Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Să ducem Mariapolis-ul în comunitățile noastre!

În perioada 13-15 iulie 2018, a avut loc la Colegiul Tehnic "Danubiana" din Roman, Mariapolis-ul anual, organizat de Opera Preasfintei Fecioarei Maria (Mișcarea Focolarelor) din România. Tema acestei întâlniri a fost: "Ca Fecioara Maria, să-l dăm lumii pe Isus". Participanții au fost din Dieceza de Iași, dar și din multe locuri din țară: București, Biertan, Cluj-Napoca, Armeni, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Constanța, Brăila etc., cât și oaspeți din străinătate, și de diferite confesiuni: ortodocși, greco-catolici și romano-catolici.

A fost un timp scurt, dar intens trăit și, cum au spus participanții, un timp de calitate. Am avut parte de mici scenete cu momente din viața Chiarei Lubich, meditații, Liturghii, discuții în grupuri mici, nelipsitele experiențe, jocuri pentru cei mici, dar și cei mari, dansuri, o vizită la castelul Sturdza din Miclăușeni. În prima seara cei aproximativ 200 de participanții au celebrat Liturghia împreună cu comunitatea din Butea și au servit masa în curtea surorilor prezente în aceasta comunitate, care ne-au înconjurat cu iubirea lor.

În meditațiile acestor zile, Chiara Lubich ne-a reamintit momentele importante din viața Fecioarei Maria văzute prin prisma spiritualității unității - momente pe care le trăiește într-un fel sau altul fiecare creștin - și din care am învățat: să primim vestea cea bună în viața noastră, să ducem idealul și carisma mai departe cu bucurie, să-l "naștem" pe Isus în mijlocul nostru, să acceptăm sabia contrarietăților când îl prezentăm pe Isus lumii, să știm să-l pierdem pe Isus pentru a-l regăsi în fratele, să știm să rămânem cu fidelitate sub cruce asemenea Fecioarei Maria.

Am învățat, de asemenea, că Maria este și modelul acțiunilor sociale și am fost invitați să descoperim punctele "gri" din comunitățile noastre și modurile posibile de a le schimba, începând de la noi, folosind un proiect interesant "Șase etape pentru un obiectiv".

Preasfințitul Aurel Percă ne-a bucurat prin prezență și mesajul său de încurajare transmis participanților la această întâlnire. Familiile au descoperit frumusețea enciclicei "Amoris laetitia" și mare asemănare dintre scrierile Chiarei și acest document pentru familiile din ziua de azi.

Într-un alt moment pr. Iosif Dămătăr ne-a prezentat cartea Nimeni nu are o iubire mai mare, scrisă de pr. Pal József Csaba, despre viața pr. Orbán László și mărturiile celor care l-au cunoscut.

În ultima zi am descoperit că Fecioara Maria, prima laică din lume care l-a urmat pe Isus, este modelul tuturor: al feciorelnicilor, al celor căsătoriți, al mamelor, al fiicelor, al celor rămași văduvi.

Marele joc al viciilor și virtuților i-a implicat atât pe cei mici, cât și pe cei mari, care au descoperit la final, după ce toate viciile au fost convertite, un mesaj important: Iubirea este regina tuturor virtuților. Adolescenții au experimentat la propriu ce înseamnă să fii în întuneric, să trăiești fără ajutorul celor din jur, pentru a putea aprecia mai mult prezenta și iubirea lui Dumnezeu în viața lor.

La serata finală a fost o atmosferă specială și o bucurie generală și datorită oaspetelui special Mirco Castello, care ne-a încântat pentru lecțiile sale de dans și coregrafie, dar care ne-a atins profund și prin experiența sa de viață. El este de părere că prin dans se creează o atmosferă de familie, și într-adevăr s-a simțit aceasta.

Tinerii si asistenții lor ne-au comunicat, de asemenea, pregătirile care se fac pentru Genfest România care va avea loc la Borzont, între 3 și 5 septembrie 2018, și ne-au provocat pe toți să lansăm idei pentru promovarea acestui eveniment național ca o replică la Genfest care a avut loc la Manila pentru tinerii din Mișcarea Focolarelor și nu numai, în aceste zile de iulie.

Mulțumim binefăcătorilor, mai ales domnului director al Colegiul Tehnic "Danubiana", gazda noastră și tuturor celor care au contribuit la reușita acestei activități.

Prezentăm și câteva impresii ale participanților:

  • "Mariapolis este un loc special, un adevărat paradis pământesc, unde persoane de toate vârstele, comunică, se împrietenesc și cel mai important împart zâmbete și multă dragoste".

  • "A fost interesantă ideea discuțiilor pe comunități și descoperirea punctelor «gri» din localitățile noastre. Am înțeles nevoia de schimbare pe care o presupun acestea, dar și faptul că noi chiar putem face diferența acolo unde ne aflăm".

  • "În acest timp scurt am învățat o mulțime de lucruri frumoase; lecții de viață, dar mi-am făcut și foarte mulți prieteni, am cunoscut persoane extraordinare. Îți mulțumesc, Doamne, pentru că am văzut că tu lucrezi prin oameni".

  • "Sunt la al patrulea Mariapolis. De fiecare dată, după fiecare Mariapolis am plecat acasă mai bogată din punct de vedere spiritual. În acest Mariapolis experiența lui Mirco m-a impresionat profund. După meditația din dimineața aceasta, în discuțiile de grup am primit un răspuns la întrebările mele din ultimul an legate de viața mea și cum pot fie eu Maria. Am înțeles că pentru familia mea trebuie să fac un pas înapoi, așa cum a făcut și Maria, ori de câte ori a simțit că așa vrea Isus. Smerenia Mariei va fi pentru mine un model de viață, pe care vreau să-l pun în practică de azi înainte".

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 iulie: Roman: Mariapolis 2018


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat