Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa va proclama sfânt în timpul Sinodului un tânăr muncitor din secolul al XIX-lea

De Iacopo Scaramuzzi

Papa va proclama sfânt pe Nunzio Sulprizio, tânăr din Abruzzo mort la 19 ani în secolul al XIX-lea datorită unei boli contractate în atelierul în care lucra ca fierar - "exemplu perfect pentru muncitori", cum l-a definit în plin Conciliu al II-lea din Vatican Paul al VI-lea, care va fi canonizat în aceeași zi - în cursul următorului Sinod despre tineri (3-28 octombrie). A stabilit asta însuși papa Francisc în cursul unui consistoriu ordinar public "ad hoc" pe care l-a prezidat în această dimineață.

Cu formulă în latină Jorge Mario Bergoglio i-a anunțat pe cardinalii convocați în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic pentru unica sa ceremonie publică din aceste săptămâni de vară că Nunzio Sulprizio va fi înscris în lista sfinților duminică 14 octombrie 2018. Pontiful argentinian a stabilit, într-un consistoriu din iunie, că la aceeași dată vor fi canonizați și Paul al VI-lea, arhiepiscopul salvadorian martir Oscar Arnulfo Romero și, în afară de asta, părintele Francesco Spinelli (fondator al Institutului Surorilor Adoratoare ale Preasfântului Sacrament), părintele Vincenzo Romano, sora Maria Caterina Kasper (fondatoare a Institutului Slujitoarelor Sărace ale lui Isus Cristos) și sora Nazaria Ignazia a Sfintei Tereza a lui Isus (fondatoare a Congregație Surorilor Misioneras Cruzadas de la Iglesia).

"În iminența Sinodului tinerilor pe care Sanctitatea Sa l-a convocat pentru toamna următoare", a subliniat în introducerea ceremoniei cardinalul Angelo Amato, fost prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, "figura lui Nunzio Sulprizio constituie un model al unuia care, așa cum a scris papa, nu suportă să se sufoce în imanența din această lume și suspină pentru Dumnezeu, iese din sine în laudă și lărgește propriile granițe în contemplarea Domnului".

Nunzio Sulprizio, a amintit cardinalul, s-a născut la 13 aprilie 1817 la Pescosansonesco, în provincia Pescara. După moartea părinților, a fost crescut mai întâi de bunica, la 6 ani, și, după moartea sa, de un unchi, Domenico Lucani, care l-a constrâns să lucreze ca argat în atelierul său de fierar, interzicându-i să meargă la biserică. Datorită muncii grele, tânărul s-a îmbolnăvit de tuberculoză osoasă. În 1832, un alt unchi, Francesco Sulprizio, militar de cameră la Maschi Angionio, l-a luat cu sine la Napoli, unde, prin interesarea unui colonel, Felice Wochinger, care a fost pentru el un adevărat tată, a fost asistat în spital. Însă boala a degenerat, așa încât medicii se gândeau să-i amputeze piciorul, și tânărul, tot mai slăbit, s-a stins la 5 mai 1836 la vârsta de 19 ani.

Ca sigiliu al vieții sale scurte trăite cu devoțiune și suportare a durerii, papa Pius al IX-lea l-a declarat venerabil în 1859, papa Leon al XIII-lea a aprobat în 1891 decretul despre trăirea eroică a virtuților de către tânăr, propunându-l ca model al tineretului muncitor.

În 1963, Ioan al XXIII-lea a promulgat decretul care aproba minunile pentru beatificarea sa și la 1 decembrie 1963 Paul al VI-lea l-a proclamat fericit. "Tânăr și muncitor, iată binomul care pare să-l definească pe noul fericit", a spus cu acea ocazie papa Montini într-o celebrare în fața episcopilor din toată lumea care participau la Conciliul al II-lea din Vatican. "Poate un tânăr să fie sfânt? Poate un muncitor să fie sfânt? Ba chiar va fi și mai interesant dacă vom reuși să descoperim că acest drag ales al nostru nu numai că a fost vrednic de beatificare deși era tânăr și deși era muncitor, ci tocmai pentru că era tânăr și pentru că era muncitor".

Nunzio Sulprizio spune că nicio vârstă ca aceea a tinerilor "nu este capabilă de idealurile mari, de eroisme generoase, de exigențele coerente de gândire și de acțiune", a mai spus Paul al VI-lea și a amintit că le revine tinerilor să se consacre "salvării unei societăți care are nevoie întocmai de suflete puternice și neînfricate", în timp ce "vouă, muncitorilor, acest coleg al vostru sărac și suferind vă aduce un mesaj cu multe capitole. Spune mesajul lui Nunzio Sulprizio beatificat, înainte de toate, că Biserica se gândește la voi, că are stimă și încredere față de voi, că vede în condiția voastră demnitatea omului și a creștinului, că povara însăși a trudei voastre este titlu pentru promovarea voastră socială și pentru măreția voastră morală".

"Mai spune mesajul lui Nunzio Sulprizio că munca a suferit și că încă are nevoie de protecție, de asistență și de ajutor pentru a fi liberă și umană, și pentru a permite vieții expansiunea sa legitimă - a continuat Paul al VI-lea -. Vă va mai spune că munca nu se poate separa de marele său complement, care este religia; religia care dă lumina, adică motivațiile supreme ale vieții și care determină de aceea scara adevăratelor valori ale vieții însăși; religia dă respirație, adică interioritate, purificare, noblețe, întărire trudei fizice și activității profesionale; religia umanizează tehnica, economia, socialitatea; religia îi face pe oamenii harnici mari și buni și drepți și liberi și sfinți".

O cauză de beatificare și canonizare care se încheie acum: la 8 iunie papa a aprobat o minune atribuită mijlocirii lui Nunzio Sulprizio, astăzi a prezidat consistoriul ordinar public pentru votul cu privire la canonizarea sa și la 14 octombrie va proclama sfânt, în plină desfășurare a Sinodului, pe acest tânăr muncitor.

(După Vatican Insider, 19 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat