Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 iulie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Mc 6,30-34) ne relatează că apostolii, după prima lor misiune, se întorc la Isus și îi povestesc "tot câte au făcut și au învățat" (v. 30). După experiența misiunii, desigur entuziasmantă dar și obositoare, ei au o exigență de odihnă. Și Isus, plin de înțelegere, se preocupă să le asigure un pic de alinare și spune: "Veniți deoparte, într-un loc retras, și odihniți-vă puțin" (v. 31). Însă de data aceasta intenția lui Isus nu se poate realiza, pentru că mulțimea, intuind locul solitar în care se va îndrepta cu barca împreună cu discipolii săi, au ajuns acolo înainte de sosirea lor.

Același lucru se poate întâmpla și astăzi. Uneori nu reușim să realizăm proiectele noastre, pentru că vine un neprevăzut urgent care strică programele noastre și cere flexibilitate și disponibilitate față de necesitățile celorlalți.

În aceste circumstanțe, suntem chemați să imităm ceea ce a făcut Isus: "Coborând, Isus a văzut o mare mulțime și i s-a făcut milă de ei pentru că erau ca oile care nu au păstor; și a început să-i învețe multe" (V. 34). În această scurtă frază evanghelistul ne oferă un flash de intensitate singulară, fotografiind ochii Învățătorului divin și învățătura sa. Să observăm cele trei verbe ale acestei fotograme: a vedea, a avea compasiune, a învăța. Le putem numi verbele Păstorului. Privirea lui Isus nu este o privire neutră sau, mai rău, rece și dezlipită, pentru că Isus privește mereu cu ochii inimii. Și inima sa este așa de duioasă și plină de compasiune, care știe să perceapă nevoile chiar și cele mai ascunse ale persoanelor. În afară de asta, compasiunea sa nu indică pur și simplu o reacție emotivă în fața unei situații de suferință a oamenilor, ci este mult mai mult: este atitudinea și predispoziția lui Dumnezeu față de om și față de istoria sa. Isus apare ca realizarea grijii și atenției lui Dumnezeu față de poporul său.

Dat fiind că lui Isus i s-a făcut milă văzând toți acei oameni care aveau nevoie de călăuzire și de ajutor, ne-am aștepta ca El să facă acum vreo minune. În schimb, a început să-i învețe multe. Iată prima pâine pe care Mesia o oferă mulțimii înfometate și rătăcite: pâinea Cuvântului. Noi toți avem nevoie de cuvântul adevărului, care să ne conducă și să lumineze drumul. Fără adevăr, care este Cristos însuși, nu este posibil de găsit orientarea corectă a vieții. Când ne îndepărtăm de Isus și de iubirea sa, ne pierdem și existența se transformă în dezamăgire și insatisfacție. Cu Isus alături, se poate înainta cu siguranță, se pot depăși încercările, se înaintează în iubire față de Dumnezeu și față de aproapele. Isus s-a făcut dar pentru alții, devenind astfel model de iubire și de slujire pentru fiecare dintre noi.

Maria Preasfântă să ne ajute să luăm asupra noastră problemele, suferințele și dificultățile aproapelui nostru, printr-o atitudine de împărtășire și de slujire.

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vin în aceste ultime săptămâni știri dramatice despre naufragii ale bărcilor încărcate cu migranți în apele Mediteranei. Exprim durerea mea în fața acestor tragedii și asigur pentru cei dispăruți și pentru familiile lor amintirea mea și rugăciunea mea. Adresez un apel din inimă așa încât comunitatea internațională să acționeze cu hotărâre și promptitudine, pentru a evita ca asemenea tragedii să se mai repete și pentru a garanta siguranța, respectarea drepturilor și demnității tuturor.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini. Salut îndeosebi credincioșii din Dieceza de Rio do Sul (Brazilia), tinerii din Dieceza de Sevilla (Spania) și tinerii din Dieceza de Pelplin (Polonia), veniți de la Assisi într-o ștafetă de rugăciune pentru apropiatul Sinod al Episcopilor.

Salut grupurile parohiale și asociațiile; grupul celor foarte tineri din Piazzola sul Brenta, Dieceza de Vicenza.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat