Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Conferirea Mirului, zi de reînnoire a Rusaliilor

Pentru Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni ziua de sâmbătă, 21 iulie 2018, a fost una deosebită; 80 de copii și tineri l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale. A fost o sărbătoare a întregii comunități la care toată lumea s-a implicat cu mare drag.

După un timp special de pregătire, sub îndrumarea părintelui paroh Inocențiu Arcana, candidații la sfântul Mir, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu flori în mâini, au așteptat nerăbdători venirea Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași.

Cu mare bucurie părintele paroh, preoții oaspeți, credincioșii mici și mari, dar mai ales candidații la sfântul Mir l-au primit pe Preasfințitul într-o atmosferă de mare sărbătoare. Primarul comunei, Petre Doboș, i-a oferit păstorului diecezei un buchet de flori, iar doi copii îmbrăcați în costume populare, i-au oferit pâine și sare. Cu dragoste de păstor, episcopul a binecuvântat și salutat credincioșii, după care la ora 11, a început sfânta Liturghie la grota sfântului Anton din curtea bisericii.

Decorul a fost unul special, iar razele soarelui au însoțit celebrarea liturgică pe tot parcursul ei. Fanfara și corul au cântat cu însuflețire, iar candidații la sfântul Mir și au fost implicați activ în toate momentele liturgice. Cel mai așteptat moment al sfintei Liturghii a fost administrarea sacramentului Mirului. Cu mare nerăbdare și emoție, candidații l-au primit pe Duhul Sfânt în toată plinătatea sa. Nașii au fost alături de finii lor, trăind din plin acest minunat moment.

La sfârșitul Liturghiei, o tânără a mulțumit Preasfințitului pentru sublimele daruri primite, părintelui paroh, părinților și nașilor care au fot alături de ei în aceste momente deosebite din viața lor, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

"Plini de emoție, dar și de entuziasmul de a-l fi cunoscut mai bine pe Dumnezeu întreit, implorăm ajutorul Domnului de a ne păstra darurile Duhului Sfânt și plini de râvnă să mărturisim iubirea lui Dumnezeu în lume.

Ceea ce ne unește este același Duh, care în ziua de Rusalii i-a făcut pe apostoli să vorbească pe înțelesul tuturor. El este acela care ne învață limba universală și supremă a iubirii. Acum, după ce Duhul Sfânt a coborât în inimile noastre cu darurile sale, îl rugăm să rămână mereu în noi și să ne ajute să fim adevărați apărători și mărturisitori ai credinței noastre creștine.

În numele tuturor celor miruiți, mulțumim bunului Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de reînnoire a Rusaliilor la Răchiteni! În semn de recunoștință pentru darurile Duhului Sfânt oferite astăzi, îi aducem mulțumiri Preasfințitului pentru prezența sa binefăcătoare printre noi și pentru grija sa față de credincioșii din dieceza noastră! Mulțumim tuturor preoților concelebranți pentru că ne-au fost alături în această zi deosebită din viața noastră de creștini! Îi mulțumim părintelui paroh pentru îndelunga sa răbdare de care a dat dovadă pe parcursul întregii pregătiri în aprofundarea tainelor credinței și în a ne conștientiza cu privire la primirea sacramentului Mirului! Le mulțumim părinților care ne-au condus pașii spre Biserică în toată viața noastră de până acum și ne-au sprijinit în formarea noastră creștină! Mulțumim nașilor care au acceptat să ne fie părinți spirituali și acum ne sunt alături! Le mulțumim celor care s-au implicat în organizarea acestei zile și tuturor celor prezenți, care ați făcut ca această zi să fie o adevărată sărbătoare!

Fie ca bunul Dumnezeu să vă răsplătească pe toți cu harurile sale și darurile Duhului Sfânt să aducă roade în viața tuturor, iar noi să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt pentru a da mărturie în societatea în care trăim despre credință și valorile autentice!"

La final, pentru episcopul nostru drag, pentru părintele paroh și toți preoții prezenți, pentru cei miruiți, dar și pentru părinți și nași, pentru toți cei care au contribuit la această binecuvântată sărbătoare, s-a cântat din inimă "La mulți ani" și s-au oferit flori.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a felicitat pe copiii și tinerii care au primit Mirul și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei zile de adevărată sărbătoare.

Sărbătoarea s-a încheiat, dar lucrarea Duhului Sfânt continuă...

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Câteva fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de facebook Biserica Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" Răchiteni


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat