Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Printre cei mai săraci din Bolivia

Colocviu cu cardinalul Toribio Ticona Porco

De Nicola Gori

A se face totul pentru toți: sărac printre săraci, tânăr printre tineri, bătrân printre bătrâni. Pe urma paulină acesta a fost programul de viață al cardinalului bolivian Toribio Ticona Porco. Prelatul emerit din Corocoro care a primit purpura de la papa Francisc în consistoriul din 28 iunie 2018, a petrecut întreaga existență pe înălțimile din Bolivia, unde lipsește totul: de la străzi la hrană, de la electricitate la cele mai elementare comodități. A simțit pe piele proprie ce înseamnă a promova demnitatea umană și a trăit în precaritate numai să vestească Evanghelia în rândul populațiilor autohtone, unde prezența unui preot este pe atât de importantă pe cât de rară. În acest interviu acordat la L'Osservatore Romano cardinalul prezintă realitatea mai puțin cunoscută a unei țări în care majoritatea locuitorilor sunt indigeni și circa patruzeci la sută trăiesc sub pragul de sărăcie.

Cum ați primit știrea că papa intenționa să vă numere în colegiul cardinalilor?

A fost o surpriză incredibilă, chiar nu mă așteptam la asta. Îmi explic asta într-o manieră simplă: fiind unul dintre puținii episcopi născuți "campesino" rămași și de vreme ce Cuvântul lui Dumnezeu se împlinește în cei din urmă, am primit purpura. Pe de altă parte, recunosc că este o mare responsabilitate pentru persoana mea și pentru Biserică. În Bolivia sunt arhiepiscopi și episcopi care puteau să fie creați cardinali înaintea mea, însă Domnul a voit așa și am devenit al treilea cardinal în istoria țării, după José Clemente Maurer, redemptorist cu origini germane, și Julio Terrazas Sandoval, primul născut în Bolivia, și el călugăr din congregația Preasfântului Răscumpărător.

De când dăinuie prietenia dumneavoastră cu Bergoglio?

L-am cunoscut când era arhiepiscop de Buenos Aires. Îl consider un mare prieten cu care ne-am stimat mereu. Prima întâlnire a fost în timpul călătoriilor pe care le făceam în capitala argentiniană pentru a-i evangheliza pe campesinos ai mei. De fapt, în fiecare an mergeam în misiunea la Buenos Aires și în împrejurimile sale, unde trăiesc circa două milioane de emigrați bolivieni.

Dumneavoastră ați fost și primar al comunității. Ce vă amintiți din experiența aceea?

În anii Șaizeci, regimul militar m-a numit primar de Chacarilla, o localitate la altitudinea de trei mii opt sute cincizeci de metri, unde exista o importantă mină de cupru. Au ajuns acolo șapte sute de persoane în căutare de loc de muncă, lucru care a făcut să se mărească populația de origine aymara, descendentă din Pacajaques. Motiv pentru care se vorbeau două limbi principale: aymara și spaniola. Îmi amintesc că era o zonă foarte săracă și s-a populat tocmai datorită prezenței minei care era în proprietatea unei societăți asiatice. Existau multe probleme și tensiuni, pentru că patronii încercau să nu plătească taxele.

Cât timp ați rămas în funcție ca prim cetățean?

Timp de paisprezece ani. Când m-au numit primar eram deja preot, motiv pentru care când în zilele de sărbătoare terminam să rostesc discursul oficial, alergam să mă schimb și să celebrez liturghia. La sosirea mea, era numai o bisericuță dedicată Sfintei Fecioare Maria a Rozariului. Era așa de mică încât copiii o umpleau. Am decis s-o măresc, pentru că era o problemă să celebrez acolo căsătoriile și botezurile: lumea nu încăpea. Am cerut ajutor și minerii au colaborat la construcție donând echivalentul a două zile de salariu. De altfel, n-am ținut niciodată bani pentru mine. Ceea ce primeam era destinat construirii bisericii și a primăriei. Și eu împărtășeam sărăcia celorlalți, trăiam în tabăra minerilor, pentru că nu exista casă parohială pentru paroh. Eram eu, mama mea și fratele meu într-o cameră. Se dormea pe jos, fiecare într-un colț.

Sărăcia v-a însoțit mereu?

M-am născut foarte sărac, nu l-am cunoscut niciodată pe tatăl meu. Am făcut numai studii primare. Înainte de a intra în seminar am lucrat ca lustragiu, miner, mecanic și tâmplar. Misionarii belgieni mi-au plătit studiile pentru anii în care am frecventat seminarul. Acei misionari au format asociația tineretului muncitor catolic și pentru adulți liga muncitorilor catolici, al cărei conducător am devenit. În prima fază m-au plătit belgienii, apoi episcopii din Germania. Și totuși n-am studiat niciodată germana. Când mina de cupru n-a mai fost profitabilă pentru proprietate, au decis s-o închidă, deci Chacarilla s-a depopulat și eu am mers în Belgia ca să studiez la Centrul internațional de formare catehetică și pastorală "Lumen vitae" din Bruxelles, condus de iezuiți. Și am învățat și franceza.

Ce vă amintiți în mod deosebit din experiența dumneavoastră la prelatura din Corocoro?

În aprilie 1986, Ioan Paul al II-lea m-a numit episcop auxiliar al diecezei de Potosí. După aceea, la 4 iunie 1992 m-a transferat la prelatura din Corocoro. Acolo problema erau distanțele și înălțimile, pentru că se ajungea până la cinci mii de metri deasupra nivelului mării. În acele înălțimi era un preot italian, Antonio Galbioni. Era un misionar neobosit, stătea zile întregi fără să mănânce și fără să doarmă numai să vestească Evanghelia. Ca prelat am vizitat toate comunitățile. Ceea ce numeam marea parohie a săracilor de limbă aymara sau de limbile ancestrale ale strămoșilor noastre quechua. Am încercat mereu să evanghelizez folosind un limbaj comprehensibil pentru cel care era în fața mea. Adaptam discursul în funcție de cui trebuia să mă adresez: copiilor, adulților sau muncitorilor.

Deci o activitate pastorală care nu era simplă?

Mă trezeam la 4 sau 5 dimineața și mergeam în fiecare zi în două sau trei parohii pentru a celebra liturghia, căsătorii, botezuri. N-au lipsit probleme și dificultăți care au pus în pericol viața mea de atâtea ori. Îmi amintesc foarte bine că într-o zi trecând un fluviu cu un jeep, dintr-o dată nivelul apei a scufundat mașina. M-am salvat urcând pe capotă. În acel moment, am simțit mâna lui Dumnezeu în viața mea, pentru că puteam să mor. Și în urmă cu cinci ani, în timp ce călătoream cu jeep-ul, un camion m-a aruncat în afara drumului. Prin minune nu am murit. De fiecare dată când îmi amintesc despre asta și îl întâlnesc pe papa, îmi spune: "Încă n-ai murit? Nu trebuie să mănânci pisica". Pentru că în viață a mâncat și pisici. O altă problemă a prelaturii era legată de altitudine, cu care organismul meu s-a obișnuit. De fapt, am o inimă mai mare decât este normal. Asta mi-a permis, când veneam la Roma în vizita ad limina, să ajung într-o clipă în vârful grădinilor vaticane unde a fost așezată Fecioara de Copacabana, foarte venerată în Bolivia.

Care este urgența cea mai actuală în țara dumneavoastră din punctul de vedere al vestirii?

Trebuie evanghelizată cultura, pentru că observ un anumit sincretism. Văd că există o parte a societății care este religioasă și cealaltă nu. În prelatura din Corocoro înainte desfășurau slujire misionarii spanioli. Au plecat, dar a apărut problema lipsei de cler local pentru ca Biserica boliviană să fie autonomă. În timpul șederii mele am hirotonit douăzeci și șapte de preoți născuți în Bolivia pentru prelatură. Un număr mic, date fiind distanțele și mărimea teritoriului. Pentru aceasta, am încercat mereu să formez cateheți indigeni. Când eram acolo s-a ajuns la cinci sute de cateheți motiv pentru care în fiecare comunitate aymares erau prezenți. Am fost criticat pentru asta. Mă acuzau că formez o altă Biserică, diferită de cea universală. Pe de altă parte, nu erau nici surori care să mă poată ajuta, pentru că atunci când ceream una de la superioare, îmi răspundeau că nu era posibil să trimită din cauza altitudinii.

(După L'Osservatore Romano, 18 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat