Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Marx: Nu putem fi creștini și naționaliști

De Iacopo Scaramuzzi

"Nu putem fi în același timp naționaliști și catolici". Asta afirmă cardinalul Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopilor din Germania, într-un interviu la ziarul Die Zeit în care vorbește despre migranți, despre viitorul Europei, despre populism și despre diavol.

"Fiind creștini, suntem fie patrioți, fie cetățeni ai lumii", afirmă arhiepiscopul de München. "Este adevărat, în politică tendința actuală este pentru național, autoafirmare. Însă acesta este un mod de a privi lucrurile care nu este al nostru: a menține prosperitatea care se presupune că este amenințată din afară. Europa nu trebuie să devină o fortăreață, aceasta a fost mereu convingerea noastră. Gândesc la fel ca Jean Monnet: Europa ar trebui să fie o contribuție pentru o lume mai bună. Creativă, deschisă și curioasă".

Pentru cardinalul Marx, "de prea mult timp nu ne dăm seama că suntem o țară de imigrație. Avem nevoie de o dezbatere amplă cu privire la o lege despre imigrație. Dar n-ar fi drept dacă am vrea pur și simplu «să-i selecționăm» pe imigrați pentru a primi numai ingineri și specialiști informaticieni din alte țări. Problemele politicii de dezvoltare, ale participării și ale oportunităților egale trebuie să fie strâns legate cu tema imigrației".

Pentru cardinalul Marx actuala mare coaliție la guvernare în Germania (creștin-democrații împreună cu social-democrații) ar fi în măsură să susțină o astfel de misiune, însă în interviu cardinalul nu evită să trateze tema raporturilor grele cu CSU, partid creștin-democrat din Bavaria, frate al lui CDU al lui Angela Merkel. Dacă ministrul președinte bavarez Markus Soeder a vorbit despre "turism al dreptului de azil", pentru cardinal expresia "sună ca și cum ar fi vorba despre persoane aflate în concediu. Mulți își riscă viața, mulți mor pe drum".

Și Marx n-a apreciat nici anunțul ministrului de interne german, Horst Seehofer, de a expulza 69 de migrați în ziua în care împlinește 69 de ani: "A evidenția o asemenea conexiune este foarte nepotrivită și pe bună dreptate a indignat multe persoane", afirmă cardinalul, care subliniază că "a respinge pe cel care nu are drept de azil poate să fie necesar, dar și față de ei avem o responsabilitate, care începe cu limbajul. Vorbim despre persoane care au aceeași demnitate a noastră. în dezbaterea globală observ o lipsă de empatie. Se vorbește despre asta ca și cum ar fi numai cifre sau o amenințare anonimă răspândită".

Cât privește polemica recentă cu guvernul bavarez cu privire la expunerea crucifixului, "eu - clarifică Marx - sunt în favoarea crucifixului în locurile publice. Am criticat motivația adoptată și modul folosit. Crucea nu este un simbol de demarcare care poate să fie folosit cu finalități tactice sau puneri în scenă politice. Ar fi fost mai bine să se vorbească mai întâi cu toate grupurile din societate, inclusiv ateii sau reprezentanții altor religii, în așa fel încât să înțeleagă sensul crucifixului și că este un semn care poate să unească și să recunoască demnitatea tuturor ființelor umane".

Însă cardinalul nu consideră că CSU a mers la dreapta în timp ce Biserica merge la stânga: "N-aș adopta schema de dreapta și stânga. Dar din anii '60 și '70 Biserica Catolică gândește în mod mai global. Conștiința Bisericii din Germania este determinată substanțial de atunci de responsabilitatea noastră față de lume, și ca o consecință a angajării noastre sociale în multe țări. Sistemul capilar al Bisericii Catolice ajunge în profunzimea rănilor lumii, îndeosebi prin ordinele noastre călugărești și asociațiile noastre caritative".

Însă în Germania și în restul Europei se afirmă populismul. Pentru ce această sensibilitate politică reprezintă o ispită așa de puternică? "Dușmanul naturii umane - răspunde Marx - este diavolul, afirmă sfântul Ignațiu de Loyola, pentru că ne face să-l vedem pe celălalt ca pe un dușman. Acesta este și efectul populismului. Mai întâi încearcă să ne înspăimânte, apoi vin neîncredere, invidia, dușmănia și ura și, în sfârșit, este posibil să vină și violența și războiul". Și în schimb "ființa umană este prin natură solidară și promptă să-i ajute pe ceilalți. Dar când este vulnerabilă, frica întunecă simțurile sale. Nu întâmplător Biblia spune «nu vă fie frică!». Acesta este un mesaj care se poate adopta și în politică".

(După Vatican Insider, 21 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat