația Sfântului Ioan Paul al II-lea adresată tinerilor: "Nu vă fie temă! Deschideți larg porțile lui Cristos!"

La această invitație a răspuns un grup de 21 de tineri și adolescenți din diferite localități ale Diecezei de Iași cu dorința de a ieși din monotonia de zi cu zi și de a fi "protagoniștii schimbării" în acest an dedicat de papa Francisc tinerilor știind că "schimbarea începe de la noi".

Aceste zile de har au început la Barticești unde cu mic cu mare ne-am adunat și am fost primiți ca de obicei cu multă atenție și bucurie de Surorile și Fii Iubirii Milostive.

De aici am plecat spre Poiana-Micului făcând în drumul nostru un mic popas la iarbă verde în mijlocul pădurii pentru prânz și pentru a contempla natura.

Ajunși la Poiana Micului, pr. Gabriel Bucur ne-a primit cu multă căldură și disponibilitate.

Cazați fiecare în camere de patru, de șase, de opt persoane, a început campusul nostru cu prezentarea temei și sfânta Liturghie cu comunitatea parohială, încredințând lui Isus aceste zile și cerând ajutorul și mijlocirea Preasfintei Fecioara Maria și a sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul Bisericii locale.

Sub îndrumarea pr. Fernando și a surorilor Cecilia și Alina cele aproape cinci zile au fost pline de activități folositoare sufletului nostru, dar și trupului nostru.

Catehezele ținute de pr. Fernando au avut ca punct de plecare tema campusului și au fost împărțite în patru părți:

1. Invitația sfântului Ioan Paul al II-lea și a papei Francisc în a-l cunoaște mai bine pe Isus.

2. "Nu vă fie teamă!"

3. Viața nu trebuie irosită!

4. "Iată-mă, trimite-mă pe mine acum!"

Pr. Gabriel Bucur, gazda noastră, ne-a adresat un cuvânt de învățătură care s-a axat pe mesajul papei Francisc pentru Sinodul tinerilor plecând de la tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional", invitându-ne să ne întipărim în inimă și în minte că o lume mai bună se construiește și grație nouă, grație voinței noastre de a schimba și grație generozități noastre. Iar în final ne-a povestit istoria Bisericii din Poiana Micului.

Nu au lipsit din programul nostru momentele de rugăciune personală și comunitară, Sfânta Liturghie, centru zilelor noaste, Laudele, Vesperele, Novena Iubirii Milostive și sfântul Rozariu în limba română, dar și în limba poloneză.

Primirea îmbrățișării Tatălui Milostiv prin sacramentul Spovezii a fost un moment de bucurie și mare sărbătoare pentru fiecare dintre noi.

În fața lui Isus prezent în preasfântul sacrament în momentul de adorație euharistică, am pus toate fricile, așteptările noastre, cerându-i să fie mereu cu noi și să ne dăruiască lumina și puterea Duhului Sfânt pentru a deveni "mici misionari" în lumea noastră de astăzi.

Chiar meditațiile personale și împărtășirea în grup au fost un dar pentru fiecare dintre noi, încercând să dăruim și în același timp să primim.

După două zile pline spiritual am avut și posibilitatea de a ne destinde fizic vizitând Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humor contemplând frumusețile lor. Ceea ce ne-a marcat mai mult a fost vizita la Centrul de copii și adolescenți de la Gura Humorului care a lăsat în fiecare din noi un semn de întrebare, o mulțumire, o provocare ...

Și natura a avut aportul ei. Toți am fost captivați de frumoasele peisaje și fiecare a încercat să profite cât mai bine de timpul liber (văzând că mulți dintre noi nu aveam semnal la telefon și nici internet!...) plimbându-se pe dealuri, prin pădure, sau chiar făcând o baie în răul ce trecea pe lângă Casa Pelerinului unde eram cazați.

În ultima zi ne-am adunat pentru a ne mărturisi trăirile, ideile, gândurile noastre de bine și recunoștință față de Dumnezeu și tuturor acelora care au contribuit la bunul mers al acestor zile: pr. Gabriel pentru primirea călduroasă și pentru disponibilitatea sa, pr. Fernando, surorilor Cecilia și Alina, care au fost alături de noi în orice moment, doamnei Adriana, care ne-a însoțit la centrul de copii și, nu în ultimul rând, doamnei Tereza, bucătăreasa noastră care în fiecare zi ne încânta cu bucatele ei.

Campusul s-a încheiat vineri, 20 iulie cu sfânta Liturghie în sanctuarul marian de la Cacica, moment în care uniți în credință și recunoștință am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate harurile trupești și sufletești primite în aceste zile.

Mulțumim din inimă bunului Dumnezeu pentru aceste zile minunate!

Familia Iubirii Milostive și tinerii participanți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-20 iulie: Barticești: Campus de vară pentru tineri


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat